Izvor: JUGpress.com, 10.Maj.2019, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada u Nišu: Vojna smotra ili pokazivanje mišića

NIŠ

(Glas Amerike)

Vojska Srbije maršira u okviru parade u Nišu, 10. maj 2019. (Foto: AP)

Vojno-policijskom paradom “Odbrana slobode”, u petak je u Nišu obeležen Dan pobede, a u defileu niškim Bulevarom Nikole Tesle bilo je više od 4.000 vojnika i policajaca, 380 vozila i 40 vazduhoplova, a u programu je i nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant.

Građani u Nišu su mogli da vide protivoklopni borbeni helikopter Mi-35, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koje je Srbija naručila iz Rusije, kao i tenkove T-72 koje je Rusija donirala Srbiji, a u trenutku prolaska tenkova grad je nadletelo devet Migova 29.

Obraćajući se sa parade u Nišu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nada da Srbija neće morati da koristi vojsku protiv bilo koga, kao i da bi, kako je rekao, “sve ovo bi trebalo da služi prvenstveno kao sredstvo odvraćanja od napada agresora”.

“Na impresivan način obeležili smo Dan pobede nad fašizmom i još jedan put pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena. Na vas smo ponosni, vi ste ponos Srbije, i vaš rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost ocenjujem sa ‘Vrlo dobro”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i srpski zvaničnici na paradi u Nišu

U prvim reakcijama na proslavu Dana pobede u Nišu, agencija Asošijeted pres ističe se da se radi o očiglednom pokazivanju sile usred rastućih tenzija sa Kosovom. S obzirom na to da su na paradi učestvovala i dva ruska borbena helikoptera kojima su upravljale ruske posade, AP ocenjuje da se time pokazuje i rastuće političko i vojno savezništvo sa Moskvom.

Sa druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da mnogi u regionu sa negodovanjem gledaju na paradu u Nišu i vide je kao pretnju, ali, kako smatra, to je zabluda jer je reč o stalnoj upotrebi vojske za unutrašnje političke svrhe.

U izjavi za TV N1 Radić je ocenio da je parada u Nišu veliki finansijski trošak za unutrašnje političke svrhe, kao i da se time vojska pretvara u deo stalne predizborne kampanje koja se vodi u Srbiji, a vojska udaljava od onoga što je njena osnovna funkcija.

Osuda pojavljivanja generala Lazarevića

Komentarišući to što je na čelu “Besmrtnog puka” u Nišu bio i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević, Radić je rekao da država mora da ima distancu prema svim ratnim zbivanjima devedesetih i da ljudi kojima je suđeno u Hagu, bez obzira šta ko mislio o tome, ne mogu da dobijaju zvaničnu državnu podršku.

Besmrtni puk

A pojavljivanje generala Lazarevića na paradi u Nišu izazvalo je niz reakcija – ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot na svom tviter nalogu napisao je da je “sramota da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima, koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi.

Ambassador Kyle Scott@usambserbia

Sramota je da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi. Dan Evrope = evropske vrednosti.

https://bit.ly/2PZIQSH 7592:26 PM – May 10, 2019Twitter Ads info and privacyOsuđeni ratni zločinac general Lazarević na čelu zvanične paradeGrad Niš je juče zvanično obeležio Dan pobede nad fašizmom maršem “Besmrtnog puka”, koji je prevodio penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije…danas.rs841 people are talking about this

Pokret slobodnih građana ocenio je da je prisustvom osuđenog generala Vladimira Lazarevića u prvom redu na proslavi Dana pobede nad fašizmom aktuelna vlast obesmislila žrtvu koju je Srbija podnela u Drugom svetskom ratu.

Vlast je time osramotila sadašnje građane Srbije i ugrozila budućnost generacija koje će stasavati, ne znajući da razluče ko su heroji, a ko zločinci iz istorije Srbije, navodi PSG u svom saopštenju.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vojna parada,   Vojska Srbije

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Foto-vest: Dan nakon vojne parade put oštećen, saobraćaj normalizovan

Izvor: JužneVesti.com, 11.Maj.2019, 17:54

Bulevar Nikole Tesle su tokom jučerašnje vojno-policijske parade pregazili tenkovi i druga borbena vozila, što je ostavilo posledice i tragovi se vide u asfaltu. Dan nakon što su srpska vojska i policija pokazale svoju snagu saobraćaj je normalizovan i automobili mogu da prolaze u obe trake, kao...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.