Tužilac: Koštunica će biti saslušan

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Koštunica će biti saslušan

Beograd -- Vojislav Koštunica biće saslušan u vezi sa ispitivanjem političke pozadine atentata na Zorana Đinđića, kaže tužilac Miljko Radisavljević.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da će Koštunica biti saslušan u okviru pretkrivičnog postupka u vezi sa ispitivanjem političke pozadine atentata.

Pored lidera DSS-a Vojislava Koštunice, prema rečima Radisavljevića, biće saslušani i bivši čelni ljudi Državne bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Goran Petrović i Zoran Mijatović.

Radisavljević je u izjavi Tanjugu ocenio da je pobuna Jedinice za specijalne operacije, u novembru 2001, bila uvertira za ubistvo premijera Đinđića i da podaci do kojih se došlo u istrazi potvrđuju da su glavni organizatori pobune tadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i ubijeni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević.

On je potvrdio da će zbog umešanosti u pobunu JSO i političku pozadinu ubistva premijera, protiv Borislava Mikelića, bivšeg predsednika Vlade Srpske Krajine, Ulemeka Legije i Milorada Bracanovića biti pokrenut krivični postupak.

Ministarka pravde Snežana Malović smatra da je od izuzetnog značaja da Tužilaštvo za organizovani kriminal vrlo brzo pokrene krivični postupak za pobunu Jedinice za specijalne operacije i političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Ona je uverena da ćemo uskoro imati potpuno jasnu sliku o tome ko je i uz čiju podršku stajao iza pobune JSO koja je bila uvertira u ubistvo prvog demokratskog predsednika Vlade Srbije.

DSS: Kampanja B92

O ispitivanju političke pozadine atentata na premijera Đinđića, oštro se polemisalo i u Skupštini Srbije. Mogućnost da pred sudom koji će se baviti političkom pozadinom ubistva Zorana Đinđića svedoči Vojislav Koštunica, za njegovog stranačkog kolegu Miloša Aligrudića je kampanja koju vodi B92.

(FoNet)

Aligrudić smatra da svako ko je pozvan na saslušanje treba da se odazove, ali traženje konkretnih odgovora ne smatra dobrim pitanjem.

"Hoće li tada biti objašnjena veza između pobune JSO i podrške Vojislava Koštunice toj pobuni? Prvo da znate da ja dalje na takva pitanja ne želim da odgovaram, jer je pitanje ili glupo ili zlonamerno", rekao je Aligrudić.

"Treba da se ispita politička pozadina, ako ona postoji, ali ja mislim da ona nije u ataru DSS-a niti opozicionih stranaka u ono vreme, nego se nalazi u ataru onih koji su posećivali njihove kuće, koji su šmrkali crtu zajedno sa njima", rekao je Aligrudić.

LDP: Koštunica se udružio sa zločincima i profiterima

Svedočenje Vojislava Koštunice traži lider LDP-a Čedomir Jovanović koji kaže da kad Koštunica nije mogao da ispuni svoje političke ciljeve na demokratski način, onda se udružio sa ratnim zločincima i profiterima.

"Svedočili smo pred Specijalnim sudom, ponižavali se na poligrafima, odgovarali na novinarska pitanja dok je on kao Buda sa trona na koji je došao Zoranovim ubistvom učinio sve kako bi se obračunao sa svakim čovekom koji nije želeo da sakrije istinu o Zoranovom ubistvu, činio sve da nametne svoju lažnu istinu o tome, svakim čovekom koji je bio angažovan na hapšenju Zoranovih ubica, pisanju optužnice ili sudskom postupku. Sada je došao kraj tome", rekao je Jovanović.

Ilić: Neko je krenuo na opoziciju

U odbranu svog dojučerašnjeg koalicionog partnera staje Velimir Ilić, i sam juče na saslušanju u policiji, ali u suđenju Branku Jociću za korupciju. Ilić ipak vidi sličnost.

"Vidite da je neko krenuo na opoziciju. Ja znam bar 10 iz vlasti koji bi trebalo da budu saslušani i koji su možda znali više od Koštunice iako je on bio na visokoj državnoj funkciji. Mada ja ne znam šta on zna o tome i šta bi uopšte mogao da kaže", rekao je Ilić.

I dok Koštunica podršku dobija od Ilića, Miloš Aligrudić ne haje mnogo što je njegov dojučerašnji koalicioni partner saslušavan.

"Mene uopšte ne zanima, mi smo Demokratska stranka Srbije. Nas zanima ono što rade DSS-u. Ja ponavljam da medijska kuća radi jedno satiranje stranke, a ako je to medijska hrabrost i ono što čini slobodnu novinarsku profesiju zanimljivom... Šta vi mene pitate o Velimiru Iliću? Ja vam govorim o nama! Mi smo jedina prava opoziciona stranka u skupštini", naglašava Aligrudić.

Kao jedino rešenje za korupciju u Putevima Srbije, Čedomir Jovanović vidi sudski postupak kojim bi trebalo staviti tačku na, kako kaže, primitivizam kojim se brani lopovska politika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DSS: LAŽ JE POVEZIVANJE KOŠTUNICE SA UBISTVOM ĐINĐIĆA

Izvor: Kurir, 11.Mar.2011

BEOGRAD - Izjava tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da će saslušati Vojislava Koštunicu o ubistvu Zorana Đinđića, predstavlja "kap u već punoj čaši političkog beščašća", saopštila je večeras Demokratska stranka Srbije...Radisavljević je ranije danas rekao da će...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.