Izvor: Blic, 10.Dec.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POVAMPIRENJE USTAŠTVA Ova ploča je najnoviji skandal u odnosima Srbije i Hrvatske

U krugu Opšte bolnice ''Dr. Ive Pedišića'' u Sisku danas su postavljeni krst i spomen ploča, "u sećanje na 114 ubijenih pripadnika vojske tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH)", prenosi Hina.

Sisak, u bolnici krst i spomen-ploča za 114 ubijenih ustaša >> https://t.co/TXaOn5S8UH #rtsvesti pic.twitter.com/Rf0zKl793l

Hrvatska agencija navodi da su te ranjene ustaše "u maju 1945. partizani odveli iz sisačke bolnice, ubili ih i njihova tela bacili u reku Savu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nizvodno od Crnca".

Navodi se da su "krst podigli članovi sisačkog ogranka udruženja 'Hrvatski domobran', u saradnji sa Sisačkom biskupijom".

"Krst i spomen-ploču blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić, koji je pritom poručio kako su dosad takvi 'krstovi istine', posvećeni posleratnim žrtvama, postavljeni i u Kloštar Ivaniću, šumi Brezovici, kao i u Crncu", javila je Hina.

Hrvatska agencija navodi da je "biskup Košić, pozivajući na hroničara Lojzu Botorca koji je u svojoj knjizi opisao taj zločin, rekao da su pripadnici 45. srpske udarne divizije 7. maja 1945. godine iz sisačke bolnice usred noći oteli 116 ranjenika hrvatske domovinske vojske, pa ih u četiri zaprežna vozila odvezli do Save, gde su ih pogubili i bacili u reku".

"Dvojica su, međutim, uspela da pobegnu i kasnije svedoče o tom zločinu. Ubistvom su partizani pretili i direktoru bolnice, uglednom sisačkom humanistu Dr. Ivi Pedišiću, po kojemu je kasnije sisačka bolnica dobila ime", navodi Hina.

Dodaje se da je "nakon blagoslova, biskup Košić u bolničkoj kapeli predvodio misu zadušnicu za ubijene i sve hrvatske žrtve iz perioda posle Drugog svetskog rata".
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.