Figaro: Beograd strahuje da će Priština upotrebiti vojsku protiv Srba

Izvor: RTS, 06.Dec.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Figaro: Beograd strahuje da će Priština upotrebiti vojsku protiv Srba

Francuski list "Figaro" preneo je izjavu premijerke Ane Brnabić da bi eventualno formiranje kosovske vojske moglo da izazove vojnu intervenciju Srbije, i naveo da Beograd strahuje da takva vojska ne bude iskorišćena za proterivanje srpske manjine sa Kosova.
U tekstu pod naslovom "Srbija preti intervencijom ako se Kosovo opskrbi vojskom", pariski dnevnik napominje da kosovski parlament treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se 14. decembra izjasni o transformaciji odbrambenih snaga, sačinjenih od 4.000 ljudi, u redovnu vojsku.

"Taj proces bi mogao da traje godinama, ali Beograd strahuje da ta vojska ne bude upotrebljena za proterivanje srpske manjine koja i dalje živi na Kosovu", piše Figaro.
U tom kontekstu, list prenosi izjavu premijerke Brnabić da se nada da Srbija nikada neće morati da upotrebi vojsku, ali da je to trenutno jedna od opcija koje se mogu razmatrati, jer Beograd "ne želi da prisustvuje tom etničkom čišćenju".
Pozivajući se na neimenovane eksperte, francuski list navodi da je takva intervencija malo verovatna s obzirom na planove Srbije o pristupanju Evropskoj uniji i ocenjuje da "premijerka verovatno pokušava da pridobije naklonost nacionalista".
List podseća i da su se bilateralne tenzije dodatno pogoršale kada je Priština 21. novembra odlučila da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, što je, kako ocenjuje, bila reakcija na pritiske Beograda protiv prijema Kosova u Interpol.
Pariski dnevnik ukazuje i na poruku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da bi formiranje kosovske vojske bilo protivno savetima mnogih članica NATO-a te da bi to moglo da ima ozbiljne posledice po buduće evroatlantske integracije Kosova.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Figaro: Prete intervencijom ako se Kosovo opskrbi vojskom

Izvor: B92, 06.Dec.2018

Francuski list "Figaro" preneo je izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da bi eventualno formiranje kosovske vojske moglo da izazove vojnu intervenciju Srbije...List je naveo da Beograd strahuje da takva vojska ne bude iskorišćena za proterivanje srpske manjine sa Kosova...U tekstu pod naslovom "Srbija...

Nastavak na B92...

Naslovna strana za četvrtak, 6. decembar 2018. godine

Izvor: Beta, 06.Dec.2018

Dnevne novine na naslovnim stranama današnjih izdanja pišu o izjavi premijerke Ane Brnabić da je i slanje Vojske Srbije jedna od opcija ukoliko vlasti Kosova iskoriste formiranje oružanih snaga za napad na sever Kosova, kao i o diplomatskim aktivnostima za vraćanje kosovskog pitanja u UN.ALO  - ...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.