Mediji: Vojske Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije najviše čuvaju antifašističku tradiciju

Izvor: Beta, 16.Maj.2021, 11:20

Mediji: Vojske Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije najviše čuvaju antifašističku tradiciju

Oružane snage Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije od svih zemalja bivše Jugoslavije najviše čuvaju sećanje na Narodno-oslobodilačku borbu (NOB) i antifašističke tradicije dok je to najmanje izraženo u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje emisije "Dozvolite".Kako je objavljeno u vojnoj emisiji "Dozvolite" Radio-televizije Srbije, kao kriterijumi koji simbolički i faktički govore o odnosu prema antifašističkoj borbi su posmatrani nazivi kasarni, vojni praznici ali i način obeležavanja manifestacija.Vojska Srbije ima čak 11 kasarni i vojnih objekata koji nose imena palih narodnih heroja i to u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu, Požegi, Novom Pazaru, Nišu, Prokuplju i Batajnici, a sećanje se čuva i na učesnike Aprilskog rata protiv fašista.Redovno se proslavlja Dan pobede i Dan oslobodjenja vojnim paradama, a često se tim povodom organizuje i počasna artiljerijska paljba sa Kalemegdana.Na paradi kadeti Vojne akademije marširaju sa zastavama srpskih brigada Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije. Srpski vojnici učestvuju na manifestacijama polaganja venaca u svim gradovima gde postoje vojni garnizoni, najčešće povodom Dana oslobodjenja mesta od fašizma i drugih važnih datuma.Iako je država još 2005. godine izjednačila komunistički i rojalistički pokret otpora, Vojska Srbije gotovo ne čuva sećanje na Jugoslovensku vojsku u otadžbini, navodi se. Pripadnici VS, medjutim, učestvuju u obeležavanju Misije "Halijard", u kojoj ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Istraživanje: Vojska Srbije među onima koje najviše čuvaju antifašističku tradiciju

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2021

Oružane snage Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije od svih zemalja bivše Jugoslavije najviše čuvaju sećanje na Narodno-oslobodilačku borbu (NOB) i antifašističke tradicije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.