Obeleženo 90 godina od smrti vojvode Stepe Stepanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 90 godina od smrti vojvode Stepe Stepanovića

U beogradskom naselju Kumodraž, u rodnoj kući Stepe Stepanovića, obeležena je 90. godišnjica od smrti srpskog vojskovođe, na čiji život je podsetio član Opštinskog veća Voždovca Bojan Mladenović.

Svečana akademija je održana u organizaciji Opštine Voždovac i Udruženja potomaka oslobodilačkih ratova Srbije, 1912 - 1918.

Govoreći o skromnom vojničkom životu Stepe Stepanovića, Mladenović je podsetio na Arčibalda Rajsa koji je svojevremeno zapisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je srpski vojskovođa bio poštovan i obožavan od cele vojske.

Podsetio je da je Stepa Stepanović rođen u Kumodražu, gde je završio osnovnu školu i da je učestvovao u svih šest ratova koje je Srbija vodila.

Koliko je bio cenjen, ukazao je Mladenović, govori 35 odličja domaćih, savezničkih za zasluge na ratištu kao "najveći vojskovođa srpske ratne istorije".

Stepa Stepanović, dodaje, čija se slava pronela celim svetom, ostaće upamćen po briljantnoj pobedi u Cerskoj bici, što je i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, zatim učešćem u Kolubarskoj bici i na proboju Solunskog fronta.

Voždovčani su se Stepi, zaključuje Mladenović, odužili time što centralna ulica ove beogradske opštine nosi njegovo ime, spomenik u prirodnoj veličini se nalazi u centru naselja Kumodraž, a kumodraška osnovna škola i kulturno umetničko društvo nazvani su takođe po njemu.

Prigodnoj svečanosti u kući vojvode Stepe prethodio je parastos, kao i kulturno-umetnički program.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Tokom najžešćih borbi silazio je u rov, HRABRIO I TEŠIO SVOJE JUNAKE": Obeleženo 90 godina od smrti Vojvode Stepe Stepanovića (FOTO)

Izvor: Blic, 23.Apr.2019

Ovih dana se obeležava 90 godina od smrti sprskog i jugoslovenskog vojvode Stepe Stepanovića, koji je preminuo 27. aprila 1929. godine. Mesecima je zbog bolesti bio prikovan u krevetu, a pred samu smrt pokušao je da se pokrene i da nešto kaže. Napregnuvši svu svoju snagu, izustio je svojim sitnim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.