OVAKO SU IVANJIČANI DOČEKALI SRPSKE VOJNIKE U PODGOLIJSKIM SELIMA: Nazivaju ih svojim spasiocima (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 14:40

OVAKO SU IVANJIČANI DOČEKALI SRPSKE VOJNIKE U PODGOLIJSKIM SELIMA: Nazivaju ih svojim spasiocima (FOTO)

U ovaj zabečeni deo Srbije stigli su pripadnici 210. inženjerskog bataljona Druge brigade kopnene vojske.

Još od ratnog doba meštani ivanjičkih sela nisu se ovoliko obradovili vojnicima koji su sa teškom mehanizacijom stigli podno Golije u Vučak. Odesečeno od sveta, usled apokaliptičnih poplava, već sedam dana je preko 50 kuća, a problem je veliki.

Oni koji moraju na posao, jer im od toga zavisi kora hleba, do radnog mesta idu peške, a reku prelaze zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jednom balvanu koji se isprečio preko vodotoka, koji i nije baš najsiurniji, pa preko njega mogu - samo najhrabriji.

- Snalazimo se kako moramo. Pre smo imali normalan put i do posla sam išao automobilom, sada je to nemoguće. Pešačim sat vremena do susednog sela, po ovoj vrućini srce hoće da mi iskoči, a i ovaj balvan je često klizav. Nije nam lako. Verujemo našim vojnicima, oni su nam jedina nada. Kad su oni došli, sad smo sigurniji da će nam se život uskoro vratiti u normalu - rekao je, Miloljub Dramićanin iz sela Vučak.

Na sanaciji uništenog puta rade sa dve teške mašine, koje su donacija Republike Kine, a lokalno komunalo preduzeće uputilo je i svoju mehanizaciju. Cilj je da se u najskorijem mogućem periodu preko reke postave cevasti propusti, kako bi meštani mogli nesmetano da prelaze.

- Opština Ivanjica nikad nije bila u težoj situcaiji. Lokalni putevi su uništeni, a u lošem stanju su i pojedini državni pravci. Želimo što pre da osposobimo putne pravce, kako ne bi bilo izolovanih domaćinstava, ali ono što nam pravi veliki problem jesu pokrenuta klizišta na nekoliko lokacija - izjavio je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović.

Decenijama unazad ne pamti se ovakava katastorofa, a preliminarna šteta na teritoriji opštine Ivanjica iznosi između 1,5 i dve milijarde dinara, jer pored puteva uništeno je na stotine hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, kao i stambeni objekti.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.