Izvor: Nezavisne Novine, 20.Okt.2017, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencije: Demonstrirane bliske veze, Srbija klizi ka Kremlju

BEOGRAD - Zapadne agencije izvijestile su danas da je elitna ruska akro-grupa učestvovala u letačkom prikazu operativnih sposobnosti Vojske Srbije i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prisustvovao tom događaju povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Dok britanska agencija Reuters navodi da je riječ o "demonstriranju bliskih veza između dvije slovenske i pravoslavne zemlje", ističući da Srbija nastoji da izbalansira ambicije ka pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << EU "sa kontinuiranim toplim odnosima s Rusijom", američka agencija Associated press tvrdi da "Srbija klizi ka Kremlju iako je na putu ka EU".

Reuters, u svom izvještaju iz Beograda, opisuje kako su pet od šest aviona MiG-29, za koje navodi da ih je Rusija donirala Srbiji 2016, povodom današnjeg obilježavanja izloženi na pisti vojnog aerodroma Batajnica.

Takođe, britanska agencija prenosi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio Šojguu na divnim poklonima i izrazio nadu da će srpsko-ruska saradnja biti čak još bolja.

Reuters podsjeća da se Srbija pridružila NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, ali da ne teži ka članstvu u Alijansi za koju navodi da ostaje duboko nepopularna među Srbima zbog bombardovanja 1999.

"Srbija, koja je 2014. počela pregovore o pristupanju sa EU, ostaje privržena prijateljstvu s Rusijom, saveznicom koja je, na primjer, blokirala članstvo nezavisnog Kosova u UN, na zahtjev Beograda", zaključuje britanska agencija.

Associated press, takođe u izvještaju iz Beograda, navodi da je Rusija danas formalno predala šest borbenih aviona Mig-29 Srbiji, kao dio isporuke oružja "koja ima potencijal da pojača tenzije na ratom iscrpljenom Balkanu".

Prenosi i Vučićeve riječi da ti avioni ne predstavljaju prijetnju nikome, ali pokazuju da niko ne može da napadne Srbiju nekažnjen.

U tekstu se prenosi i poruka koju je Šojgu uputio po dolasku u Beograd da će ovi avioni pružiti zaštitu i garanciju bezbjednosti i nezavisnosti Srbije.

AP napominje da je Moskva ove avione Srbiji besplatno dala, ali da se procijenjuje da će remont tih polovnih letjelica Srbiju koštati oko 200 miliona evra.

Američka agencija navodi i da je Rusija obećala, takođe, isporuku 30 borbenih tenkova i 30 oklopnih vozila Srbiji, za koju podsjeća da je bila u sukobu sa Hrvatskom, Bosnom i Kosovom tokom 1990-ih, u vrijeme krvavog raspada bivše Jugoslavije.

"Srbija je na putu ka EU, ali pod pritiskom Moskve klizi ka Kremlju u njegovom cilju zadržavanja zemalja balkanskog regiona izvan NATO-a i drugih zapadnih tijela", ocijenjuje AP.

I američka agencija podsjeća da je Srbija, koja je vojno neutralna, članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, ali i da održava vojne vježbe i sa Rusima i sa zapadnim vojnim savezom.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.