U optužnicama i politička pozadina

Izvor: B92, 10.Mar.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U optužnicama i politička pozadina

Beograd -- Optužnice koje su podnete za učešće u pobuni JSO otkrivaju i poltičku pozadinu tog čina, rekao je državni sekretar Slobodan Homen.

On je za TV B92 dodao da su optužnice podnete protiv svih koji su učestvovali u organizaciji te oružane pobune.

Homen je rekao da je jedan od prioriteta Demokratske stranke da se otkrije i politička pozadina ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

On je rekao da predsednik DSS >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojislav Koštunica i nekadašnji načelnik KOS Aca Tomić nisu saslušani u istrazi i nisu na optužnici zbog toga što "u demokratskim društvima tužilaštvo ne deluje na osnovu informacije da je neko kriv već na osnovu dokaza, a za njih ih nije bilo".

Homen je dodao da su Koštunica i njegova stranka "zbog političke i moralne odgovornosti koju su građani prepoznali, već pretrpeli određene sankcije".

"Nekada su imali podršku i 80 odsto birača, sada jedva prelaze cenzus. To je, između ostalog, i zbog političke i moralne odgovornosti koju imaju za atentat", rekao je državni sekretar Ministarstva pravde.

On je najavio da se može dogoditi da posle izručenja pripadnika zemunskog kriminalnog klana optužnice budu proširene.

"Očekuje se izručenje još nekolicine u inostranstvu uhapšenih pripadnika zemunskog klana i ukoliko oni imaju neke informacije koje dovedu do novih dokaza, možda optužnice budu proširene. Do sada se događalo da pripadnici klana na različitim nivoima imaju drugačije informacije o istim događajima. Nisu oni svi bili u kontaktu sa istim ljudima. Čekamo da čujemo šta će oni reći", rekao je Homen.

On je rekao da će sudija koja je vodila postupak protiv Marka Miloševića u Požarevcu biti razrešena i da je u postupku koji je trajao 12 godina bilo opstrukcije, koja je razlog za zastarevanje postupka.

Jovanović: Ključni svedoci nisu saslušani

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kaže da je sa gorčinom saslušao informacije o optužnici, znajući da, kako kaže, ključni akter nije ni saslušan.

"Ne volim da komentarišem taj događaj, ali je jadna Srbija u kojoj onaj koga optužuju da je kreator atmosfere u kojoj je jedino logično bilo ubiti Zorana Đinđića , ne mora čak ni da odgovori ni na jedno pitanje", kaže Jovavnović.

Zoran Mijatović, čiju su smenu s mesta zamenika načelnika državne bezbednosti tada tražili Milorad Ulemek Legija i Crvene beretke, kaže da je njegov iskaz bio koristan za istragu.

"Ja sam vrlo redak svedok bio koji je prilikom svog svedočenja priložio istražnom sudiji vrlo važna pitana, dokumenta koja na vrlo uverljiv način potvrđuju moje svedočenje koje je bitno u nekim delovcima koji i treba da objasne šta se stvarno dešavalo za vreme pobune i samoj jedinici i oko jedinice. Na osnovu nekih podataka sa kojima ja raspolažem, a video sam ih u štampi, korišćeni su i imam određeno zadovoljstvo što je to tako", kaže Mijatović.

Optuženi su od juče Mića Petraković, Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić, koji su u pritvoru od septembra, kao i Milorad Ulemek, Dušan Maričić i Zvezdan Jovanović, koji odavno služe višedecenijske zatvorske kazne zbog drugih krivičnih dela.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POBUNA JSO BILA I POLITIČKA

Izvor: Kurir, 10.Mar.2012

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je danas da ova zemlja mora da pošalje poruku da se vlast menja na demokratski način, a ne silom, komentarišući podizanje optužnice protiv osam bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u...

Nastavak na Kurir...

U optužnicama i politička pozadina

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2012

Optužnice koje su podnete za učešće u pobuni JSO otkrivaju i poltičku pozadinu tog čina, rekao je državni sekretar Slobodan Homen.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.