[ANALIZA] Kako su za sada opremljeni helikopteri Mi-35M RV i PVO Vojske Srbije

Izvor: TangoSix.rs, 19.Avg.2019, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[ANALIZA] Kako su za sada opremljeni helikopteri Mi-35M RV i PVO Vojske Srbije

Poseta srpske delegacije fabrici helikoptera “Rosvertol“ u Rostovu na Donu donela nam je prve zvanične fotografije kao i video materijal desantno-jurišnih helikoptera Mi-35M namenjenih RV i PVO Vojske Srbije. Međutim, na njima se u suštini ne vidi ništa novo što već nije viđeno na slikama koje su još od 24. jula počeli da objavljuju spoteri koji fotografišu oko fabričkog aerodroma.
U do sada dostupnom foto i video materijalu može se videti kako su trenutno opremljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << i kako će biti naoružani srpski helikopteri što ne mora da znači da će tako i ostati, jer treba ipak sačekati da helikopteri stignu u Srbiju i budu uvedeni u naoružanje. Za sada se može zaključiti da je u pitanju obična verzija helikoptera Mi-35M ali i da postoje određeni sistemi koji nedostaju.

 
Na fotografiji se vidi da iza pomoćnog gasoturbinskog motora AI-9V nedostaje ometač sistema L166 Lipa. Takođe vidljivi su i bacači mamaca UV-26M / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije
Prvo što je uočljivo je da helikopteri nemaju sistem za ometanje L166 “Lipa“ (СОЭП – Станция оптико-электронных помех) koji se montira na postolje iza pomoćnog gasoturbinskog motora AI-9V. Iako je to u suštini star sistem (uveden u upotrebu još 1982. godine), i dalje se prodaje uz Mi-35M i većina stranih korisnika ga ima na svojim helikopterima. Međutim u Rusiji su na svim Mi-35M (Mi-24VM) Lipu zamenili modernim sistemom L370 “Vitebsk“ koji za izvoz nosi naziv Prezident-S.
Kontejner UPK-23/250 sa dvocevnim topo GŠ-23 23 mm / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije Na podvesnoj tački broj 4, na desnom krilu, nalazi se nosač za 8 protivoklopnih raketa Ataka. Vidljive su i antene signalizatora radarskog ozračenja (na slici u visini prednje kabine) / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije Na srpskim Mi-35M vidljive su antene signalizatora radarskog ozračenja L006 odnosno SPO-15 “Berjoza“ (umesto njega se nudi noviji L150 “Pastelj“) a takođe i bacači mamaca UV-26M. Deo izloženih helikoptera imao je i naoružanje, kontejnere UPK-23/250 sa dvocevnim topom GŠ-23 kalibra 23 mm čiji maksimalni borbeni komplet iznosi 250 granata. Takođe viđeni su i nosači APU-8-4U na koje se kod Mi-35M postavlja do 8 protivoklopnih raketa 9M120 Ataka a u ovoj varijanti ove rakete se nose samo na spoljašnjoj podvesnoj tački desnog krila. Sasvim sigurno je da će naši helikopteri biti naoružani i u svom arsenali imati i 20-cevne saćaste lansere B8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm.
Prednja kabina srpskog Mi-35M u kome sedi operater naoružanja / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije Zadnja kabina pilota / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije Transportna kabina u kojoj helikopter može nositi do 1500 kg tereta ili 8 vojnika ili dva ranjenika na nosilima i dva u sedećem položaju. Dimenzije kabine su približno, maksimalno (d x š x v) 2,6 x 1,54 x 1,2 m / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije Major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne eskadrile “Senke“ izjavio je da su naši helikopteri opremljeni i naočarima za noćno letenje (NVG). Na Mi-35M obično se od naočara ruske proizvodnje koriste ONV-1 ili ONV-2. Takođe major Drndarević je spomenuo i da je tu termovizija i televizija što je ustvari optoelektronski sistem GOES-324 (ГОЭС-324) koji ima termovizijski i televizijski kanal, laserski daljinomer i pelengator i koji spada u osnovnu opremu helikoptera.
Nabavka helikoptera Mi-35M sasvim sigurno značajno povećava vatrenu moć RV i PVO ali bi svakako bilo poželjno da se u budućnosti nabavi još primeraka kao i da se flota opremi sistemima za samozaštitu kako bi se još više povećala mogućnost preživljavanja na savremenom bojištu. Osim sistema kao što je L370 Vitebsk (Prezident-S, koji inače nije jeftin) moguće je nabaviti i izduvnike za raspršivanje vrelih gasova motora tzv. ЭВУ (экранно-выхлопные устройства).

The post [ANALIZA] Kako su za sada opremljeni helikopteri Mi-35M RV i PVO Vojske Srbije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

KURIR EKSKLUZIVNO U FABRICI HELIKOPTERA U RUSIJI: Ovde se prave LETEĆI TENKOVI koji će ojačati Vojsku Srbije (KURIR TV)

Izvor: Kurir, 20.Avg.2019, 06:09

Demonstracija: U "Rostvertolu" u Rostovu na Donu prave se MI-35M, a među njima su i helikopteri koji će uskoro ojačati Vojsku Srbije

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.