Izvor: Radio 021, 09.Jun.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada u čast 93. rođendana kraljice Elizabete Druge

Članovi kraljevske porodice i hiljade građana prisustvovalo još jednoj spektakularnoj vojnoj paradi u Londonu.

ReutersKraljica sa članovima porodice na balkonu Bakingemske palate

Britanska kraljica Elizabeta Druga proslavila je 93. rođendan, a u njenu čast u Londonu je organizovana tradicionalna parada.

Paradi su prisustvovali članovi kraljevske porodice - princ od Velsa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vojvotkinja od Kornvola, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa - kao i hiljade građana.

Kraljica je rođena 21. aprila i tada proslavlja rođendan u krugu porodice, a javna proslava organizuje se svake druge subote u junu.

Vojvotkinja od Saseksa pojavila se prvi put u javnosti posle porođaja.

ReutersVojvoda i vojvotkinja od Saseksa sa decomDanieal Leal-Olivas/AFP/Getty ImagesMegan i princ Hari stižu na paraduVictoria Jones/PA WirePrinc Vilijam je i učestvovao u paradiDaniel Leal-Olivas/AFP/Getty ImagesPrinc Luis i princeza Šarlot gledaju sa prozora Bakingemske palateGetty ImagesPripadnici Velške garde marširaju

Vojvoda od Edinburga koji u ponedeljak puni 98 godina nije prisustovao.

Kraljica je tradicionalno izvršila smotru straže.

Među gostima je bila i britanska premijerka Tereza Mej.

Paradu je obeležio i manji incident, pošto je major Irske garde Madž Hol pao sa konja.

Portparol ministarstva odbrane rekao je da je Hol odmah zbrinut u bolnici i da povrede nisu opasne po život.

ReutersPeter Nicholls/ReutersU paradi su tradicionalno učestvovali i pripadnici konjiceTolga Akmen/AFP/Getty ImagesTokom priprema za paradu svaki gardista je prepešačio ukupno 430 kilometara i napravio više od pola miliona koraka

Posle parade članovi kraljevske porodice vratili su se u Bakingemsku palatu, a onda su sa balkona gledali preletanje aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF).

Letelo je više od 20 aviona, modernih i starijih modela, kao i akrobatska grupa RAF, Crvene strele.

Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty ImagesPripadnici Kraljevske artiljerije - u pozadini se vidi Bakingemska palataBBCHiljade građana došlo je da gleda paraduPeter Nicholls/ReutersCrvene strele u akcijiReutersCrvene strele preleću Bakingemsku palatuDominic Lipinski/PA Wire

U paradi je učestvovalo oko 1.400 vojnika, a ova tradicija poštuje se duže od 250 godina.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.