DS za socijalno odgovornu vladu

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS za socijalno odgovornu vladu

Beograd -- Demokratska stranka saopštila je da je Srbiji potrebna socijalno odgovorna vlada koja će državu voditi u Evropsku uniju.

"Samo na taj način možemo snažiti našu ekonomiju, braniti državne i nacionalne interese i interese svih građana koji žele bolji život", navodi se u saopštenju. DS ocenjuje da je izjava lidera DSS-a Vojislava Koštunice najava poništavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nema te lekcije iz geografije koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će poreći činjenice da će vlada Šešelj-Koštunica poništiti Sporazum, blokirati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i time onemogućiti dolazak novih investicija, ubice Zorana Đinđića proglašavati nevinim i veličati ih u heroje, deliti građane na patriote i izdajnike, a političke neistomišljenike smatrati državnim neprijateljima", navodi se u saopštenju DS-a

Dinkić: U junu evropska vlada

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić rekao da je "gotovo siguran" da će u junu novu vladu formirati lista "Za evropsku Srbiju" i koalicija okupljena oko SPS-a.

Mlađan Dinkić (FoNet, arhiv)

"Verujem da ćemo, nakon pregovora koji će se intenzivirati ove nedelje, a biti još intenzivniji one sledeće, nakon glavnih odbora nekih stranaka koje treba da budu članovi koalicije, imati tokom juna vladu koja će biti evropska, koja će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", izjavio je Dinkić gostujući u Utisku nedelje na TV B92.

On je naveo da je Predsedništvo G17 plus jednoglasno odlučilo da predloži Glavnom odboru stranke da ne prihvati učešće u Vladi Srbije sa SPS-om ako socijalisti formiraju vlast u Beogradu sa radikalima.

Pajtić: Vojvodina argument za republičku vladu

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i funkcioner Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je siguran da će Srbija brzo imati evropsku vladu koju će podržavati 142 poslanika i naveo da je izrazita pobeda evropske liste u Vojvodini snažan argument za konstituisanje nove republičke vlade.

Pajtić je rekao da je siguran da će Srbija imati vladu koju će činiti lista Za evropsku Srbiju, predstavnici liste okupljene oko Socijalističke partije Srbije, predstavnici nacionalnih manjina, a koju će podržati Liberalno-demokratska partija.

On je ocenio da bi bilo veoma loše ukoliko bi se političari "oglušili" o rezultate postignute u Vojvodini i ukoliko ne bi prepoznali šta građani Srbije žele.

Izbori u Vojvodini održani dve nedelje nakon 11. maja pokazali su, kazao je on, da građani još mnogo snažnije podržavaju proces evropskih integracija.

"Očigledno je da je dvotrećinsko opredeljenje građana Srbije da krene putem evropskih integracija sa jedne strane i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije sa druge strane, tako da očekujem da svi političari ozbiljno shvate ove izbore kao signal da je velik broj birača radikala i DSS-a počeo da glasa za evropske integracije", ocenio je Pajtić.

On očekuje da će izbori biti signal i za stranke koje u ovom trenutku pregovaraju i razmišljaju o tome na koji način treba da izgleda i lokalna vlast u Beogradu pošto, prema njegovim rečima, lokalna vlast u Beogradu nije samo pitanje komunalnog uređenja grada nego i mnogo šire političko i međunarodno pitanje.

"Zbog toga ni Beograd ne može biti u dominaciji onih stranka koje sprovode izrazito antievropsku politiku i koje suštinski sprečavaju bolju budućnost ove zemlje", rekao je Pajtić.

Kolundžija: Građani žele Srbiju u EU

Funkcionerka DS-a Nada Kolundžija izjavila je da je rezultat, koji su lista "Za evropsku Srbiju" i proevropske snage ostvarile u drugom krugu izbora za parlament Vojvodine po većinskom sistemu , "konačan dokaz i potvrda da građani Vojvodine, ali i Srbije žele da vide Srbiju kao članicu EU."

"Istovremeno to je ozbiljna poruka svim političkim činiocima u Srbiji da taj podatak uzmu u obzir prilikom pravljenja, kalkulacija oko toga šta su građani na ovim izborima poručili i kakve koalicije bi bile najbolji odgovor na ono što građani žele", rekla je Kolundžija u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ona je dodala i da je odluka predsedništva SPS o prihvatanju koalicionog sporazuma sa SRS i koalicijom DSS-NS na nivou Beograda nastavak procesa koji su oni otpočeli.

"Po mom uverenju, to ne znači i konačnu odluku o usvajanju sporazuma kojim bi se, ne samo u Beogradu, nego i u Srbiji stvorila vlast koja ne samo da bi Srbiju vodila u izolaciju i otežavala njen položaj i borbu za ostvarivanje njenih interesa, već bi bila suprotna onome što su građani želeli", rekla je Kolundžija.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DS: Koštuničino uspešno predavanje iz geografije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008

BEOGRAD - Demokratska stranka saopštila je danas da predsednik DSS Vojislav Koštunica obmanjuje građane pozicionirajući Srbiju kao evropsku državu, dok istovremeno namerava u političkom smislu da "udalji državu od Evrope poništavanjem SSP"..."Nema te lekcije iz geografije koja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.