Kinezi slave rođendan Republike, bez golubova i svetskih lidera

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi slave rođendan Republike, bez golubova i svetskih lidera

Narodna Republika Kina u utorak slavi 70 godina svog postojanja, a centralni događaj biće velika vojna parada na trgu Tjenanmen.
Kineski narod i Komunistička partija Kine slave 70 godina od završetka građanskog rata i osnivanja Narodne Republike Kine.

Kinezi obeležavaju 1. oktobar kao najznačajniji nacionalni praznik jer je tog datuma, nakon pobede nad Kineskom nacionalističkom partijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u građanskom ratu, vlast preuzela Komunistička partija, a njen lider Mao Cedung proglasio je Narodnu Republiku Kinu. 
Centralni događaj ovogodišnje proslave biće velika vojna parada na trgu Tjenanmen u Pekingu, koja je najavljena kao jedna od najvećih do sada.
Na paradi će učestvovati oko 15.000 vojnika, 160 borbenih aviona, bombardera i drugih letelica, 580 tenkova, borbenih vozila i druge vojne opreme, od koje neka nikada ranije nije viđena.
Pozvani samo odabrani gosti
Kina na paradu nije pozvala strane lidere, ali će joj prisustvovati ambasadori u Pekingu, vojni atašei iz mnogih svetskih zemalja i samo odabrani gosti.

Građanima neće biti dozvoljeno da uživo posmatraju paradu. 
Peking je ukrašen crvenim zastavama, transparentima i cvetnim aranžmanima.
Na nadvožnjacima su rašireni transparenti na kojima piše "Današnja Kina je rezultat rada kineskog naroda".
Širom zemlje je postavljno 620.000 televizora, kako bi građani mogli da prate paradu.
Otkazan vatromet, golubovi nepoželjni 
Veliki vatromet u Hongkongu, koji je postao tradicija prilikom proslave godišnjice osnivanja Republike, otkazan je iz bezbednosnih razloga zbog protesta koji od marta traju u tom gradu.
Zbog strogih bezbednosnih mera, Peking je potpuno blokiran.
Zabranjena je upotreba balona, zmajeva, dronova i svega što bi moglo da poleti, a nepoželjni su čak i golubovi.
Svetlosni spektakl 
U Pekingu već nekoliko dana osvetljene su mnoge znamenitosti, uključujući Veliki zid, Nacionalni stadion i Nacionalni centar za sportove na vodi.

Osvetljen raznobojnim svetlima, drevni vodeni grad Sanej na istoku kineske provincije Anhuej ponudio je veličanstven noćni pogled na tradicionalnu kinesku kulturu.
U gradu Jinan, glavnom gradu istočne kineske provincije Šandong, čak 923 zgrade osvetljene su LED lampicama.
U Tjenđinu su ulice i zgrade duž obale reke takođe ukrašene raznobojnim lampicama za nacionalni dan.
Na jugozapadu zemlje, svetlosni spektakl fokusiran je na karakteristične geografske forme, planine, šume, pećine i izvore.
Oko 10.000 svetlećih dronova formiraće različite slike na kineskom nebu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Video snimci sa vojne parade u Pekingu

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 07:39

U Kini se obeležava 70 godina od osnivanja NR Kine. . Velika vojna parada održana je u Pekingu...Predstavljena je nova oprema, bespilotne letelice, borbeni avioni i tenkove, ali i interkontinentalna balistička raketa "Dongfeng-41",...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.