Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 10:27

Godfri uručio donaciju Centru za radiologiju

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri posetio je Klinički centar Srbije i uručio donaciju Evropske komande Vojske SAD Centru za radiologiju.
Donacija je deo programa Humanitarne pomoći Vojske SAD Srbiji, i ovog puta uključuje GE data server. Vrednost donacije je 130.000 dolara.

Reč je o trećoj donaciji Kliničkom centru Srbije. Ranije je toj zdravstvenoj ustanovi uručen skener, a nakon toga i medicinski aparat koji je skratio listu čekanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Godfri je rekao da je donacija direktan odgovor na hitnu potrebu koju je prepoznao kabinet premijerke, a reč je o kompjuterskoj obradi.
"Uz pomoć odgovornog ponašanja vlasti i samih građana trend u broju zaraženih virusom kovid 19 ide u dobrom smeru i nadamo se da će se tako i nastaviti. Vrlo brzo po nastupanju krize akcioni tim premijerke je video da je najslabija karika koju Srbija treba da reši upravo kompjuterska obrada podataka, portal e-zdravlje, i donacija je direktan odgovo na tu potrebu", rekao je Godfri.
On je dodao da je ovo jedna u nizu donacija, navodeći da je od 2006. godine bilo više takvih, ukupne vrednosti od više stotina hiljada dolara iza koje stoje američki građani, ali i neprofitna organizacija "Duh Amerike".
"Ovo su očigledno teška vremena za lekare i medicinske sestre i druge radnike u ovom sektoru čija je uloga teška, ali ključna. Mi ćemo se i dalje truditi da sarađujemo i pomažemno Srbiji u borbi protiv padnemije", rekao je Godfri.
Ambasador je podsetio da su SAD donirale zaštitnu opremu da bi osoblje na prvoj liniji odbrane od virusa bilo bezbedno, te da je bolnicama širom Srbije uručena oprema za sterilizaciju i veći broj testiranja.
"U budućnosti ćemo tražiti i nove načine za partnerstvo sa ministarstvima, bolnicama, opštinama i školama. Želimo da pomognemo lekarima da očuvaju zdravlje i bezbednost građana", rekao je Godfri.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borislav Vekić zahvalio je ambasadoru Godfriju na donaciji koja, kako kaže, unapređuje zdravstveni sistem i značajna je za razvoj telemedicine.
"Zahvaljujući softverskim rešenjima razvojem tzv. ris programa unparedićemo sistem na taj način gde će naši lekari postojeće dijagnositčke procedure moći očitati na celoj teritoriji srbije i to je budućnost. Urađeni skeneri u Beogradu moći će da se čitaju u Nišu, Novom Sadu i obrnuto", rekao je Vekić.
Pomoćnik generalnog direktora KCS Jovica Milovanović ukazao je da je reč o izuzetno značjanoj donaciji.
"M vršimo dnevno na skeneru preko 55 pregleda u proseku taj broj iznosi oko 300 na mesečnom nivou i značaano nam je da u svakom trenutku možemo da izvršimo 3D rekonstrukcije i da može više lekara u isto vreme da pregleda snimak", rekao je Milovanović.
Milovanović je podsetio da su pregledi pluća bili ključni kod kovid pacijenata i da su zbog toga bili važni povezani siftverski sistemi.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ambasador SAD Entoni Godfri uručio Kliničkom centaru Srbije donaciju vrednu 130.000 dolara

Izvor: Blic, 01.Okt.2020

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri posetio je danas Klinički centar Srbije i uručio je donaciju Evropske komande Vojske SAD Centru za radiologiju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.