Izvor: RTS, 15.Avg.2022, 11:28

Vučić: "Nora" najveća snaga Vojske Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje na Vojnoj akademiji prikazu novog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe Vojske Srbije. "Nora" je najveća snaga srpske vojske, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.
Predsednik je na prikazu prvo obišao upravo "Noru", samohodnu haubicu 155 milimetara, konstatujući da je to "naša najveća snaga".

Predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane su ga informisali da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedostaje da se proizvede još šest "Nora", kako bi Vojska ukupno imali 36, odnosno za dva diviziona 18, kako je i predviđeno.
"Haubica 155 mm je najmoćnije oružje, to je trenutno najtraženiji kalibar i oružje na ukrajinskom ratištu, tamo gde je potrebno za dalekometnu paljbu. ''Nora'' pogađa, i sve što je na 150 metara, jer bojeva glava uništava sve u tom opsegu", konstatovao je Vučić.
Zapitao je i koliko košta proizvodnja "Nore" i od nadležnih dobio odgovor da pojedinačno košta oko 1,5 miliona evra.
Zanimalo ga je i koliko ljudi radi u "Borbenim složenim sistemima" u Velikoj Plani, a predstavnici namenske su ga informisali da je u Plani 260 zaposlenih, a u Kuršumliji još 200.
Vučić je pitao i vojnike da li su zadovoljni "Norom", na šta su oni odgovorili potvrdno.
"Nije teška za upravljanje, to je složen sistem, ali nista nije teško", odgovorio mu je jedan od vojnika.
"Nora nam je najveća snaga", uzvratio je Vučić.
O povećanju plata Oficiri i vojnici, koje je predsednik pitao i da li su zadovoljni najavom o novom povećanju plata od 25 odsto, odgovorili odobravanjem.

Takođe, predsednik je obišao i borbeno vozilo "Lazar 3", koji je sa uspehom prošao sva ispitivanja.
"Testirali smo težište rada, proveru vožnje na različitim podlogama i vožnju sa preprekama, proveravali sistem, tačnost i preciznost. Sva vozila su uspešno prošla testove", rekao je oficir Vladimir Savić.
Dodao je da sva vozila imaju klimu, da ima dovoljno mesta i za vozača i za komandanta i za operatera, te da je "Lazar 3" izuzetno pouzdano i precizno borbeno vozilo.
Vučić je mogao da čuje i da se "Lazar" pokazao odlično na različitim podlogama i da to što je "točkaš", nije nikakav nedostatak, budući da, kako su objasnili vojnici, ima sistem centalne regulacije pritiska u točkovima, koji u zavisnosti od terena, ispustsa ili "dopumpava" gume.
Nadležni su mu preneli i da se do kraja godine očekuje nova verzija "Miloša",koji će biti duži za metar, imaće bolju zaštitu i moći će da primi dva borca više.

Vučiću su predstavljeni i modernizovani radari, kao i FAP-ovi kamioni, poslednja generacija, koji mogu da "povuku" sve od radara, lansirinih rampi, ukupne težine sedam tona tereta, uz ljudstvo.
"Oduševljeni smo ovim kamionima", rekli su mu vojnici.
Video je i "Pasars", sa novom šasijom, automatskim menjačem, kod kojeg su novi lanseri raketa, i oni su trenutno u fazi završnog ispitivanja.
Predstavljene su mu i bespilotne letilice "Pegaz", koje su opremljene bombama, ali još nisu u upotrebi.
Taj "naoružani" Pegaz uvodi se u upotrebu od septembra, a Vučić je konstatovao da je srećan što to čuje.
Pogledao je i nove "Zastavine" pištolj, čijih je 230 novih, unapređenih vojska danas preuzeti. 

Po dolasku na Vojnu akademiju, predsednik Vučić je izvršio smotru postrojenog zastavnog voda.
Sa predsednikom, prikazu prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Predsednik Vučić na prikazu NOVOG NAORUŽANJA srpske namenske industrije: "Sve što možemo da proizvedemo, možemo i da prodamo za TRI DANA"

Izvor: Blic, 15.Avg.2022

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje danas na Vojnoj akademiji prikazu novog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe Vojske Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.