Nadmudrivanje demokrata i narodnjaka

Izvor: Politika, 03.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadmudrivanje demokrata i narodnjaka

Koštunica izjavio da sporazum sa EU nije pravi sporazum, a u DS-u kažu da su njegove tvrdnje o SSP „čista laž”

Izjava premijera Vojislava Koštunice da u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU „postoji klauzula kojom se od Srbije taži da se odrekne dela svoje teritorije” izazvao je juče oštre osude iz Demokratske stranke i novu polemiku saopštenjima između DS-a i DSS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čiji je Koštunica lider.

Koštunica je, naime, ponovio juče da će dolaskom nove vlade i Skupštine SSP biti poništen. „Tadić-Đelićev potpis nije potpis Srbije i on će nesumnjivo biti poništen sa novom vladom i novom skupštinom jer njime se indirektno priznaje nezavisnost Kosova”, kazao je Koštunica na gradilištu tornja na Avali koje je juče obišao o okviru izborne kampanje.

On je dodao, kako prenosi Beta, da SSP nije pravi sporazum sa EU jer se bitno razlikuje od sporazuma koji su ostale zemlje potpisale tokom procesa pridruživanja EU. „U Sporazumu postoji klauzula kojom se od Srbije traži da se odrekne dela svoje teritorije”, naveo je Koštunica.

Premijer je istakao da je „autor” tog sporazuma Havijer Solana, „isti čovek koji je svoj potpis stavio i na bombardovanje Srbije tokom kojeg je i srušen toranj na Avali”.

Reagujući na ovu njegovu izjavu, Demokratska stranka je upozorila Koštunicu da prestane da uznemirava javnost neistinama, klevetama i lažima i korišćenjem rečnika koji nije u skladu s (premijerskim) položajem na kojem se trenutno nalazi. „Njegova tvrdnja da u SSP postoji klauzula kojom se od Srbije traži da se odrekne dela svoje teritorije je čista laž”, navodi se u saopštenju DS-a.

U saopštenju DS-a se podseća, kako prenosi Beta, da je jedan od funkcionera DSS-a, Dejan Mihajlov, ranije izjavio da je u izbornoj kampanji dozvoljeno lagati.Zaključujući da „Koštunica prihvata ovakvo shvatanje demokratije”, DS postavlja pitanje premijeru da li posle toliko izgovorenih neistina ikome može da pogleda u oči.

„Takođe upozoravamo premijera Koštunicu da jezik mržnje, kleveta i obeležavanja političkih protivnika kao izdajnika i Juda može da dovede do tragičnih posledica. Zar ubistvo premijera Đinđića 2003. godine nije svima dovoljna opomena”, navodi DS.

Potom je na saopštenje DS-a reagovao portparol DSS-a Andreja Mladenović, ističući da je „DS po svaku cenu htela da bude saučesnik u Solaninoj prevari i zato je stavljen Tadić-Đelićev potpis za nezavisnost Kosova na Solaninom sporazumu”.

Mladenović je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, dodao da je „pre toga, kako tvrdi holandski ministar (Maksim) Ferhagen, Boris Tadić tajno poslao specijalnog čoveka da prenese poruku protiv predsednika Vlade Srbije”.

„Svi građani Srbije vide da se Tadić uhvatio nečasne rabote i da je po nalogu NATO-a stavio Judin pečat na predaju Kosova”, kazao je Mladenović.„Nijedan Srbin to pre Tadića nije uradio i to su sada istorijske činjenice koje se ne mogu sakriti”, dodao je portparol DSS-a.

On je uveren da će se DS „stideti zbog Tadić-Đelićevog potpisa za nezavisnost Kosova”.

Onda je, reagujući na Mladenovićeve reči, predsednik Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić izjavio da DSS nastavlja da obmanjuje građane klevetama i napadima na predsednika Srbije Borisa Tadića i iznošenjem laži i neistina o potpisivanju SSP. „Potpisivanje SSP bio je ne samo patriotski čin i zakonska obaveza, već i važan korak koji doprinosi boljem životu svih građana Srbije. Lagati da se time pokušava sakriti predaja Kosova je ne samo uvreda za predsednika Republike i potpredsednika vlade, već za sve građane Srbije u čijem je direktnom interesu sprovođenje ovog sporazuma”, naveo je Đurišić.

On ocenjuje da ovakvim napadima DSS „pokušava da zaustavi pozitivne korake koje je SSP omogućio i da sakrije činjenicu da je Pakt Šešelj – Koštunica stvarnost koja se svakodnevno manifestuje”. „Ovakvim javnim delovanjem, DSS je postala otvoreno antievropska stranka i najveći zagovornik izolacije Srbije”, naveo je Đurišić.

B. B.

[objavljeno: 04/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.