Koštunica: Mas da se izvini Srbiji

Izvor: B92, 13.Feb.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Mas da se izvini Srbiji

Beograd -- Predsednik DSS Vojislav Koštunica kaže da je ambasador Nemačke Volfram Mas "zloupotrebio poverenje" koje mu je Srbija ukazala i da zato treba da se izvini.

Mas je oštro kritikovao stav Koštunice da je Srbija na gubitku zbog primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas usudio se da u svom javnom obraćanju zloupotrebi poverenje koje mu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je država Srbija kao strancu ukazala", piše u izjavi lidera DSS.

"Pitam se kako je moguće i odakle sloboda Masu kao Nemcu da se obrati meni kao predsedniku jedne srpske opozicione stranke rečima da 'ne znam o čemu se radi ili da jednostavnom lažem'", upitao se Koštunica.

Način na koji se Mas obratio, prema njegovim rečima, zahteva njegovo hitno i neodložno izvinjenje pre svega državi Srbiji.

"Jer, neće biti da Nemačka i njen ambasodor mogu u Srbiji da se ophode kao sila i da se ovako obraćaju jednom opozicionom lideru i nekadašnjem predsedniku države i Vlade Srbije. Ako se to danas dopusti, sutra će nemački ambasador u ime svoje države biti još arogantniji", naveo je predsednik DSS.

Ambasador Mas je ranije danas rekao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, jer je to u njenom interesu, i oštro kritikovao stav Koštunice da Srbija gubi primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ko to tvrdi ili je neznalica ili, jednostavno, lažov. Prema podacima Vlade Srbije, za tri godine primene sporazuma Srbija je izgubila manje od 500 miliona evra carinskih prihoda, ali su sprski izvoznici od izvoza u EU dobili milijardu i po evra. Jasno je da je Srbija dobila", rekao je Mas.

Koštunica je naveo da je i Masov prethodnik na mestu ambasadora Srbiji "javno držao lekcije i zavodio red u tuđoj zemlji".

"Nemačka jeste velika država, ali njeni predstavnici nisu i nikada neće biti vlast u Srbiji. Neophodno je da se Mas nauči poznavanju elementarnog reda ili u suprotnom neka izvoli napustiti Srbiju", naveo je predsednik DSS.

"Ja neću reći da Mas laže da je Srbija na dobitku od SSP, premda govori neistinu. Ali pre bilo kakve argumentovane rasprave nemački ambasador treba da uskladi svoje ponašanje sa normama civilizovanog ponašanja", ocenio je Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.