Izvor: RTS, 27.Jun.2021, 11:57

"Munjeviti udar" na poligonu Pešter, izvedena završnica vojne vežbe sa bojevim gađanjem

Na privremenom poligonu "Pešter" kod Sjenice održana je završnica združene taktičke vežbe Vojske Srbije sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021". Na poligonu izvedena gađanja tenkom T-72MS, dronom, bespilotnom letelicom CH92 i borbenim sistemom "pasars". Vežbi prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

Tema vojne vežbe je "Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << operacije". Ovo je najveća vežba koja se odigrava u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija.

Više od 2.300 pripadnika specijalne jedinice, Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva na više poligona izveli su napadnu operaciju uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.
Posade tenkova T-72 MS javnosti su prvi put predstavile borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.
Skupa su nastupali i modernizovana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, sa tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga. 
U ulozi borbenog osiguranja bila je mehanizovana pešadija na "lazarima 3", "miloš", "MRAP 6x6" i "NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije. Tu su se našli i oklopni transporteri BVP-M80A i BOV. 
Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružile su samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecevni raketni lanseri 128mm "oganj" digitalizovani, baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128mm "oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122mm "gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm.
Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vreme od posedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Munjeviti udar“ na poligonu Pešter – vojna vežba sa bojevim gađanjem

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2021

Na poligonu "Pešter" kod Sjenice, uz učešće 2.300 pripadnika Vojske Srbije, održana je združena taktička vežba s bojevim gađanjem, "Munjeviti udar 2021", u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije, diplomatskog kora i komandanta Kfora na Kosovu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.