Izvor: RTS, 08.Maj.2021, 19:04

Počasna paljba povodom Dana pobede na Kalemegdanu

Dvodnevno obeležavanja Dana pobede započelo je danas ispaljivanjem počasnih plotuna Vojske Srbije sa Savske terase na Kalemegdanu. Nakon toga, na Trgu republike počeo je koncert poznatog ruskog Hora Turecki.
Pripadnici Garde Vojske Srbije na Kalemegdanu su izvršili počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Paljbi je prethodilo podizanje državne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zastave i intoniranje himne, nakon čega je pročitana Naredba predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu koje su pripadnici Garde izvršili počasnu paljbu", stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.
Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.
Počasnoj paljbi je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je poručio da nikada ne smemo da zaboravimo sve kćeri i sinove naše zemlje koji su dali svoje živote da bi izvojevali slobodu.
"Počasnom artiljerijskom paljbom započeli smo obeležavanje velikog praznika za našu zemlju. Dan pobede je dan kada se sećamo svih kćeri i sinova naše zemlje koji su dali svoje živote ili su ih ponudili na oltar otadžbine da bi izvojevali ono najvažnije slobodu, bezbednost i normalan život", rekao je Stefanović. 
Počasnoj paljbi prisustvovao je i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stefanović: Ne smeju biti zaboravljeni oni koji su dali svoje živote za slobodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2021

Ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je počasnoj paljbi koju su danas na Kalemegdanu, povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, izvršili gardisti Vojske Srbije i poručio da ne smeju biti zaboravljeni koji su dali svoje živote da bi izvojevali slobodu...Dan pobede...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.