Izvor: TangoSix.rs, 05.Jul.2022, 10:54

[POSLEDNJA VEST] Prva fotografija prvog od 10 novih helikoptera H145M namenjenog RV i PVO Vojske Srbije

Nemački internet sajt Helionline objavio je pre tri dana prvu fotografiju lakog višenamenskog helikoptera H145M (u pitanju je nova verzija BK.117D3m sa nosećim rotorom koji ima 5 lopatica, Srbija trenutno ima BK.117D2m) iz nove narudžbine za Srbiju koja sadrži 10 helikoptera ovog tipa (svih 10 će biti sa petokrakim nosečim rotorom).
Može se uočiti da prvi uočeni primerak sa privremenom nemačkom registracijom D-HBKD ima istu maskirnu šemu kao i prvih pet >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << srpskih H145M, ali je izmenjeno kolor-grafičko rešenje rondele. Umesto rondele u punom koloru nanesena je takozvana „low-viz“ verzija (uz primenu sive boje) koja je nešto većih dimenzija, i koja je smislenija, kako je Tango Six ranije već primetio, za maskirno ofarbanu letelicu.
Jedino što se još može primetiti je da će helikopter najverovatnije na nosu imati montiran sistem Hensold AMPS (Airborne Missle Protection System) za aktivnu samozaštitu helikoptera od raketa zemlja-vazduh koga trenutno imaju 4 od 5 postojećih srpskih H145M.
Prva najava dalje nabavke helikoptera H145M za RV i PVO Vojske Srbije stigla nam je još maja prošle godine od pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića koji je tada izjavio da se planira opremanje do nivoa pune eskadrile. Sredinom septembra 2021. isto je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a konačnu potvrdu nabavke dobili smo sredinom oktobra, takođe od dr Nenad Miloradovića koji je tada otkrio da će helikopteri imati sistem za upravljanje vatrom HForce 3, a na taj nivo će biti dovedena i tri naoružana primerka koji se trenutno koriste.
The post [POSLEDNJA VEST] Prva fotografija prvog od 10 novih helikoptera H145M namenjenog RV i PVO Vojske Srbije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.