Niš i Srbija zauvek će pamtiti proleće 1999. godine

Izvor: Vostok.rs, 13.Mar.2019, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš i Srbija zauvek će pamtiti proleće 1999. godine

Tradicionalna komemorativna manifestacija Dan sećanja, kojom se obeležava stradanje Srbije i SRJ tokom NATO bombardovanja u proleće 1999. godine, ovog proleća, na dan kada je pre 20 godina počela agresija Severnoatlantske alijanse na našu zemlju, biće održana u Nišu. Ovo će biti peti put uzastopno da se Dan sećanja obeležava istog dana, 24. marta: prvi put je manifestacija održana 2014. godine u centru Beograda, ispred srušenog Generalštaba Vojske Srbije, potom u Varvarinu, Grdelici i prošle godine u Aleksincu. Ovogodišnja komemorativna manifestacija s razlogom će biti održana u Nišu, tačno na 20. godišnjicu početka bombardovanja, jer je grad na Nišavi u svirepom zločinu NATO-a pretrpeo najveća razaranja, uz najveći broj žrtava tokom 78 dana agresije.
– Pripremamo se da sa nišlijama i gostima koji toga dana budu došli u naš grad na dostojanstven način obeležimo Dan sećanja, jer je pre dve decenije u Nišu, koji je za dva i po meseca čak 45 dana bio pod neprestanom uzbunom od vazdušnih napada, bilo najviše civilnih žrtava – živote je izgubilo 60 naših sugrađana, a više od 300 bilo je ranjeno ili povređeno. NATO bombe i rakete rušile su centar, ali i druge delove grada, privredne, kulturne, sportske, zdravstvene i obrazovne objekte i ustanove dečje zaštite, niške pijace, mostove preko reka na putevima i železnici i druge objekte saobraćajne infrastrukture. Na Niš su tokom bombardovanja 1999. godine prvi put bačene i svim konvencijama ratovanja zabranjene kasetne bombe, od kojih je samo u jednom danu, 7. maja, poginulo 15 i povređeno pedesetak civila, uništeno ili oštećeno više od 120 objekata i zapaljeno više od 60 automobila. Oko 200 kontejnera, a u svakome od njih i po stotinu „narandžastih ubica”, bačeno je na delove grada u kojima nije bilo nijednog vojnog objekta i cilja, niti vojnika, a od zaostalih kasetnih bombi žitelji Niša stradali su godinama posle bombardovanja. To su samo fragmenti iz dvoipomesečnog života Niša i Nišlija pod bombama i iz tog razloga učinićemo sve da obeležavanje tačno dve decenije od početka agresije u svakom pogledu bude u znaku sećanja na dane stradanja i evociranja i čuvanja uspomena na nevine žrtve, koji se nikada neće zaboraviti – rekao je za „Politiku” gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Istog dana, u nedelju, 24. marta, u Nišu će dan početka agresije obeležiti i naša armija, potvrdio je juče, gostujući na RTS-u, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Milan Mojsilović. Priprema se impozantna vojno-policijska parada, na kojoj će se predstaviti ešaloni vojske i policije i motorizovani ešalon, a iznad grada i ovog dela naše zemlje preletaće „migovi” Vojske Srbije. – Nećemo moći da pokažemo čime sve raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost i, svakako, spremnost i motivisanost naše vojske da ispuni sve zadatke – rekao je načelnik Generalštaba. Lokacija na kojoj će 24. marta biti obeležen Dan sećanja i održana vojno-policijska parada u Nišu još nije određena. Zbog očekivanog prisustva velikog broja građana, pored centralnog gradskog trga, koji je pogodan za oba događaja, razmatra se i mogućnost organizovanja manifestacija na niškom aerodromu. Konačna odluka biće doneta do kraja ove sedmice. Politika
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.