Kadetkinja sa VMA: Srpski vojni lekari mi bili inspiracija

Izvor: RTS, 14.Sep.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadetkinja sa VMA: Srpski vojni lekari mi bili inspiracija

Na svečanoj promociji najmađe generacije Vojske Srbije biće pomovisano 135 kadeta i kadetkinja 139. klase Vojnog vazduhoplovstva Vojne akademije, 140. klase Vojne akademije, kao i 25 kadeta i kadetkinja 5. klase Medicinskog fakulteta VMA. Zajedno sa njima u tradicionalnom svečanom defileu biće kadeti Vojne akademije.
Kadetkinja Marina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Radovanović sa Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije kaže za RTS da su joj srpski vojni lekari bili najveća inspiracija za upisivanje fakulteta.

"To je bila teška odluka ali recimo da me je inspirisalo to koliko su baš vojni lekari kroz našu burnu istoriju pomogli srpskom narodu i to je bila možda najveća inspiracija za jednu mladu osobu koja voli ljude i koja mnogo voli svoju zemlju", rekla je Radovanovićeva.
Prema njenim rečima, kada čovek uči tako da zna da njegovo znanje treba da se upotrebi kako bi se sačuvalo nečije zdravlje, onda to nije teško stečeno znanje.
Kadetkinja Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije ističe da se nada specijalizaciji.
"Naravno, ja sada kao mladi lekar moram da prođem staž, nakon toga radiću kao lekar opšte prakse u trupi, u Vojsci Srbije, a nadam se da će onda uslediti i neka specijalizacija", kaže Radovanovićeva.
Žarko Žarković sa Vojne akademije kaže za RTS da je prvi put poželeo da postane pilot u osnovnoj školi.
"Prvenstveno zašto sam izbrao ovu profesiju jeste ta neka volja koja se javila još u osnovnoj školi iz razgovora sa nekim prijateljima koji su već uveliko u vojnom sistemu, da je ovo idealan put kojim treba da krenem", ističe Žarković.
Prema njegovim rečima ono što studente njevog smera razlikuje od civilnih studenata je stalan spoj prakse i učenja.
"Više se posvećujemo praksi, konretno moj smer, osvrnuću se na letačku obuku, poslednje dve godine smo proveli na aerodromu 'Batajnica' i na aerodromu u Kraljevu, tu smo se posvetili letačkoj obuci", kaže Žarković.
Napominje da ih nakon dobijanja diplome očekuje profesionalno usavršavanje. 
"Od ponedeljka nas čeka javljanje u komandi,  javljanje u jedinice i svakako nastavljamo da se usavršavamo karijerno što na profesionalnom, što na stručnom planu", zaključuje Žarković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije – "čast je naša imovina i nasleđe"

Izvor: RTS, 14.Sep.2019

U prve oficirske činove promovisano je 160 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Dodeljene vojničke sablje i paradni bodeži najboljima u klasi. Prvi u rangu Vojne akademije Stefan Milićević istakao: "Čast je naša imovina i nasleđe". Predsednik Vučić poručio kadetima da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.