Prvo bojevo gađanje: Kupovinom CH-92A Vojska Srbije preuzela vođstvo u regionu

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 19:29

Prvo bojevo gađanje: "Kupovinom CH-92A Vojska Srbije preuzela vođstvo u regionu"

Beograd -- U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" održano je prvo bojevo gađanje iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima.

Bespilotne letelice CH-92A, osim napada ciljeva na zemlji, mogu se koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je moderno ratovanje ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme, "zbog čega je i Vojska Srbije, predviđajući takav razvoj modernih sukoba nabavila bespilotne letelice kineskog proizvođača CH-92A".

"Danas smo prvi put na našoj teritoriji, na poligonu u Nikincima, imali pravo bojevo gađanje vođenim laserskim projektilom i ono je bilo uspešno. Vojska Srbije je tako dobila još jednu sposobnost. Pratimo najbolje, pratimo najsavremenije, a 353. izviđačka eskadrila je dobila jedno važno sredstvo kao i naše Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Svaki dinar koji se uloži u tehnologiju, modernizaciju i kupovinu novih borbenih sredstava je dinar koji je dobro uložen u nešto što štiti živote naših vojnika", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka, da što kasnije upotrebe vojsku.

"Zato se kupuju bespilotne letelice, zato se konstruišu besposadne platforme. Zato Vojska Srbije napreduje, modernizuje se i može da kaže da je sa kupovinom CH-92A bar u našem regionu preuzela vođstvo i da je u stanju da se nosi i sa mnogo većim i razvijenijim armijama nego što smo mi", rekao je on.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica CH-92A i kompletanog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije.

Ove letelice isporučene su Vojsci Srbije pre nekoliko meseci, podseća Miloradović i ističe da je nakon toga usledila obuka naših posada kod proizvođača, gde su posade bile u prilici da gađaju ovim sistemom naoružanja i upotrebe ostale sposobnosti koje bespilotna letelica CH-92A ima.

"Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim". navodi on.

Miloradović ističe da će novoformirana izviđačka eskadrila uskoro dostići punu operativnu sposobnost i da će značajno doprineti ukupnoj sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, izviđačkim sposobnostima, ali i unaprediti sposobnosti dalekometne artiljerije, imajući u vidu sve funkcije koje daljinski pilotirani vazduhoplov CH-92A može da obavlja i danju i noću.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.