Otkriveno spomen – obeležje majoru Dragoljubu Krgušiću

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Sep.2017, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveno spomen – obeležje majoru Dragoljubu Krgušiću

U prisustvu predstavnika SUBNOR - a Srbije i Crne Gore, Vojske Srbije, predsednika opštine Mojkovac, predstavnika grada Kragujevca i članova porodice, na groblju u Baljkovcu, otkriveno je spomen obeležje majoru Dragoljubu Krgušiću koji je herojski poginuo u borbi sa nemačkim fašistima 11. aprila 1941. godine.

U svitanje tog dana, Krgušić je rafalom iz pištolja u desnoj ruci i oficirskom sabljom u levoj ruci stao ispred formacije namačkih tenkova, koji su prodirali iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Jagodine ka Kragujevcu, da zaštiti povlačenje svojih vojnika u zaseoku Bojanići sela Baljkovac. Sahranjen je najpre u voćnjaku na mestu pogibije, a nakon dva meseca meštani su posmrtne ostatke preneli na seosko groblje. Spomen obeležje majoru Krgušiću je simbol časti, čuvanja slobode i borbe protiv svakog zla, rekao je Željko Zirojević predsednik Gradskog odbora SUBNOR - a. Vitez koji je ponikao u Crnoj Gori, vojevao je borbu protiv fašista u Srbiji i tu našao svoj večni mir. Danas se klanjamo njegovim i senima svih časnih patriota, rodoljuba i antifašista - junacima aprilskog rata 1941. godine.

O hrabrosti, čojstvu i junaštvu majora Dragoljuba Krgušića govorili su predsednik SUBNOR - a Srbije Duško Čukić i generalni sekretar SUNOR - a Crne Gore Dragan Đurović. Čuvajući kućni prag, svoj narod i slobodu Krgušić se upisao u veliku svetu knjigu dva slobodarska naroda - srpskog i crnogorskog. Neka živi sećanje i duboko poštovanje na velikog junaka, koji nas obavezuje da ovo mesto nikada ne zaboravimo. Posebnu zahvalnost SUBNOR - u Srbije i Crne Gore, kao i meštanima Baljkovca uputili su članovi porodice Krgušić, jer i posle 76 godina lik i delo Dragoljuba Krgušića nisu zaboravljeni, što su sačuvali sećanje na svetli primer za nove generacije kako se čuva, brani i voli otadžbina, čuva čast i dostojanstvo vojnika i oficira.

Posebnu zahvalnost uputili su porodici Vučićević iz Baljkovca u čijem je dvorištu Krgušić poginuo i koja je majora sahranila. Tom prilikom SUBNOR Srbije porodici Krgušić posthumno je uručio najviše priznanje - medalju borca za junaštvo i čojstvo.

Medalje su uručene Draganu Đuroviću generalnom sekretaru SUBNOR - a Crne Gore za doprinos u razvijanju tradicije oslobodilačkih ratova i očuvanje tekovina antifašističke borbe kao i jednom od najmlađih potomaka majora, koji nosi ime Dragoljuba Krgušića.

Vence i cveće kraj spomenika majoru Dragoljubu Krgušiću položili su predstavnici SUBNOR - a Srbije, Crne Gore, Vojske Srbije, delegacija grada Kragujevca, članovi porodice i meštani Baljkovca.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.