Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:26

"Migovi" prvi put posle 20 godina ispalili rakete vazduh–zemlja

Obilazeći pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane koji se pripremaju za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020", ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da su danas, nakon više od 20 godina, prvi put naši "migovi" ispalili raketu vazduh–zemlja i da posle više decenija vojni piloti imaju priliku da realizuju bojevo gađanje.
Aleksandar Vulin je sa načelnikom Generalštaba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane koji u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade" realizuju gađanja iz vazduhoplova sa ciljem priprema za združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020", koja će biti održana u oktobru na Pešteri.

Ministar odbrane istakao je da su danas, nakon više od 20 godina, prvi put naši "migovi" ispalili raketu vazduh–zemlja i da posle više decenija vojni piloti imaju priliku da realizuju bojevo gađanje.
"Decenije su prošle, čitava jedna generacija pilota nikada nije imala bojevo gađanje. Danas je to potpuno normalno. Danas to radimo redovno, obučavamo naše pilote na način na koji to rade i najveće i najsavremenije vojske na svetu. Mi se pripremamo za veliku vežbu 'Sadejstvo 2020', koja će biti održana na Pešteri u oktobru i tu ćemo pokazati sve ono što smo usvojili, sve novo. Tu ćemo pokazati jednu novu Vojsku Srbije koja je u stanju da ispuni baš svaki zadatak", najavio je Vulin.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade, pukovnik Brane Krnjajić, objasnio je da su izvedena bojeva dejstva avijacije avionima mig 29, G-4 i "orao" po ciljevima na zemlji.
"Avioni mig 29 dejstvovali su raketama S-8 prvi put na ovom poligonu. Ranije se nisu uvežbavali ti manevri. Takođe, avion G-4 učestvovao je sa osposobljenim posadama u dejstvu raketama S-5, po zemaljskim ciljevima, a avion 'orao' dejstvovao je sa bombama FAB 250 kg. Sa ovim gađanjem danas, praktično smo potvrdili da je avijacija spremna za sledeću fazu uvežbavanja koja će početi iduće nedelje u sklopu završnih priprema za vežbu 'Sadejstvo 2020'" - rekao je Krnjajić.

Naglasio je da su današnja bojeva dejstva izvršena vrlo uspešno, sa odličnim rezultatima.
Pripremama za vežbu "Sadejstvo 2020" prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.