Konjička trka Vojske Srbije Karađorđevo 2018

Izvor: RTS, 30.Sep.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konjička trka Vojske Srbije "Karađorđevo 2018"

Prvi put posle 12 godina na hipodromu “Karađorđevo“ održava se Kup Vojske Srbije. Glavni trkački dan na manifestaciji Kup Vojske Srbije - Karađorđevo 2018" obeležilo je pet kasačkih i četiri galopske trke. U okviru trodnevne manifestacije publika je mogla da vidi i novoformiranu konjičku jedinicu Garde, koja će imati dvadesetak konjanika.
Strahinja Čupić nije imao dilemu hoće li se prijaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bude deo nove konjičke istorije u Vojsci Srbije. Povratak ovakvih jedinica posle više decenija znači da će ubuduće i pitomci Vojne akademije prolaziti kroz obuku za rad sa ovim plemenitim životinjama.

"Ponovo stvaramo istoriju, pre 70 godine prestale su da postoje jedinice, radujem se tome i nadam se da će biti sve bolje i bolje... Ovo su sve već obučeni konji, mi smo tek počeli ali nadam se da neće biti problema", rekao je Strahinja.
Osim što se obnavlja konjanička tradicija ponovo se jaše i za Kup Vojske Srbije. Ovogodišnji pobednik u glavnoj galopskoj trci za Kup Vojske Srbije "Srpska konjička divizija" na 2.000 metara je grlo Atil Trlić, iz štale "Trlić" i jahač Đorđe Perović.
Đorđe je poslednji put jahao u Karađorđevu 2002. godine, a ujedno je jedini evropski džokej koji se proslavio na Dalekom istoku, tačnije u Južnoj Koreji.
"Ljudi vole konje u Srbiji, bio sam šampion u Srbiji ali sam otišao u Italiju, bio sam u prvih pet, prošle šampion Južne Koreje ali pred svojim narodom je najlepše, napolju je za novac, ovde je za slavu", kaže Đorđe Petrović kojem je pehar uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Drugo mesto na toj trci zauzeo je Ornament jahača Kristijana Neisja, a treće Samnis Varior čiji je jahač bio Aleksandar Šašić.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović uručio je pehar pobedniku kasačke trke "Košare" na 2.200 metara, kasaču Branku Skenderoviću za grlo Pablo Jet.
Osim obnovljene trke i tradicije konjaništva u vojsci, ove godine obnovljene su i staze, tribine hipodroma, restoranska zgrada u Karađorđevu.
Ergela Karađorđevo osnovana je još u 19.veku i danas broji više od stotinu rasnih konja.
Gardisti će jahati na konjima rase nonius, jedine rase koja je u ovoj ergeli od njenog osnivanja.
"Vraćamo tradicije koje su nas učinile važnim i velikim"
Nakon decenija zanemarivanja vojske, Vojska Srbije se, kaže ministar Vulin, sada oprema, naoružava i ulaže u životni standard svih svojih pripadnika, ali vraća i one tradicije koje su nas učinile važnim i velikim.
"Vojska Srbije je deo našeg svakodnevnog života. Vratiti trku u Karađorđevu, vratiti konjički vod u našu Gardu sve su to stvari koje vraćaju vojsku u naš svakodnevni život. Svako ulaganje u Vojsku Srbije je ulaganje u kvalitet života svakog građanina naše zemlje", naglasio je Vulin.
Vojska Srbije je, prema njegovim rečima, uvek bila deo nas.
"Ona je to, pokazujemo, ponovo, ona je deo našeg svakodnevnog života i dokaz da tradicije koje su nas učinile velikim nisu umrle, nisu zaboravljene i da smo mi dostojni nastavljači veličine naših predaka", poručio je Vulin.
Ministar je okupljene pozdravio i u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića izražavajući mu, ovom prilikom zahvalnost, jer kako je dodao, da nije bilo njegovog ličnog entuzijazma, napora i želje da se sve to obnovi, ništa od ovoga što se danas u ergeli Karađorđevo moglo videti, ne bi bilo moguće.
Vulin je obišao ergelu "Karađorđevo" i prisustvovao defileu konjičkog voda Garde Vojske Srbije, kao i glavnoj galopskoj trci za Kup Vojske Srbije "Srpska konjička divizija".
Glavni trkački dan na manifestaciji "Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2018" obeležilo je pet kasačkih i četiri galopske trke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.