Obeležena 74. godišnjica oslobođenja Beograda

Izvor: RTS, 20.Okt.2018, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 74. godišnjica oslobođenja Beograda

Beograd je obeležio 74 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Na današnji dan 1944. okončana je desetodnevna bitka u kojoj je nemačkoj armiji nanet težak poraz. Poginulo je oko 3.000 naših boraca i 1.000 vojnika Crvene armije. Državna ceremonija održana je na Groblju oslobodilaca Beograda, a predvodio ju je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Uz intoniranje himni Srbije i Ruske Federecije pored ministra Đorđevića vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji.

Đorđević je u obraćanju novinarima ukazao na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neki imaju pravo da proslavljaju dan primirja, a da mi imamo pravo da proslavljamo dan pobede i podvukao da smo u oba svetska rata bili na strani pobednika.
"Srbija je uvek bila na strani pobednika i Srbija ima razloga da slavi", naglasio je Đorđević.
Naveo je da danas odajemo počast borcima koji su dali svoje živote za slobodu, borcima Crvene armije i borcima Narodnooslobodilačkog rata, Partizanima, koji su dali svoje živote nesebično da bi mi danas živeli u slobodi.
"Još jednom hvala svim borcima, hvala borcima Crvene armije, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni naše slobode danas", poručuje Đorđević. 
Ministar je najavao da će ministarstvo koje vodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije renovirati Groblje oslobodilaca Beograda koje će, kaže, imati potpuno drugačiji izgled.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je ocenio da je 20. oktobar jedan od najvažnijih datuma za glavni grad Srbije i dodao da mu je drago da se ponovo obeležava na dostojanstven način.
"U jednom periodu posle 2000. godine nije se obeležavao kao praznik i to je bila nepravda prema svim herojima i onima koji su dali živote za slobodu ovog grada" dodao je Nikodijević.
Memorijalni defile 
Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu obeležen je i memorijalnim defileom pripadnika Vojske Srbije "Korakom pobede do slobode".

Muzičko-scenski defile od Trga Nikole Pašića do Palate Albanija okončan je muzičko-dramskim događajem i igrom "Oslobođenje-pobeda kroz muziku i igru".
Tim povodom zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poželelo je srećnu godišnjicu pobede i oslobođenja Beograda od fašističke okupacije svim Beograđanima i pripadnicima Vojske Srbije koja, kako je rekao, baštini tradiciju narodno-oslobodilačke vojske i srpske vojske iz balkanskih i Prvog svetskog rata.
"Na današnji dan pre 74 godine okončana je fašistička okupacija koja je trajala 1.287 dana. Srećna vam sloboda Beograđani, čuvajmo je ljubomorno jer smo je krvlju zaslužili i gradimo naš grad onako kako bi želeli svi oni koji su dali svoje živote da bi Beograd bio slobodan", poručio je Vesić. 
Kaže da tokom proteklih godina nismo uvek ponosno slavili oslobođenje Beograda.
"To je naša sramota i o tome treba otvoreno da govorimo, hvala Bogu u poslednjih pet godina Beograd sa ponosom slavi oslobođenje, slavimo 20. oktobar jer smo kao i 1. novembra 1918. kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom ratu, u oba svetska sukoba bili na pravoj strani istorije", napominje Vesić.
S razmakom od 26 godina oba 20. oktobra bila su podjednako važna datuma za srpsku istoriju, podsećaju istoričari. 
"Tog dana srpska vojska je stigla do prestonice, simbolični momenat Beograd se oslobađa, stižete do prestonice koja je bila na granici, austrijski vojnici napustili teritoriju Srbije - podjednako važni datumi", kaže istoričar Milan Gulić.
Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.
Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije, dok je živote izgubilo oko 4.000 boraca.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković položio vence borcima za oslobođenje Beograda

Izvor: Blic, 20.Okt.2018

Povodom 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković položio je danas vence na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.