Stanove najbolje kupiti od Vlade

Izvor: B92, 29.Jul.2009, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanove najbolje kupiti od Vlade

Beograd -- Vlada Srbije omogućila je otkup državnih stanova velikom broju državnih i partijskih službenika po nerealno maloj ceni.

Prema spisku tih stanova do kog je došao "Blic" u Vladi Srbije, novi vlasnici postajali su najčešće zaposleni u ministarstvima, i to u kabinetima ministara. Najviše ih je iz ministarstva kojima su rukovodili članovi DSS-a, a kako navodi list, najveći broj državnih stanova prodat je u vreme vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojislava Koštunice, ukupno 288.

Većina imena nije poznata široj javnosti, pa se postavlja pitanje koje su njihove zasluge za dobijanje mogućnosti povoljnog otkupa stana od države.

Isto pitanje ostaje i kada se pogledaju samo neka od zvučnijih imena.

- Nedeljka Stanisavljević (nekadašnji bliski saradnik Vojislava Koštunice i sekretara njegove Vlade Dejana Mihajlova iz DSS-a, kupila je stan od 72 kvadrata u opštini Palilula za oko milion dinara.

- Pomoćnici nekadašnjeg ministra Zorana Lončara, takođe iz DSS-a, Jasmina Benmansur i Bratislav Đokić, dobili su stanove za simboličnu cifru. Benmansur je stan od 59 kvadrata na Čukarici platila nešto manje od dva miliona, a Đokić stan u Novom Beogradu od 95 kvadrata - oko četiri miliona.

- Dušanka Šekara, savetnica nekadašnjeg ministra vera Radomira Naumova, takođe iz DSS-a, kupila je državni stan od 52 kvadrata na Čukarici za 2,5 miliona dinara.

- Dr Nevena Karanović, državni sekretar minstarstva zdravlja, na čijem čelu je već godinama Tomica Milosavljevića iz G17 plus, otkupila je stan od 95 kvadrata u Novom Beogradu za nešto manje od četiri miliona dinara.

Konkurs i dodela stanova obavljeni su 2007. godine, u vreme kada je jedan evro vredeo oko 80 dinara.

Po toj logici, na primer, stan na Novom Beogradu od 95 kvadrata, koji je otkupila Šekara, vredeo je oko 30.000 evra, dok je stan Stanisavljevićeve od 72 kvadrata na Paliluli, vredeo nešto više od 10.000 evra.

Tržišnu vrednost tih stanova određivala je Poreska uprava, na osnovu vrednosti nekretnina na tržištu u datom trenutku, lokacije, starosti objekta, kaže za B92 tadašnji direktor poreske uprave Vladimir Ilić.

On tvrdi i da zloupotreba nije bilo.

"Poreska uprava je vrsila procenu tih stanova i tvrdim da se u tom postupku držala zakona u potpunosti, i procenjena vrednost stanova je tada bila u skladu s važećim cenama”, kaže Ilić.

"Ja konkretno ne znam cene koje su važile u to vreme, svakako da su cene nekretnina porasle iz perioda 2004-2005. do danas. U ovom trentuku se smanjuju, ali te procene zaista ne mogu da komentarišem u smislu da li su precenjene ili potcenjene vrednosti”, navodi on.

"Treba ući konmkretno u svaki predmet i ispitatu, a ukoliko je bilo eventualno i zloupotreba u smislu izrade te procene, treba preduzeti mere, svakako", rekao je Ilić.

Iako stanovi iz otkupa uvek koštaju nešto manje od stanova koji se nalaze u redovnoj prodaji, jer se u tom slučaju uzimaju u obzir i godine staža zapsolenog i drugi faktori, cene od oko 170 evra po kvadratu za stan u opštini Palilula ili nešto više od 500 evra po kvadratu u Novom Beogradu izuzetno su niske, kažu trgovci nekretninama.

"Na atraktivnijem delu Palilule kvadrat je 1.400 do 1.800 evra, u zavisnsosti od strukture, kvaliteta, pozicije zgrade”, kaže Milan Simonović iz agencije za promet nekretnina "Menadžer".

U Novom Beogradu cene su još više – 1.200 evra na Bežanijskoj kosi, pa i do 2.000 kod Arene.

Čelne ljude Koštuničine Demokratske stranke Srbije danas nije bilo moguće dobiti.

Jedino je poslanik DSS-a u Skupštini Srbije Dragan Šormaz prokomentarisao da "ne zna ništa o tome".

"Ja ne znam da li 'Blic’ ima verodostojan dokument, a i ako ga ima, da li je u skladu sa zakonom ili ne”, kaže Šormaz.

"Ako je Vlada dostavila, s nekim svojim pečatom, verovatno je sve u skladu sa zakonom, a šta piše u dokuemntu koji nisam video - ne mogu da komentarišem”, navodi on.

B92 je u više navrata izveštavala o dodeli stanova vladinim službenicima.

Poslednja velika afera izbila je iste te 2007 godine.

Rešenjem, koje je potpisao tadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, četvorica zaposlenih u njegovom ministarstvu bez konkursa su dobila državne stanove, iako neki od njih već imaju i kuće i lokale van Beograda.

Za vreme svake Vlade jeftino su se otkupljivali stanovi.

Uprkos negodovanju javnosti i brojnih sumnji u proceduru, nijedan stan nikada nije vraćen ili oduzet.

Takođe, nikada se nije saznalo koliko je Vlada Srbije platila stanove koje kasnije prodavala za npr. deset hiljada evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.