[FOTO REPORTAŽA] Prikaz novih helikoptera Vojske Srbije, glavna zvezda ruski desantno-jurišni Mi-35M

Izvor: TangoSix.rs, 09.Dec.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[FOTO REPORTAŽA] Prikaz novih helikoptera Vojske Srbije, glavna zvezda ruski desantno-jurišni Mi-35M

Nakon isporuke svih helikoptera koji su u periodu od decembra 2016. do 2018. godine naručeni za Vojsku Srbije, u subotu 7. decembra je na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog vrha, organizovano njihovo predstavljanje i obilazak. Na stajanci ali i u hangaru nalazilo se 15 helikoptera od kojih je 12 isporučeno ove godine.
Poslednji od njih stigao je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << samo dan ranije, u petak 6. decembra u kasnim popodnevnim satima. Radi se o Erbasovom H145M, „lakoj borbenoj verziji“ čija će službena oznaka u RV i PVO biti H-50B (Helikopter 50 Borbeni). U pitanju je „14503“ čime su Erbas Helikopteri isporučili poslednji naručeni vojni primerak.
Borbeno najmoćniji helikopter RV i PVO Mi-35M i najsavremeniji u Vojsci Srbije, H145M jedan preko puta drugog / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six U hangaru su se nalazila dva helikoptera Mi-35M koja još nisu sklopljena / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Ispred novog hangara bila je prikazano pet H145M, pet srednjih transportnih višenamenskih Mi-17V-5 od kojih su dva isporučena krajem juna 2016. godine, dva desantno-jurišna Mi-35M i može se tako nazvati, tehnološki demonstrator modernizacije lakog borbenog helikoptera GAMA (Gazela Maljutka). U samom hangaru bila su još dva Mi-35M koji se, nakon isporuke 2. decembra, još uvek nalaze u fazi sklapanja u kome učestvuje i tehnički sastav iz fabrike “Rosvertol“.
„Low-vis“ rondela i jedina za sada poznata zaštita helikoptera, bacači mamaca UV-26M / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Transportna kabina Mi-35M u kojoj može da se smesti do 8 vojnika ali ne potpuno opremljenih. U tom slučaju ograničena je količina gotiva i naoružanja helikoptera / Foto: Petar Vojinović, Tango Six “Hodnik“ koji je fizička veza između transportne kabine i kabine pilota / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Uz Mi-17V-5 i Mi-35M prikazana su i vazduhoplovna ubojna sredstva kojim će u RV i PVO biti naoružana ova dva tipa helikoptera. Najveću pažnju prisutnih ali i šire javnosti svakako su privukli helikopteri Mi-35M pošto su to trenutno borbeno najmoćniji helikopteri u Vojsci Srbije. Interesantno je da srpski primerci imaju sive rondele odnosno tzv. „low-vis“ varijantu dok je zastava na repu, u punoj boji, crveno-plavo-bela.
U kabini pilota Mi-35M i dalje je prisutan veliki broj elektromehaničkih prikazivača / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Kabina operatera naoružanja / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six U odnosu na njihovo prvo javno prikazivanje 16. avgusta ove godine na aerodromu fabrike u Rostovu na Donu, nije viđeno mnogo novog vezano za same helikoptere. Nije se videlo, odnosno nije bilo prikazano, da imaju bilo kakav sistem za ometanje (ni L166V-11E Lipa a ni L370 Prezident), tu su antene signalizatora radarskog ozračenja L006LM odnosno SPO-15 “Berjoza“ ali je zanimljivo da se u kabini pilota (zadnja kabina) ne vidi prikazivač ovog sistema.

Srpski Mi-35M sa otkrivenim i dobro vidljivim elementima optoelektronskog sistema GOES-324. U pokretnoj tureli NPPU-23 ispod nosa nalazi se dvocevni top Grjazev-Šipunov GŠ-23L 23 mm sa 450 granata / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Karakteristični tzv. “X“ repni rotor helikoptera Mi-35M / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Iako nisu prikazani, kako Tango Six saznaje, nabavljeni su raspršivači vrelih gasova motora koji se montiraju na izduvnike, tzv. ЭВУ (экранно-выхлопные устройства). Takođe, saznali smo i da će piloti imati naočare za noćno letenje, kao i da imaju motore VK-2500 dok je pomoćni motor za startovanje AI-9V.
Transportna kabina novih Mi-17V-5 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Mi-17V-5 ima 4 podvesne tačke za nošenje vazduhoplovnih ubojnih sredstava / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Ono što je zajedničko za nove srpske Mi-17V-5 i Mi-35M jeste da imaju bacače mamaca UV-26M a zajednički im je i deo naoružanja. To su 20-cevni saćasti lanseri B8V-20 za nevođena raketa zrna (NRZ) S-8 kalibra 80 mm. Oba tipa mogu da ponesu do četiri takva lansera a moglo se videti da je nabavljena verzija S-8 sa oznakom S-8KOM. Radi se o varijanti koja ima probojno-razornu bojevu glavu mase 3,6 kg, efikasan domet je do 4 km a probojnost je 350-400 mm homogenog čeličnog oklopa.
Mi-17V-5 i Mi-35M imaju zajedničko spoljno topovsko naoružanje kao i nevođena raketna zrna / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Drugo zajedničko ubojno sredstvo jesu kontejneri UPK-23/250 (универсальный пушечный контейнер, 9-A-681-02) sa dvocevnim automatskim topom GŠ-23L (AO-9, 9-A-472) kalibra 23 mm sa borbenim kompletom od 250 granata. Mi-17V-5 može da ponese do 4 ovakva kontejnera a Mi-35M obično nosi dva. Masa kontejnera je 218 kg sa punim brojem granata, brzina gađanja topa iznosi do 3000-3400 granata u minuti, brzina granate 690 m/s a efikasan domet je do tri kilometra.
Veliki napredak u naoružanju borbenih helikoptera RV i PVO, protivoklopne rakete 9M120 Ataka / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Oružari pakuju rakete Ataka u kontejnere / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Ono što će značajno poboljšati vatrenu moć RV i PVO su protivoklopne rakete 9M120 Ataka kalibra 130 mm kojima su naoružani Mi-35M. Ovaj helikopter može poneti do 8 raketa na skupnom nosaču APU-8/4-U koji se montira samo na spoljnjoj podvesnoj tački desnog krila. U subotu su ispred kao i na helikopterima viđena osnovna verzija 9M120 koje imaju tandem visokoeksplozivnu protivtenkovsku (HEAT) bojevu glavu mase 7,4 kg.
Paleta naoružanja Mi-35M / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Ova varijanta Atake ima radio-komandno vođenje, maksimalni domet do 6 km, verovatnoću pogotka 0,65 do 0,9, srednju brzinu od 1260-1440 km/h i probojnost do 800 mm valjanog homogenog čeličnog oklopa.
Kako Tango Six sznaje, nabavljene su i 9M120F sa termobaričnom bojevom glavom.
Mi-17V-5 naoružan sa 4 20-cevna saćasta lansera B8V-20/ Foto: Uroš Mitrović, Tango Six U prvom planu Mi-17V-5 isporučen 2016. godine bez oklopne zaštite kabine i motora / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Tri helikoptera Mi-17V-5 su u odnosu na dva primerka iz 2016. stigla sa, osim već pomenutog naoružanja i bacača mamaca, i sa oklopnom zaštitom kabine i motora. Oni umesto pomoćnog motora za startovanje AI-9V imaju nove ruske Safir 5K/G-MI. Takođe imaju mogućnost nošenja protvpožarnih vedra za vodu.
Kako Tango Six saznaje, naoružanje, mamci, oklopna zaštita i protivpožarna vedra biće integrisani i na dva starija helikoptera koji to nisu imali.
Svi vojni H145M u jednom kadru / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Na skijama borbenih H145M nalaze bacači mamaca, deo Hensoldt zaštitnog sistema / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Primerak 14505 koji je zajedno sa 14504 doleteo u Srbiju 29. novembra / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Kada su u pitanju helikopteri H145M samo je na jednom primerku H-50B bilo podvešeno naoružanje i to na levom nosaču domaći sedmocevni saćasti lanser L80-07 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm. Sva tri borbena primerka imala su i montirane bacače mamaca koji su deo Hensoldt sistema AMPS (Airborne Missile Protection System) za aktivnu samozaštitu helikoptera od raketa zemlja-vazduh.
Treći sleva borbeni H145M je bio naoružan sa 7-cevnim saćastim lanserom L80-07 nevođenih raketnih zrna S-8. Na kraju reda nalazi se helikopter GAMA koji služi u projektu modernizacije ovog tipa letelice / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Tehnološki demonstrator modernizacije lakog borbenog helikoptera GAMA / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Pored pet H145M stajao je helikopter koji je verovatno izazvao najmanje pažnje, laki borbeni helikopter HN-45M GAMA koji služi kao tehnološki demonstrator modernizacije. Ovaj put iznad kabine posade nije imao montiran optoelektronski sistem a od naoružanja je imao po dve domaće protivoklopne rakete 2T5 i Pauk. Prema informacijama koje su se mogle čuti na aerodromu razvoj 2T5 bi trebao da bude gotov do juna sledeće godine a Pauka do kraja 2020. Raketa 2T5 radio-komandno vođena (sistem vođenja SACLOS) dometa do 5 km, probojnosti 1000 mm homogenog čeličnog oklopa oklopa posle reaktivnog oklopa (ERA). Pauk je protivokolopna raketa sa infracrvenom glavom za samonavođenje vođena optičkim kablom ili radio linkom, domet je preko 8 km a probojnost do 1000 mm homogenog čeličnog oblika.

The post [FOTO REPORTAŽA] Prikaz novih helikoptera Vojske Srbije, glavna zvezda ruski desantno-jurišni Mi-35M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.