Obeležena godišnjica novosadske racije

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica novosadske racije

U Novom Sadu obeležena je 77. godišnjica Novosadske racije, najsurovijeg zločina u istoriji Vojvodine, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi. 
Na spomenik "Porodica" na Keju žrtava racije vence su položili predstavnici pokrajinske i gradske vlasti, jevrejske i romske zajednice, Vojske Srbije, ambasadorka Izraela Alona Fišer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kam i ambasador Mađarske Atila Pinter. 

Pomen žrtvama služili su episkop bački Irinej Bulović i rabin Srbije Isak Asiel.
Januara 1942. godine mađarski fašisti ubili su i u zaleđeni Dunav bacili tela gotovo 4.500 civila. U jednom od najstrašnijih događaja u istoriji Novog Sada koji je počeo 21. i trajao do 23. januara 1942. stradalo je više od 1.300 ljudi.
"Naša je obaveza da ne dozvolimo da se ikada više ponovi fašističko zlo i hiljade crnih florova u Novom Sadu zbog nečije mržnje, ali i da buduće generacije učimo ljubavi, veri i praštanju", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
Neke od potresnih priča o Novosadskoj raciji je iz nedavno objavljene knjige "Krvava okupacija Bačke" Time Dimitrijevića, citirao episkop Bački Irinej Bulović.

"I zato je sećanje važno jer na žalost u svetu se svakodnevno dešavaju tragedije poput Novosadske racije i treba da činimo sve što je do nas da se ne zločini ne ponove i da prestanu, a zločince da prepustimo sudu Božjem", poručio je Irinej.
Vrhovni rabin Srbije, Isak Asilel, uz molitvu je poručio da je svako obeležavanje godišnjice Racije u Novom Sadu i čas istorije.
"Život uvek satka situacije da nas stavi na probu jesmo li naučili nešto iz prošlosti", kazao je Asiel.
Pomen žrtvama organizovao je Grad Novi Sad zajedno sa Jevrejskom opštinom i Bačkom eparhijom Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Obeležena 77. godišnjica Novosadske racije

Izvor: Radio 021, 23.Jan.2019

Polaganjem venaca kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije obeležena je 77. godišnjica Novosadske racije...Vence kod spomenika "Porodica" položili su predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije, predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, ambasade Izraela i Mađarske,...

Nastavak na Radio 021...

Obeležena 77. godišnjica Novosadske racije

Izvor: NoviSad.com, 23.Jan.2019

Polaganjem venaca kod spomenika „Porodica“ na Keju žrtava racije obeležena je 77. godišnjica Novosadske racije. Vence su položili predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije, predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.