Đurić o provokaciji Prištine: Vojska tzv. Kosova - novi fitilj na balkanskom buretu baruta

Izvor: Večernje novosti, 03.Dec.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić o provokaciji Prištine: Vojska tzv. Kosova - novi fitilj na balkanskom buretu baruta

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je danas da je najava formiranja tzv. kosovske vojske "najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu" Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je danas da je najava formiranja tzv. kosovske vojske "najveća je do sada pretnja miru i bezbednosti u regionu" jer bi to ugrozilo sve rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << postignute u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine."Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi", ocenio je Đurić u saopštenju.Po Đurićevim rečima, jedino čemu bi osnivanje te vojske doprinelo jeste "produbljavanje međuetničke distance u regionu", i to bi bio "novi fitilj na balkanskom buretu baruta".Dodao je da, po međunarodnim sporazumima, jedino Kfor ima pravo da kao vojna formacija bude na Kosovu i da je zato svaka podrška formiranju kosovske vojske "udarac u same temelje međunarodnog prava", da obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume."Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu", ukazao je Đurić.SRPSKA LISTA UPOZORAVA NA SKORO FORMIRANjE TZV. KOSOVSKE VOJSKEU danu kada u Prištinu dolazi evropski komesar Johanes Han, kako bi se na Prištinu izvršio pritisak i uklonile takse kojim se blokira distribucija srpskih proizvoda, hrane, lekova, sanitetskog materijala, štampe i svega ostalog, Priština nastavlja sa provokacijama kojima se ugrožava mir, i nagoveštava formiranje vojske za 14. decembar.Pročitajte još: POSLANICI SRPSKE LISTE 27 SATI ZATVORENI U POSLANIČKOM KLUBU: Čekamo Hana da mu prenesemo svoje mišljenje o taksama (FOTO) Naime, ovo je u ponedeljak saopštila Srpska lista koja je istakla da kršeći sve međunarodne akte koji su na snazi, počev od Rezolucije SB UN 1244, Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i Briselskog sporazuma, pa do sopstvenog ustava, kosovski političari jednostranim, protivpravnim merama prete miru.Pročitajte još: Priština: Odbor za unutrašnje poslove usvojio paket zakona o vojsci tzv. Kosova- Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo delovanje, i naglašavamo da naši poslanici nikada neće podržati formiranje nekakvih vojnih formacija. Istovremeno zahtevamo od međunarodne zajednice da najoštrije reaguje, ili da se javno izjasni kako nije sposobna da održi mir i red na ovim prostorima-dodaje se u saopštenju Srpske liste.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Djurić: Vojska Kosova - novi fitilj na balkanskom buretu baruta

Izvor: Beta, 03.Dec.2018

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić saopštio je danas da je nаjаvа formirаnjа kosovske vojske "nаjvećа je do sаdа pretnjа miru i bezbednosti u regionu" jer bi to ugrozilo sve rezultate postignute u normаlizаciji odnosа Beogrаdа i Prištine."Tа vojskа...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.