Antić o oduzimanju čina: Kad sindikat ne možete da ućutkate

Izvor: N1 televizija, 13.Nov.2018, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić o oduzimanju čina: Kad sindikat ne možete da ućutkate

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić kaže da je oduzimanje čina najstroža kazna koja se nekom u Vojsci može izreći, ali da je odluka protivpravna, jer je osuđen zbog nečeg što nema veze s vršenjem službe.

Viši vojni disciplinski sud Ministarstva odbrane odlučio je prošle nedelje da predsedniku Vojnog sindikata Srbije Novici Antiću oduzme čin. Antić je osuđen zbog disciplinskih prestupa i, kako se navodi, "učestvovanja u protivpravnim sindikalnim aktivnostima" >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i "povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti".

"To vam je kao kada lekaru oduzmete licencu, oduzeli ste mu zvanje starešine i ne može da nastavi da radi u vojsci. Vojno disciplinski sud nije sud ni po jednom osnovu, doneli su odluku da me osude sa nečim što nema veze sa vršenjem službe. Ustavni sud je rekao da je to organ uprave i nije sud, kakav je to sud protiv čije je drugostepene odluke pravni lek tužba Upravnom sudu. Nema veze sa sudom, pritom, sudi se nekome ko ima imunitet, ja na osnovu međunarodnih koncvencija uživam imunitet, ne mogu da budem pozvan na odgovornost, a kamoli da dobijem otkaz. Nisam još primio akt, branilac mi je rekao da je donet, preduzećemo sve mere zaštite, naš zakon kaže da je sprečavanje sindikalnog delovanja krivično delo", kaže Antić za N1.

On je objasnio da postupak protiv njega traje više od godinu dana, dodajući da postoji zakonska procedura koliko bi postupak trebalo da traje, kao i da mu sada preti zastarevanje. Kaže da postoji više razloga da se pobije takva odluka. Objašnjava da mu se stavljaju na teret protivpravne sindikalne aktivnosti, iako, objašnjava, takve aktivnosti ne postoje, jer je to odredba iz ranijeg perioda kada vojska nije imala pravo na sindikalno organizovanje.

"Na osnovu odluke, nadležni starešina, general Mojsilović, morao bi da donese naredbu o prestanku službe. Videćemo da li će to učiniti jer oni tako sebi prepisuju krivičnu prijavu, svako u vojsci je dužan da odbije da izvrši akt kojim čini krivično delo", rekao je Novica Antić.

"Mi smo registrovani, priznao nas je ministar odbrane, mi smo nezavisno pravno lice, nismo u sastavu vojske. Ako bi i postojala takva aktivnost, ona bi morala da postoji i u službi. Tužilac je prikrio da napiše da je u pitanju odgovornost iz službe, zato će to pasti na redovnom sudu. Pripadnik vojske ne može u službi da ističe uvrenja, bude član stranke, predsednik sindikata se bavi socijalnom politikom, kada to govori ne zastupa interese u službi, već interese svoje organizacije, nije zato bilo načina da se ja pozovem na odgovornost, jer sam u ime sindikata govorio na protestima. Ustav vam jamči slobodu mišljenja. Ovo je presedan pravni i međunarodni skandal. Dobili smo pisma podrške, kako iz Rusije, podršku heroja SSSR, Evropske konfederacije, Sindikata pravosuđa, Policijskog sindikata Srbije i mnogih drugih".

On smatra da je bi bilo normalno da Vlada reaguje pošto je Srbija zemlja koja je na putu u EU.

"Ministarstvo odbrane je dužno da postupa po zakonu i Ustavu, da sprovodi politiku Vlade i ne sme da krši zakone, ministar je odgovoran Vladi, imamo najgrublje oblike kršenja međunarodnog prava, kršenje evropske socijalne povelje, vlada ne bi smela da dozvoli takav luksuz da ruši ugled u svetu".

Na pitanje koji je pravni lek za kojim može da se posegne, Antić je rekao da ima više opcija.

"Jedna je da ministar odbrane poništi akt, možemo tužbu pred Upravnim sudom, tužbu za mobing, sve to ćemo u skladu sa zakonom i u dogovoru s pravnim timom odraditi i učiniti sve da se zaštititmo od čina poslodavca. Predsednik sindikata je profesionalna funkcija, zaštitili smo se od čina poslodavca, u periodu dok sudovi to ne reše ja ću obavljati funkciju i dalje".

Antić je naglasio da u Vojsci Srbije postoji 14 sindikata, koji, kaže, nemaju ukupno ni četvrtinu članstva VSS, koji ima konstantan priliv članstva.

"Vojsku napušta veliki broj pripadnika, priliv ne prati odliv, kada imate situaciju u kojoj jedan sindikat ne možete da ućutkate, da ga kupite privilegijama, onda pribegavate ovakvim potezima, da kršite zakon i obračunavate se sa ljudima koji ne misle kao vi".

Kaže da u svojoj praksi nije čuo za slučaj da je nekome oduzet čin i pita se kakva bi to povreda službe morala da bude da bi se to desilo.

"Voleo bih da čujem da neko iz sudske prakse navede primer, to bi moralo da bude neko dezertersvto..to mora da bude učinjeno u službi".

Odakle 150 miliona za vežbu, a za plate nema novca

Na vojnoj vežbi "Vek pobednika 1918-2018" je bilo niz porpusta kada je u pitanju organizacija, kaže Antić.

"Prvo to nije planska aktivnost, vežba je kruna neke obuke, koštala je mnogo, a svakodnevno ističete mere štednje i kako za povećanje plata nema novca. Hoćemo da znamo sa kog konta su isplaćena sredstva za vežbu, postoji ozbiljan problem u vojsci kako su obezbeđena sredstva. Naši pripadnici ne ostvaruju prava na regres i topli obrok jer se kaže da nema novca. Odakle 150 miliona za vežbu, koja je politički marketing pojedinaca a govorimo da pripadnici vojske jako teško žive".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.