NOVI PRILIV NOVCA za Vojsku Srbije: Prodajom vojnih nepokretnosti zarađena VELIKA SUMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PRILIV NOVCA za Vojsku Srbije: Prodajom vojnih nepokretnosti zarađena VELIKA SUMA

Od 2006. godine otuđeno je 109 vojnih nepokretnosti na teritoriji Srbije, a od ugovorenih 127,5 miliona evra prihoda u novcu je realizovano 26,4 miliona evra dok je kroz vlasništvo nad 1.259 stanova naplaćeno preostalih 101 milion evra, navodi se u informaciji Ministarstva odbrane Srbije.

U približno dve trećine do sada realizovanih prodaja kupac nepokretnosti bile su lokalne samouprave koje imaju pravo preče kupovine kao i mogućnost plaćanja naknade u stanovima ili u novcu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i to u trajanju od pet godina, a razmena nekretnina za stanove uspešno se realizuje i sa Građevinskom direkcijom Srbije.

Procenu tržišne vrednosti obavlja filijala Poreske uprave, a do prodaje na javnom tenderu dolazi tek ako gradovi i opštine nisu zainteresovani.

Posle dva neuspešna oglašavanja početnu cenu moguće je spustiti za 20 odsto i ako ponovo nema zainteresovanih još za 20 odsto.

Prihodi od naknade za preneto pravo svojine na ovim vojnim nepokretnostima uplaćuju se u budžeta Republike Srbije a sredstvima raspolaže Ministarstvo odbrane u svrhe podsticanja i podrške reforme i funkcionisanja sistema odbrane i poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije, navodi Ministarstvo odbrane.

- Trenutno se u Master planu nalazi još 487 vojnih nepokretnosti različite namene za koje će u narednom periodu biti moguće dalje raspolaganje, posle ispunjavanja propisanih zakonskih uslova i u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srbije, odredbama Master plana i Zakona o javnoj svojini - navodi Ministarstvo odbrane.

Prodaja viška vojnih nepokretnosti obuhvata kasarne, klubove Vojske Srbije, skladišta, aerodrome, strelišta, poligone, skloništa, vojne ekonomije i druge objekte posebne namene sa zemljištem pod objektima i zemljištem za redovnu upotrebu objekata koji nisu neophodni za funkcionisanje Vojske Srbije, kao i poslovni prostori i garažna mesta.

U slučaju da se naknadno utvrdi potreba Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za ponovno korišćenje neke od nepokretnosti predviđene za prodaju ona se zaključkom Vlade Srbije može izuzeti.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.