Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021, 08:24

NAJVEĆE POJAČANJE ZA NAŠE ORUŽANE SNAGE - TRESE SE REGION! Srbija dobija ubojiti raketni sistem PVO - kineski FK-3

Kineske rakete za odbranu od napada iz vazdušnog prostora najznačajnije su sredstvo ratne tehnike koje se očekuje u jedinicama VS

Prva baterija kineskog raketnog sistema PVO srednjeg dometa FK-3, konstruisanog po uzoru na ruski S-300, trebalo bi da bude isporučena Vojsci Srbije do kraja godine.

Ova nabavka biće najveće pojačanje za naše oružane snage još od ere najsnažnijeg zamaha modernizacije JNA, a Srbija će postati prvi strani korisnik ovog naoružanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
. Sistem FK-3, međutim, najvažnija je, ali ne i jedina stavka na spisku kupljene vojne opreme čija isporuka se očekuje u narednih šest meseci.

Da je na pomolu realizacija velikih vojnotehničkih ugovora najavio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Puno novog naoružanja stići će u narednih šest meseci. Mnogo toga se nabavlja, a puno je već plaćeno - rekao je Vučić, bez navođenja o kojim tipovima naoružanja je reč.

Prema nekim saznanjima, posao sa Kinezima o kupovini PVO sistema srednjeg dometa dogovoren je još 2019. godine. Tokom naredne 2020. ugovor je preciziran, a Srbija je počela i isplatu ugovorne cene.

KINESKI SISTEM PVO FK-3

- Istovremeno sa pripremama za prijem novog raketnog sistema u Vojsci Srbije se organizuje i selekcija kadra za rukovanje ubojitim raketama. Deo oficira VS već je bio u Kini na nekoj vrsti osnovne obuke, a u planu je ubrzani trening ljudstva za korišćenje "kineskog S-300". Kadar će biti obezbeđen preobukom sastava koji su trenutno na raketama "neva", ali i prekomandom posada sistema "Kub", koji će biti povučen iz upotrebe zbog isteka resursa raketama - kaže izvor iz vojnog vrha.

Među velikim isporukama naoružanja i vojne opreme, koje je između redova najavio i predsednik Republike, nalazi se i najmanje jedna baterija sistema "Pancir". Reč je o unapređenoj verziji "Pancira S1" kojim od početka prošle godine raspolaže Vojska Srbije - većeg dometa radara, bolje odbrane od neprijateljskih smetnji i naoružanog novim raketama. Ovi projektili nedovoljno su poznati širokoj javnosti, ali postoje nagoveštaji da je njihov domet duplo veći - i do 40 kilometara.

Srbija očekuje i isporuku francuskih raketa "mistral", koje će biti montirane na domaća oklopna borbena vozila. Dogovor o kupovini ovog naoružanja napravljen je pre dve godine. Na spisku želja državnog i vojnog vrha su i helikopteri, koji bi trebalo da za različite misije dodatno ojačaju Ratno vazduhoplovstvo VS.

U vojnim krugovima već duže vreme se govori o mogućnostima za kupovinu sofisticirane borbene opreme - dronova, sistema za izviđanje i ometanje i radara. Na spisku država proizvođača su Francuska, Izrael, Rusija, Turska... Na listi želja Vojske Srbije, prema nekim spekulacijama, jeste i ruski sistem za elektronsko ratovanje "Krasuha".

Na tlo Srbije ove godine bi trebalo da sleti i najmanje jedan od tri ugovorena i plaćena helikoptera "erbas H-215 superpuma". Ove letelice najkasnije do aprila - kada ističe ugovoreni rok isporuke, naći će se u Helikopterskoj eskadrili MUP Srbije. Prema prethodnim najavama francusko-nemački proizvođač je daleko odmakao u montaži ovih vazduhoplova, pa je isporuka realna pre kraja 2021. godine.

Na spisku potreba Vojske Srbije su i borbene bespilotne letelice. Zasad je poznato da je država poslala narudžbenicu za dronove koji će moći da nose bombe teške po 500 kilograma, bez navođenja tipova i zemlje porekla. Obuka za korišćenje kineskih borbenih dronova, koje su već u naoružanju VS, nedavno je završeno, a mogućnosti ovih bespilotnih letelica biće prikazane na velikoj vežbi na Pešteru, zakazanoj za 27. jun.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Stižu nam kineske rakete i ubojitiji "pancir"

Izvor: B92, 18.Jun.2021

Dobijamo najveće pojačanje za naše oružane snage...Prva baterija kineskog raketnog sistema PVO srednjeg dometa FK-3, konstruisanog po uzoru na ruski S-300, trebalo bi da bude isporučena Vojsci Srbije do kraja godine, saznaju Novosti...Ova nabavka biće najveće pojačanje za naše oružane snage...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.