[FOTO REPORTAŽA] Vojna parada pobede u Moskvi

Izvor: TangoSix.rs, 11.Maj.2021, 08:01

[FOTO REPORTAŽA] Vojna parada pobede u Moskvi

Tradicionalne vojne parade povodom godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu održane su 9. maja u 28 ruskih gradova, uz učešće preko 72000 pripadnika svih vidova i rodova oružanih snaga, Ministarstva za vanredne situacije, Nacionalne garde i pogranične vojske odnosno Federalne službe bezbednosti.
Najveću paradu smo naravno mogli videti na Crvenom trgu u Moskvi, na kome se ovaj događaj, počevši od 1995. godine, redovno >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << održava svake godine. Parada je održana bez prisustva inostranih državnika i bez pripadnika stranih armija, a glavni razlog je sasvim sigurno to što se svet i dalje nalazi u velikoj krizi čiji je uzrok pandemija Korona virusa. Zbog toga, ni ove, kao i prošle godine nije izvedena akcija ’’Besmrtni puk’’ već je to urađeno online.
Žene su sve zastupljenije u ruskoj vojsci, na fotografiji ešelon Vazdušno-komsičkih snaga / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Među učesnicima parade našlo se i Sverusko kozačko društvo / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Mora se naglasiti da je, kada je u pitanju vojna tehnika ali i brojnost učesnika, ove godine vojna parada u Moskvi bila dosta siromašnija u odnosu na prethodnih nekoliko godina, a naročito kada se sagleda šta je sve viđeno prošle godine. Crvenim trgom prodefilovalo je oko 12500 pripadnika snaga bezbednosti, 191 jedinica vojne tehnike od kojih 35 nove i modernizovane, a iznad grada je preletelo 76 vojnih aviona i helikoptera.
Skoro sve vojne jedinice pripadale su Zapadnom vojnom okrugu, što je i logično obzirom da se u njegovoj zoni odgovornosti nalazi i Moskva. Osim par prvi put viđenih vazduhoplovnih formacija, u vazduhu ali i na zemlji je bilo vrlo malo toga novog što bi izazvalo neku posebnu pažnju. Ipak, vojnim stručnjacima ali i široj javnosti, naročito entuzijastima, uvek je interesantno videti koliko je ruska armija danas savremena.
Rusija ima nekoliko desetina tenkova T-34 koji se uglavnom koriste za vojne parade / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Jedna od retkih novina vojne parade u Moskvi, oklopno vozilo “Tajfun-PVO“ / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Ono na šta smo već navikli, jeste da defile vojne tehnike na zemlji predvodi ešelon tenkova T-34 (verzija T-34-85), koji je jedan od simbola Drugog svetskog rata, ujedno i simbol pobede SSSR-a nad nacističkom Nemačkom. Za njima su išla oklopna vozila Tajfun u dve verzije, prvi put prikazani Tajfun-PVO koji služi za prevoz poslužilaca lakih prenosivih raketnih sistema PVO (LPRS), a druga varijnta je bila već poznati Tajfun 4386 (KamAZ-4386) ’’Tajfun-VDV’’ namenjen vazdušno-desantnim snagama.
Najsavremeniji ruski tenkovi – T-90M i T-14 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Usledila su zatim borbena vozila pešadije, modernizovani BMP-2M sa borbenim modulom ’’Berežok’’, potom savremeni ’’Kurganjec-25’’ sa borbenim modulom ’’Epoha’’ kao i dobro poznati BMP-3. Tenkovi su bili zastupljeni sa modernizovanim T-72B3M i T-80BVM, potom T-90M ’’Proriv’’ i najsavremenijim ruskim tenkom T-14.
Transportno-lansirna vozila raketnog sistema PVO S-400 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Mobilni raketni sistem PVO malog dometa Tor-M2 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Artiljeriju su predstavljale modernizovane samohodne haubice 2S19M2 MSTA-SM kao i novija 2S35 Koalicija-SV, potom samohodni višecevni lanseri raketa TOS-1A “Solncepek“ i Tornado-S kao i mobilni taktički balistički raketni sistem zemlja-zemlja malog dometa 9K720 ’’Iskander-M’’. Ispred ešelona artiljerije, inženjerije ali i tehnike PVO nalazili su se oklopni transporteri BTR-82A.
Od sistema namenjenih za protivvazudhoplovnu odbranu videli smo artiljerijsko-raketne 9K96 Pancire-S1, raketne sisteme malog dometa Tor-M2, transportno-lansirna oruđa raketnog sistema srednjeg dometa Buk-M3 i transportno-lansirna vozila raketnog sistema velikog dometa S-400.
Besposadna gsuenična borbena vozila Uran-9 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Lanser interkontinentalnog balističkog raketnog sistema zemlja-zemlja RS-24 “Jars“. Pored i iza njega vide se oklopna vozila “Tigr-M“ i “Bumerang“ / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Prikazana je i druga tehnika koju koristi Vazdušno-desantna vojska (VDV), odnosno tehnika koja je najzastupljenija u VDV-u, borbeno vozilo BMD-4M kao i oklopni transporter BTR-MDM ’’Rakuška’’. Od ostalih sredstava Kopnene vojske videli smo sistem za daljinsko miniranje ISDM, a osim lansera prikazano je i transportno-utovarno vozilo ovog sistema. Takođe Crvenim trgom su prošli i kamioni tegljači na kojima su se nalazila gusenična besposadna borbena vozila Uran-9.
Mnoštvo novijih ruskih oklopnih vozila, većina klase MRAP, prodefilovalo je Crvenim trgom / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Među mnoštvom oklopnjaka različitih namena nalazili su se oklopna vozila ’’Tigr’’, potom ’’Tigr-M SpN’’, ’’Tigr-M’’ sa borbenim modulom ’’Arbaljet’’, specijalni oklopni automobil ’’Patrulj’’, MRAP vozila KamAZ-53949 Tajfun-K i Ural-432009 ’’Ural-VV’’. U poslednjem ešelonu nalazila su se borbena oklopna vozila ’’Bumerang’’, a ispred njih u pretposlednjem i lanseri interkontinetalnog balističkog raketnog sistema RS-24 ’’Jars’’ dometa 12000 km.
Kičmu transportne avijacije VKS Rusije čine teški transporteri Il-76 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Postojala je bojazan da, zbog veoma složenih meteo-uslova, iznad Crvenog trga neće biti preleta aviona i helikoptera, što se inače već dešavalo, ali je vazduhoplovni segment parade ipak održan. Od 76 vazduhoplova koji su bili podeljeni u 17 grupa, 53 su bili avioni a 23 helikopteri, oni su leteli na visinama od 180 do 550 metara, brzinom 200 do 550 km/h, i poletali su sa ukupno devet aerodroma od kojih većina iz vazduhoplovnoh baza Ljipeck-2 i Kubinka.
Što se tiče tipova vazduhoplova, nije bilo nekih iznenađenja, a na paradi nakon dužeg vremenskog perioda nismo videli srednje bombardere Tu-22M3 koji su još uvek prizemljeni nakon tragedije koja se dogodila 23. marta ove godine kada je, u vazduhoplovnoj bazi Šajkovka, tokom priprema za poletanje došlo do neplaniranog aktiviranja sva 4 izbaciva sedišta kojom prilikom su poginula tri člana posade, među njima i komandant puka (treba naglasiti da Tu-22M3 nema izbaciva sedišta klase 0-0).
Najveći helikopter na svetu Mi-26 može poneti do 20 tona unutrašnjeg tereta / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Rusija trenutno ima tri tipa borbenih helikoptera: Mi-24 i 35, Ka-52 i Mi-28 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Kao što je to već uobičajno, prve vazduhoplovne formacije činili su helikopteri Armijske avijacije a na čelu smo prvi put na paradi videli formaciju od tri teška transportna helikoptera tipa Mi-26 koji je najveći serijski proizvođen helikopter svih vremena. Za njima su leteli transportno-borbeni Mi-8AMTŠ i Mi-8MTV-5 dok se iza njih nalazila mešovita formacija desantno-jurišnih Mi-24P i Mi-35M, zatim grupa borbenih helikoptera Ka-52 a potom i akro-grupa ‘’Berkuti’’ na helikopterima Mi-28N.
Simulacija pretakanja goriva u vazduhu, leteći tanker Il-78 i strategijski bombarder Tu-95MS / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Nakon helikoptera usledio je nalet aviona, prvu grupu činili su teški transportni avioni Il-76MD koji čine kičmu ruske Transportne avijacije. Potom je nastupila avijacija dalekog dometa (tzv. ‘’Daljnaja avijacija’’), videli smo dve simulacije pretakanja goriva u vazduhu, odn. Formacije po jednog letećeg tankera Il-78М i po jednog strategijskog bombardera- raketonosca Tu-95MS i Tu-160.
Prvi put viđena formacija strategijskog bombardera Tu-160 i višenamenskih borbenih aviona Su-35S / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Usledila je zatim još jedna prvi put viđena vazduhoplovna formacija koju je činio strategijski bombarder Tu-160 u pratnji 4 višenamenska borbena aviona Su-35S iz akro-grupe ‘’Ruski vitezovi’’. Najzastupljenija je bila taktička odn. frontovska avijacija, čiji su naleti započeli odeljenjem višenamenskih borbenih aviona Su-35S iza kojih su se nalazili veterani, taktički bombarderi Su-24M i izviđači Su-24MR.
Trenutno se u naoružanju VKS Rusije nalazi jedna eskadrila aviona MiG-31K. Uskoro se očekuje i druga / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Za sada je planirano da se do kraja 2027. godine u VKS nađe 76 Su-57. Postoji međutim i plan da se taj broj poveća / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Varijanta lovca-presretača MiG-31 sa oznakom MiG-31K koji je nosač hipersonične rakete vazduh-zemlja ‘’Kinžal’’ dometa 2000 km i brzine 10 do 12 maha, prisutna je na paradama od 2018. godine. Isti je slučaj i sa višenamenskim borbenim avionom Su-57 čiji je prvi serijski primerak primljen u naoružanje krajem prošle godine.
“Taktička grupa“ sa 4 Su-34, 4 Su-35S i dva Su-30SM / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije “Striži“ i “Ruski vitezovi“ u formaciji “Kubinski brilijant“ / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Ovogodišnju, već tradicionalnu formaciju ‘’Taktička grupa’’ činila su 4 taktička bombardera Su-34, 4 višenamenska borbena aviona Su-30SM kao i dva višenamenska borbena aviona Su-35S. Iza njih je preletela odavno ustaljena formacija dve ruske vojne akro-grupe koja je nazvana ‘’Kubinski brilijant’’ koju su činili lovački avioni MiG-29 iz akro-grupe ‘’Striži’’ kao i višenamenski borbeni Su-30SM iz akro-grupe ‘’Ruski vitezovi’’.
Zastava Rusije formirana dimnim tragovima iz generatora mointiranim na jurišnicima Su-25 / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Vazduhoplovna parada završena je preletom jurišnih aviona Su-25 (jednosedi Su-25BM tegljači meta kao i dvosedi Su-25UB) čiji su piloti generatorima dima formirali dimne tragove u bojama ruske nacionalne zastave.
Kompletan snimak vojne parade ruske agencije TASS:

 
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post [FOTO REPORTAŽA] Vojna parada pobede u Moskvi appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.