Koštunica: Kosovo više od politike

Izvor: B92, 12.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Kosovo više od politike

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je da je za njega "pitanje Kosova pitanje da li smo mi država".

On je dodao da je to pitanje i "da li mi sebe poštujemo kao narod ili smo marionetska država koja trguje svojim životnim interesima". Koštunica je u intervjuu Presu rekao da je za njega Kosovo više od politike, teritorije, od svake funkcije, svih olakšica i donacija, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da, što se njega tiče, na tom pitanju će "biti rešeno i pitanje ko će činiti buduću vladu".

Koštunica je upitan - da li je evroskeptik ili antievropejac i zašto je protiv potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji sa EU, odgovorio da je za Srbiju, da ga interesuje samo državni i nacionalni interes Srbije.

"Nisam obavljao funkciju evropskog komesara, već funkciju premijera Srbije, a svaki premijer Srbije morao bi isključivo da brine o Srbiji", kazao je on.

"E sada imamo pitanje kakav odnos Srbija treba da ima sa EU. Najbolji mogući, ali samo na ravnopravnim osnovama. Ako Brisel pokaže poštovanje prema teritorijalnoj celovitosti Srbije, biću najveći evrooptimista. Moj stav prema EU zavisi i od stava EU prema Srbiji", naveo je premijer.

Koštunica je rekao da mu nije najvažnije da posle majskih izbora ostane na čelu vlade već ostvarivanje principa za koje se zalaže "narodnjačka koalicija".

On je naveo da je dva puta dobrovoljno silazio s vlasti i istakao da to dokazuje da su mu politički principi najvažniji i da prihvata odgovornosti samo ako može da sprovodim principe u koje veruje i koji su u interesu države i nacije.

"Naša politika usmerava Srbiju uvek u pravcu čvrste odbrane suštinskih interesa države i, naravno, da se na tom putu sačuvaju mir, stabilnost i razvoj Srbije", izjavio je premijer.

Koštunica je dodao da će koalicija koju čine DSS čiji je predsednik, i Nova Srbija, na usvojenim principima, posle izbora i izražavanja narodne volje odlučivati o mogućim koalicijama.

Mladenović: Šutanovac tajno sa Sheferom?

Portparol DSS-a Andreja Mladenović ponovo je uputio pitanje ministru odbrane Draganu Šutanovcu da li se "tajno sastao s generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom" i da li je u zgradu NATO ušao "na glavni ulaz ili na zadnja vrata gde ulaze NATO marinci ?"

"Pitamo Dragana Šutanovca da li je nešto potpisano na tajnom sastanku sa Sheferom i da li se obavezao da će koalicija Čanak Demokratska stranka-G17 potpisani 28. aprila Solanin sporazum, kako bi NATO pakt mogao da tvrdi da je Srbija priznala nezavisno Kosovo", kazao je Mladenović.

"Sve što je Šutanovac tajno potpisao sa Sheferom i sve što će (lider DS i predsednik Srbije Boris) Tadić i koalicija Čanak-DS-G17 potpisati sa Solanom 28. aprila, mi ne priznajemo da je potpisan u ime Srbije", rekao je Mladenović Tanjugu.

"Tadić i Šutanovac mogu da potpisuju, pre formiranja nove vlade, samo partijske sporazume koji će važiti za njihovu koaliciju", kazao je Mladenović i dodao da sve što potpišu po nalogu NATO pakta, kako bi se taj potpis iskoristio da se prizna prva NATO država - Kosovo, DSS neće priznati da je potpisano u ime Srbije.

Lončar: Partijski sporazum

Ministar prosvete Zoran Lončar rekao je danas da, ukoliko je ministar odbrane Dragan Šutanovac "dogovorio sa generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom potpisivanje 'Solaninog sporazuma', 28. aprila", to je isključivo "partijski sporazum koalicije Čanak - Demokratska stranka- G17 plus".

"Ako je Šutanovac u ime koalicije Čanak - Demokratska stranka - G17 plus dogovorio sa generalnim sekretarom NATO pakta Sheferom da ta koalicija potpiše 28. aprila Solanin sporazum, onda svi moraju znati da je to isključivo partijski sporazum te koalicije sa Solanom i da mi taj sporazum ne priznajemo", rekao je Lončar.

"Očigledno da NATO pakt želi da potpisivanjem Solaninog sporazuma protumači kao da je Srbija priznala nezavisnost Kosova", kazao je Lončar.

Prema njegovim rečima, sve što potpiše "Tadićeva koalicija Čanak - Demokratska stranka - G17 plus ništa ne obavezuje Srbiju, već samo te partije".

"Vidimo, uostalom, da iz Demokratske stranke i kažu da je Šutanovac bio u partijskoj funkciji na sastanku sa Sheferom, tako da jedino što legitimno mogu da potpišu jeste partijska saradnja koalicije Čanak - Demokratska stranka - G17 plus sa NATO paktom", kazao je Lončar.

Popović: Prostori za mlade umetnike

Kandidat Demokratske stranke Srbije za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović izjavio je da će raditi na otvaranju i sređivanju prostora namenjenih mladim stvaraocima, jer će grad dajući šansu mladima, postajati snažniji.

"Da bi Beograd bio snažan i predvodnik Srbije on mora da da šansu mladima u svakoj oblasti pa i u kulturi", kazao je Popović u galeriji Magacin, dodajući da će kao gradonačelnik raditi na sređivanju i otvaranju sličnih mesta u kojima će mladi moći da se iskažu.

Prema njegovim rečima, jedan od suštinskih problema je i taj što postoji mnogo mladih stvaralaca koji nemaju prostor da se iskažu i baš zbog toga - nedostatka referenci ne mogu da imaju dobar pristup etabliranim institucijama.

"Ovakvi prostori su nam potrebni da bi dali šansu mladima, jer mladi mogu da predvode Beograd i da mu udahnu novu snagu i energiju", kazao je Popović i dodao da su prostori u kojima maldi mogu da stvaraju i izlažu potrebni ne samo u centru već i u ostalim delovima grada.

Podatak da je u Magacinu u poslednjih 15 meseci održano više od 150 ralizičih manifastacija govori koliko je takav prostor bio potreban i koliko je on značajan, kazao je Popović.

Član gradskog veća zadužena za kulturu Dragana Zeljković podsetila je da je projekat u Kraljevića Marka 8 nastao pre dve godine u napuštenom magacinskom prostru.

Prostoru će biti pridodato i 130 kvadrata smeštenih u zgradi na broju 4, izgrađenoj 1808. godine.

Prema njenim rečima, takvih i sličnih prostora idealnih za mlade stvaraoce je mnogo - a među njima su termoelektrane na Dorćolu, u Zemunu i mlinovi oko Beograda.

Zeljkovćeva je podsetila da je u toku restauraciji prostora u Zemunu u staroj livnici "Pantelić" koja će verovatno biti stavljena u funkciji starim zanimanjima i vajarima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.