Jovo Vukelić: Vučić drami o šiptarskim taksama, a šiptarsku vojsku je zaboravio

Izvor: KMnovine.com, 24.Jan.2019, 04:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovo Vukelić: Vučić drami o šiptarskim taksama, a šiptarsku vojsku je zaboravio

Ovih dana u Srbiji dosta mučno slušati neprekidnu kuknjavu najviših državnih zvaničnika o nevažnim šiptarskim taksama, a istovrmeno ne čuti zvanične, energične zahteve za ukidanje Vojske „Kosova“.


   
Karikatura Goran Šćekić (detalj)
   




Bezuslovni zahtev Srbije u UN, u EU i u SAD, i kod Rusije i Kine i svih ostalih >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << država treba da bude ukidanje odluke o formiranju vojske „Kosova“, jer je to kršenje svih sporazuma i nezakonit čin koju ugrožava mir i bezbednost na celom području BalkanaUmesto da zabrana formiranja Vojske „Kosova“ bude naš prvi i glavni zahtev i uslov svih uslova za novi dijalog sa nelegalnim organima u Prištini – predsednik Srbije (a ni premijerka) to nigde ne pominje.Umesto da to bude svakodnevni najglasniji zahtev države Srbije iza kojeg stoje Skupština Srbije, Vlada Srbije i njen predsednik koji to traži od svih nadležnih iz međunarodne zajednice, od EU, NATO, KFOR, UMNIK, UN i drugih organizacija dešava se da slušamo svakodnevnu kuknjavu o visokim taksama na srpske proizvode koju je donela šiptarska vlada Haradinaja.Obmanjuju nas, oni koji nas predstavljaju, da vode računa o državnim interesima. Vrši se svesno zamena teza, nevažne takse se ističu, a ključna, bitna odluka o formiranju vojske se skoro i ne pominje. Time zemlji predsednik Srbije čini nenadoknadivu štetu, ne štiti i ne brani njene vitalne nacionalne interese.NATO i SAD su stvorili vojsku “Kosova”Piše: Jovo Vukelić, Između sna i jave⇗




Već dva meseca Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, svakog dana plače, kuka, jadikuje što su Šiptari sa Kosova i Metohije, tačnije njihova nelegalna vlada uvela takse na svu robu iz Srbije u visini od 100 odsto.

Isto tako Vučić svo ovo vreme apeluje na najviše funkcionere EU da „pritisnu“ vlasti iz Prištine da tu odluku od 21. novembra ukinu. To traži svakog dana i od mnogih evropskih država i posebno od SAD.

Čak je izjavio da će ako nelegalna vlada Haradinaja ukine te takse Srbija biti spremna da nastavi pregovore sa Prištinom u Briselu?!?

Ko ga je ovlastio da daje takve izjave , kao da je on predsednik vlade Srbije, ili kao da je takvu odluku aminovala Skupština Srbije (u kojoj se inače uopšte ne raspravlja i ne vodi debata o Kosovu i Metohiji, što je skandalozno i neodgovorno)?


Srbija nema politiku o Kosovu i Metohiji

Ono što se mora istaći je da u Srbiji niko ne zna šta on pregovora sa Šiptarima, kakva je to politika „razgraničenja“, i da se on ponaša kao da nikome nije dužan da polaže računa za ono što radi na funkciji na kojoj se nalazi. Njegovom predhodniku na mestu predsednika Srbije T. Nikoliću nije dao da pisne o Kosmetu ni reč, nije mu dao da se meša u rad njegove vlade (bio je tada Vučić jedno vreme i premijer).Čak ga je i napadao što pominje neki svoj projekat o Kosovo i Metohiji! A Vučić samovoljno i bez ikakve mere sam vodi i Vladu Srbije i državu i otvara svaku fabriku i pogon i put i bolnicu i ulazi čak i u porodilišta za Novu godinu. Svi ostali su kulise, dekoracija, statisti, a i građane smatra sličnim podanicima.



   
Karikatura Gorana Šćekića    


Niko u ovoj zemlji ne zna koja je to politika i njeni principi koju Srbija vodi u rešavanju problema svoje pokrajine, ako takva politika uopšte i postoji, jer je niko nikada od nadležnih državnih organa i institucija, a posebno Vučić, nije ni obelodanio, a onda niko nije ni ni odobrio , što bi bilo normalno posle temeljne rasprave.



Umesto da preporuči nadležnim državnim institucijama, kao što su Vlada, nadležna ministarstva trgovine i Privredna komora Srbije i druge, da traži rešenja za izvoz naših proizvoda i roba na nova tržišta – on je od ovog pitanja napravio svetski problem, dramu, kao da će Srbija ekonomski propasti. I sve nas, ako on to ne oseća, osećamo mi građani, tim svakodnevnim moljakanjima, kukanjima i ponižavanjima sramoti i blamira.


   
Podržano formiranje vojske i od SADi od NATO, KFORA

i EU: Smotra novoformirane vojske Kosova u decembru 2018.
   
A ono što je još gore, od svih ovih nezakonitih i neustavnih postupaka Vučića, je potpuno obmanjivanje cele Srbije, svih građana i institucija kad je u pitanju formiranje Vojske „Kosova“. Umesto da zabrana formiranja Vojske „Kosova“ bude naš prvi i glavni zahtev i uslov svih uslova za novi dijalog sa nelegalnim organima u Prištini – predsednik (a ni premijerka) to nigde ne pominje. „Zaboravio“ je izgleda Vučić na tu mnogo značajniju i kancerogeniju nelegalnu odluku Prištine, suprotnu svim međunarodnim dokumentima, sporazumima i dogovorima.


SAD ne traže ukidanje taksi

Oko toga je ovde bila na početku dignuta „dreka“, tražena je i sednica Saveta bezbednosti UN i u skladu sa narodnom „svako čudo tri dana“ , potom se više uopšte ne pominje posle održane sednice u UN, niti se od Srbije zvanično čuo zahtev da se ukine, poništi odluka o formiranju, osnovanju Vojske „Kosova“.

Umesto da to bude svakodnevni najglasniji zahtev države Srbije iza kojeg stoje Skupština Srbije, Vlada Srbije i njen predsednik koji to traži od svih nadležnih iz međunarodne zajednice, od EU, NATO, KFOR, UMNIK, UN i drugih organizacija – dešava se da slušamo svakodnevnu kuknjavu o visokim taksama na srpske proizvode koju je donela šiptarska vlada Haradinaja.

Naravno, premijer Haradinaj svakog dana ponavlja da tu odluku neće promeniti i još dodaje da će ona trajati sve dok Srbija ne prizna ilegalnu državu . On uistinu dokazuje svoju samostalnost i odlučnost i dokazuje da nikakve pritiske i ne trpi. Niko spolja, iz međunarodne zajednice, posebno od strane SAD to od njega stvarno i ne ne traži, sem deklaritivno i formalno.


   
NESKRIVENA BLISKOST: podrška EU i njenih lidera
nezavisnosti kvazi države “Kosova” je očigledna    
Ceo ovaj postupak je i izmišljen da bi se Srbija ponižavala da moli da se taske ukinu i da se onda pregovori nastave, kao da u međuvremenu nije formirana Vojska Kosova „glavna“ stvar koju su SAD naložile da se ostvari u kretanju bivše srpske pokrajine ka NATO paktu. NATO i SAD su stvorili vojsku “Kosova”.

Tako da je ovih dana u Srbiji dosta mučno slušati neprekidnu kuknjavu najviših državnih zvaninika o nevažnim šiptarskim taksama, a istovrmeno ne čuti zvanične, energične zahteve države Srbije za ukidanje opasne odluke o legalizaciji vojnih formacija na Kosmetu u legalnu državnu oružanu silu – Vojsku „Kosova“.


   
Podrška moćnog saveznika SAD nelegalnim prištinskim vlastima je neupitna i stalna    











Bezuslovni zahtev Srbije u UN, u EU i u SAD, i kod Rusije i Kine i svih ostalih država treba da bude ukidanje odluke o formiranju vojske „Kosova“, jer je to kršenje svih sporazuma i nezakonit čin koju ugrožava mir i bezbednost na celom području Balkana.

Obmanjuju nas oni koji nas predstavljaju da vode računa o državnim interesima. Vrši se svesno zamena teza, nevažne takse se ističu, a bitna odluka o formiranju vojske se skoro i ne pominje. Time predsednik Srbije zemlji čini nenadoknadivu štetu, ne štiti i ne brani njene vitalne nacionalne interese.


.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*

POTVRDA DA NIKO IZ EU NEMA UTICAJA NA ŠIPTARE


Kukan: EU nema nikog ko će Prištini da udari šakom o sto



Evropski parlamentarac Eduard Kukan poručio je Evropskoj spoljnoj službi i Evropskoj komisiji (EK) da “više rade, a manje filozofiraju” u razgovorima sa Prištinom. Nema toga ko će u EU da udari šakom o sto i kaže “Ne radite to!”, rekao je Kukan.

Predsedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Kukan ocenio je da je situacija na Kosovu “napeta i potencijalno eksplozivna” i založio se za konkretnije i direktnije angažovanje EU.

“Svi im pričamo, oni kažu da su nas čuli, ali neće ništa da urade. I šta EU tu može da uradi?“, zapitao je Kukan povodom odbijanja Prištine da povuče taksu na robu iz Srbije i BiH.

Kukan je naglasio da je ponašanje Prištine isto i kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

“Svi smo im rekli da to ne rade, počev od Stoltenberga, a oni nastavljaju. Šta će biti sledeće? Mi da nastavljamo da se nadamo, a oni da rade po svome?”, poručio je Kukan. (Tanjug)


.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*

Piše: Jovo Vukelić      |      Lični blog: Između sna i jave⇗


Rođen je 1952. godine u Herceg Novom. Diplomirao je na Filozofskom fakultet u Beogradu. Kao student (druge godine) proganjan je pa potom i osuđen 1974., na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine zbog odbrane profesora koje je u to vreme proganjala Brozova komunistička mašinerija.


Proglašen je moralno-politički nepodobnim i zato godinama nije mogao da dobije stalan posao. Učestovao je aktivno kao organizator od sredine 70-tih do 80-tih u skoro svim ključnim akcijama protiv režima Josipa Broza. Prvi je sekretar Demokratske stranke 1990. godine. Jedan je od osnivača Demokratskog centra (februar 1996.) U listu Politika (po privatizaciji Politika ad) provodi sedam godina na rukovodećim poslovima sa visokom stručnom spremom. Tu pokreće izdavačku delatnost – štampanje knjiga.
Iz „Politike ad“ u „Službeni glasnik“ prelazi 2009. godine, sektor Izdavaštvo, na mesto izvršnog urednika na poziciji Urednik knjiga gde je 2017. godine dočekao penziju.


Izvor: Između sna i jave   :: © 2014 - 2019 ::   Hvala na interesovanju




Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.