Koštunica: Treći put DSS-a je politika nacionalnog jedinstva

Izvor: Press, 24.Maj.2010, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Treći put DSS-a je politika nacionalnog jedinstva

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica rekao je juče da „treći put", koji je proklamovala njegova stranka, znači povratak na državotvornu politiku, odnosno politiku nacionalnog jedinstva koja sve u zemlji objedinjuje oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja
Koštunica je na sednici Glavnog odbora DSS-a, koja je održana u Zvečanu, predstavio ekonomski program svoje stranke za narednih pet godina i naglasio da nije slučajno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << što se sednica održava na Kosovu i Metohiji.
- Odavde želimo da odgovorimo svima, koji pitaju dokle će DSS da se bavi Kosovom i zašto se ne okrenemo praktičnom životu. A naš odgovor jednostavno glasi: ne mogu su razdvojiti životna pitanja od pitanja Kosova. Kada rešavamo životne i ekonomske probleme zar tu ne ubrajamo i najteže probleme sa kojima se suočava naš narod na Kosovu, koji mora da radi, da se školuje, da se leči? Zar da okrenemo glavu od problema Srba na Kosovu, koji su danas nesumnjivo najugroženiji narod u Evropi - rekao je Koštunica.
Ekonomski program do 2015.
On je predstavio ekonomski program DSS-a za narednih pet godina uz tvrdnju da je to „jedini celoviti ekonomski program u Srbiji".
- Najvažniji cilj našeg programa je bolji standard građana, i zbog toga se on bavi merama koje će obezbediti veću zaposlenost i veće zarade. Zaposlenost je ključni kriterijum uspešnosti politike svake vlade. Najveća pažnja posvećena je obezbeđivanju preko potrebnih investicija i usmeravanje novih investicija u ključne privredne grane kao što su poljoprivreda, građevinarstvo, infrastruktura i energetika. Mi smo pokazali da znamo to da uradimo, jer je najveći priliv investicija u Srbiji bio dok je DSS predvodio Vladu, a građani su to mogli i te kako dobro da osete, jer je prosečna plata tada za sto evra bila veća nego što je danas - rekao je Koštunica.
On je rekao da se DSS zalaže za ponovno uspostavljanje važnosti političkih načela, jer sudbina zemlje zavisi od politike, koja usmerava razvoj zemlje.
- Ako se sve svede na nastojanje da se dočepate vlasti i na njoj opstanete po svaku cenu, onda je sve dopušteno, pa i dalje propadanje Srbije. DSS se zalaže za državotvornu, načelnu umesto „beznačelne" politike. Danas je Srbija podeljena i tako podeljena ona je slaba da brine o svojim interesima. U državotvornoj politici, politici nacionalnog jedinstva nema podele na jedne i druge. To je ta politika trećeg puta koja objedinjuje sve oko najvažnijih državnih i nacionalnih interesa.

Na mala vrata u NATO
On je rekao da takva politika ne bi dozvolila davanje miliona evra u jednostranoj primeni SSP-a, trošenje miliona iz budžeta da se finansira „iluzija zvana 'Fijat'", zatim prihvatanje Euleksa, usvajanje Istanbulske deklaracije i deklaracija o Srebrenici u Skupštini Srbije...
- Isto tako, da je Srbija pravna država i da vlada politika nacionalnog jedinstva, ne bi bilo moguće da se vlast, uprkos skupštinskoj rezoluciji iz 2007, kriomice dogovara sa zvaničnicima NATO. Tako je na prošlogodišnjem samitu NATO podržano opredeljenje srpske vlade da Srbija postane članica NATO, a pre neki dan je generalni sekretar ovog saveza izjavio da će „učiniti maksimum" u cilju priključenja Srbije Alijansi, „pristupom korak po korak kakav je tražila srpska strana". Srbija treba što pre da se izvuče iz ove pogrešne politike i da ponovo pronađe unutrašnju snagu da se uspostavi nacionalno jedinstvo i da se naši državni interesi jasno i glasno stave na prvo mesto - zaključio je Koštunica.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.