Rumunija – specijalni gost Etnolodži festa

Izvor: RTS, 31.Maj.2019, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija – specijalni gost Etnolodži festa

U Domu Vojske Srbije, otvoren je treći internacionalni Etnolodži fest pod sloganom odbrana tradicije. Inspiracija za festival je nematerijalno kulturno nasleđe i trajaće do 1. juna.
Specijalni gost ovogodišnjeg Etnolodži festa je Rumunija. Smatra se da Rumunija ima izuzetno bogato nematerijalno kulturno nasleđe i spada među zemlje sa najlepšim narodnim nošnjama.

"Mi počinjemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Srbijom, Srbija nam je svake godine u fokusu, ali kao internacionalni gost to je Rumunija, zemlja koja predsedava savetom Evropske unije ali i zemlja koja ima izuzetno bogato kulturno nasleđe. Oni donose kolekciju, čak neke teme koje su stare preko 100 godina, to će biti prava poslastica za sve ljubitelje etno kontura kako mi zovemo manifestaciju", kaže Goga Grubješić, osnivač i programski direktor festivala. 
Jedan od ciljeva ovogodišnjeg Etnolodži festa je podrška lokalnim udruženjima i zanatlijama koji se bave ručnim radom. A šta nas sve očekuje u narednim danima ovog festivala?
"Počinjemo sa Srbima u regionu i kolekcijom Ivanke Jevtović, zatim Rumunija drugi dan i treći dan su nacionalne nošnje Vojvodine, to će takođe biti spektakl za oči", navodi Goga Grubješić.
Aktuelna tema panela biće i slučaj iz 2017. godine kada je narodna nošnja Rumunije bila inspiracija za modnu kuću "Dior" i iskoristila je za svoju kolekciju.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Fest,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Odbrana tradicije - svilenim koncem"

Izvor: B92, 31.Maj.2019

U svečanoj sali Doma Vojske Srbije je otvoren treći po redu internacionalni festival - Etnology Fest...Dobrodošlicu gostima je poželeo umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”uz instrumental srpske izvorne pesme “Svilen konac”, koji predstavlja magičnu vezu između tradicije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.