Koštunica traži Kosovo u SSP-u

Izvor: B92, 16.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica traži Kosovo u SSP-u

Beograd, Brisel -- Dok u DS-u najavljuju da će Božidar Đelić potpisati SSP sa EU, lider DSS-a Vojislav Koštunica traži od EU da se taj sporazum dopuni rečenicom da je Kosovo deo Srbije.

Potpredsednik DS-a Dušan Petrović rekao je da će vicepremijer Đelić potpisati SSP ako bude ponuđen, jer za to ima ovlašćenje Vlade. Koštunica smatra da Sporazum prethodno treba dopuniti. "Potrebno je da se u tekst Sporazuma unese samo jedna rečenica kojom se potvrđuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Kosovo neotuđivi deo teritorije Srbije", ocenio je on.

Prema Koštuničinim rečima, potrebno je da EU pokaže da elementarno poštuje državu Srbiju i da prihvati da se Sporazum dopuni rečenicom da je Kosovo pokrajina unutar Srbije.

"To je pravo rešenje i takav sporazum biće opšteprihvaćen u Srbiji", istakao je predsednik Vlade i nosilac liste koalicije DSS-NS, koja se protivi potpisivanju Sporazuma u formi u kojoj je ponuđen pre samoproglašene nezavisnosti Kosova.

"Do sada su SAD i NATO pakt sprovodili politiku sile i vršili snažan pritisak da EU sa Srbijom potpiše sporazum koji će SAD i NATO tumačiti kao priznanje od strane Srbije nezavisnosti lažne države Kosovo", rekao je Koštunica.

Sa istim ciljem sada se nudi da se za Vaskrs potpiše takav, "Solanin sporazum". "Koalicija koja, i pored ovog upozorenja, hoće da potpiše Solanin sporazum, može staviti samo potpis svojih partija, a nikako potpis Srbije, jer to zabranjuje Rezolucija Narodne skupštine Srbije od 26. decembra 2007", ponovio je Koštunica.

On je rekao da "samim tim, NATO pakt mora unapred znati da na Solaninom sporazumu neće biti potpisa Srbije i da SAD i NATO pakt ne mogu da računaju da bi tim potpisom Srbija priznala Kosovo kao prvu NATO državu".

"Umesto svih ovih problema i daljih komplikacija, najbolje je i jedino razumno da unesemo jednu i neophodnu rečenicu u tekst Sporazuma - da Kosovo pripada Srbiji, što predstavlja jednostavno, dobro i jedino na pravu zasnovano rešenje", zaključio je Koštunica.

Petrović: Đelić ima ovlašćenja

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ima ovlašćenja Vlade da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, izjavio je Dušan Petrović.

Ministar pravde i zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović, dodao je da će, ako bude prilike, Đelić Sporazum sigurno potpisati.

On je, odgovarajući na telefonska pitanja građana, rekao da, po Bečkoj konvenciji, pravo da potpišu Sporazum imaju predsednik države Boris Tadić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

"Koštunica nije u pravu kada kaže da niko nema pravo da potpiše SSP", rekao je Petrović, objašnjavajući da je takav stav iznet u sklopu predizborne kampanje.

On je dodao da premijer nema pravo da opozove raniju odluku Vlade kojom je dato ovlašćenje Đeliću, već to može da učini cela Vlada.

Petrović je rekao da evropske integracije nemaju alternativu za Srbiju i da će 11. maj biti dan velike odluke, "kada treba da se završi drugo poluvreme predsedničkih izbora".

U kol centru Demokratske stranke, u Krunskoj ulici, time je danas nastavljeno odgovaranje funkcionera stranke na pitanja građana.

EU: Neće biti promene Sporazuma

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije biće potpisan tačno u onom vidu kako je i parafiran, i u njemu neće biti nikakvih promena”, rekli su agenciji Beta zvaničnici Unije u Briselu.

To znači, kako je podvučeno, da u tekstu Sporazuma treba da ostane i član 135, u kojem se navodi da se Kosovo nalazi pod privremenom upravom UN, na temelju Rezolucije 1244, kao i da potpisivanje Sporazuma ne predodređuje status te pokrajine.

Zamoljeni da se osvrnu na zahtev srpskog premijera Vojislava Koštunice da Sporazum, pre potpisivanja, bude dopunjen "rečenicom koja potvrđuje da je Kosovo sastavni i netuđivi deo Srbije", funkcioneri Saveta ministara EU i Evropske komisije su naglasili da je srpska vlada pregovarala i parafirala postojeći tekst Sporazum, koji, kao takav, treba i da se potpiše.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borba za celovitu Srbiju

Izvor: Večernje novosti, 15.Apr.2008, 21:37

Vojislav Koštunica, lider DSS, prilikom posete Negotinu podsetio je građane da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije i da je južna srpska pokrajina za sve nas "više od teritorije i više od politike"

Nastavak na Večernje novosti...

Potpis bez garancija

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2008

Posle predloga da se SSP dopuni rečenicom "Kosovo je Srbija"- SRS i SPS podržavaju Koštuničinu inicijativu. Tadićeva koalicija ocenjuje da je reč o demagogiji

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.