Oružani napad na vojnoj paradi u Iranu, poginulo 25 osoba

Izvor: N1 televizija, 22.Sep.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružani napad na vojnoj paradi u Iranu, poginulo 25 osoba

Najmanje 25 osoba nastradalo je tokom vojne parade na jugozapadu Irana, a polovina nastradalih su pripadnici Revolucionarne garde Irana, javlaju zapadne agencije, pozivajući se na iranske novinske agencije. Za ovaj napad odgovornost je preuzela Islamska država, ali i iranski etnički arapski opozicion pokret nazvan Nacionalni otpor Ahvaza.

Reč je, kako se navodi, jednom od najdrastičnijih napada u istoriji na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << iranske snage i tu elitnu vojnu jedinicu.

Iranska državna televizija objavila je da je cilj napada, u kojem je ranjeno više od 60 ljudi, bila pozornica na kojoj su bili iranski zvaničnici, okupljeni kako bi pratili godišnju ceremoniju obeležavanja početka iransko-iračkog rata (1980-1988.)

Odgovornost za napad preuzeo je iranski etnički arapski opozicion pokret nazvan Nacionalni otpor Ahvaza, a sva četiri napadača su ubijena.

Odgovornost je, kako se navodi, preuzela i Islamska država, ali nijedna od ove dve grupacija nije dala dokaze za svoje tvrdnje, prenose zapadne agencije.

Iranski ministar optužuje strane zemlje saveznice SAD

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif optužio je zemlje iz regiona i njihove "američke gospodare" za napad na vojnu paradu u Ahvazu na jugozapadu zemlje.

"Teroristi koje je regrutovao, obučavao i platio strani režim napali su Ahvaz. Iran smatra da su regionalni pokrovitelji terorizma i njihovi američki gospodari odgovorni za te napade", napisao je iranski ministar preko Tvitera.

Zarif je preko Tvitera takođe upozorio da će "Iran reagovati brzo i odlučno u odbrani iranskih života" posle napada u Ahvazu.

Ministar je dodao da su među stradalima u napadu deca i novinari.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U napadu na vojnu paradu u Iranu poginule 24 osobe

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Sep.2018

Dvadesetčetiri osobe su ubijene a 53 ranjene u jutrošnjem napadu naoružanih ljudi na vojnu paradu u Ahvazu, glavnom gradu jugozapadne iranske provincije Kuzestan, javila je državna novinska agencija Irna novi bilans napada. Islamska država preuzela odgovornost za napad...Prethodno su iranski mediji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.