Kina poklonila opremu Vojsci Srbije, zainteresovana za RTB Bor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2017, 04:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina poklonila opremu Vojsci Srbije, zainteresovana za RTB Bor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas primopredaji kineske donacije Vojsci Srbije, u vrednosti od oko 900.000 evra, u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu.

Predsednik Republike, koji je i vrhovni komandant, primio je prvo raport i izvršio smotru jedinica, a zatim je u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđević i kineskog ambasadora Li Mančanga prisustvovao primopredaji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ministar odbrane i ambasador Kine potpisali su protokol o primopredaji te opreme.

Donacija se sastoji od 16 gumenih čamaca sa vanbrodskim motorima, pet motornih sanki, kao i 10 prenosnih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava i sredstava.

Gumeni čamci namenjeni su za prevoz ljudi, specijalnog tereta, desante malih grupa ljudi i biće raspoređeni u rečnu flotilu i specijalnu brigadu Vojske Srbije.

Predsednika je interesovalo i da li se na čamce može montirati naoružanje i kakvo na šta je načelnik generlaštaba rekao da može puško mitraljez, ali i na pitanje šefa države do kojeg kalibra rekao ne može od 12,7 već do 7,62 milimetara.

Prenosni detektori donirani Vojsci Srbije otkrivaju 10 vrsta eksploziva i 13 vrsta narkotika.

Inače, čamci, sanke i oprema za otkrivanje eksplozivnih sredstava biće korišćeni u tri misije naše vojske - za odbranu zemlje, u multinacionalnim operacijama i za pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.

Kina je više puta do sada pružila besplatnu vojnu pomoć sistemu odbrane Srbije.

Donirali su informatičko - birotehničku opremu u ukupnoj vrednosti od oko 1,5 miliona evra, na osnovu tri protokola potpisana ranije.

Takođe, ta zemlja je VS donirala i 20 sanitetskih motornih vozila, a nakon katastrofalnih poplava maja 2014, pružila je pomoć i opremu u vrednosti od oko 355.000 evra.

U julu dolaze dve kineske kompanije

Dve kineske kompanije koje su zainteresovane za preuzimanje RTB Bora doći će u Srbiju početkom jula, izjavio je danas ambasador Kine, Li Mančang.

Kako je rekao, jedna je iz kineske provincije Huna, čiji je partijski sekretar već bio u našoj zemlji i primio ga je predsednik Vučić i koja, kako je rečeno, ima najveću "grupu za zlato" u Kini.

A druga kompanija koja dolazi u Srbiju, želi da "uzme Bor i napravi zajedničku kompaniju koja će proizvoditi električne automobile i izvoziti ih u celu Evropu", rekao je Li koji je prisustvovao primopredaji donacije Kine Vojsci Srbije vrednosti od oko 900. 000 evra.

Predsednik Vučić je, inače, danas rekao da je za Srbiju dugoročno RTB Bor "velika muka", a da kineski prijatelji kupuju i proizvode najviše bakra, te da bi preuzimanje Bora s njihove strane "bukvalno bio spas", te da je država spremna da pomogne na sve načine da dugovi RTB prema njoj budu otpisani.

"Samo da prijatelji iz Kine to uzmu, da brinu o tome, da nam ostane istočna Srbija živa, zato što od borskog rudnika, od RTB-a, topionice, živi ne samo Bor, već i Negotin, Majdanpek, Kladovo, deo Zaječarskog, Timočkog okruga, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, pa i deo Braničevskog okruga. Zato bismo i predsedniku Siju i NR Kini bili beskrajno zahvalni ukoliko bi nam po tom pitanju pomogli, onda bi nam strateški problemi bili desetostruko manji", naglasio je Vučić.

Ambasador Li je najavio da 22. juna u Beograd stiže predsednik četvrte po veličini fabrike guma na svetu. On stiže iz Frankfurta u pola dvanaest noću dodao je Li, na šta mu je predsednik Vučić rekao, da će ga "primiti u pola dvanaest noću".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas u Pančevu: Primopredaja kineske donacije Vojsci Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2017

Vrednost doniranih sredstva iznosi oko 900.000 evra..Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas primopredaji kineske donacije u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima...Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.