11 godina nakon poraza Miloševića

Izvor: B92, 24.Sep.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

11 godina nakon poraza Miloševića

Beograd -- Danas je jedanaest godina otkako je udružena opozicija na izborima pobedila režim Slobodana Miloševića.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije i njen lider Slobodan Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. oktobra nakon masovnih protesta širom Srbije.

Novi predsednik SR Jugoslavije postao je Vojislav Koštunica, lider Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke Srbije i predsednički kandidat DOS-a.

Pobeda Demokratske opozicije Srbije značila je kraj desetogodišnje autokratske vladavine Slobodana Miloševića.

Beograd, 11 godina posle. U sećanju građana najdublje urezana su ostala velika očekivanja:

Sećam se, bio sam tu sa svojim mlađim sinom kod Skupštine, goreo je jedan policijski automobil, ovde je bilo puno naroda, sveta, puno verovanja, nade u promene, ali od promena malo toga ima.

Znam da smo se radovali tada zbog sijaset stvari, ali tačno da vam kažem - ne sećam se.

Dan koji je obećavao puno, a doneo ovo što sada imamo.

Šetala sam redovno, na svaku šetnju sam išla kao da sam imala zakazan čas.

Ja sam žalio što je pao, jer ovi su pokazali da su gori od njega hiljadu puta, ali vi to nećete da objavite. Nećete sigurno!

Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić kaže da je ključni datum bio upravo 24. septembar, jer su tada na izborima građani rekli zbogom Miloševiću.

"Najbolje se sećam onog trenutka kada sam ubacio glasački listić u kutiju i iza mene je to učinila i moja porodica, sledeći trenutak koga se sećam to je osvetljena zgrada Skupštine grada, gde se opozicija uveče skupljala i provela celu tu noć planirajući šta da rade - da li da beže od straha da će biti poubijani i pohapšeni ili da pokušaju nešto da izvedu, pa su onda sledeća dva-tri dana se dogovarali šta da učine, ali u sećanju je ostao 5. oktobar iako je on u stvari faktički bio prenos vlasti, ali su se prave stvari odigrale u tih prvih 48 sati", rekao je Rajić.

U noći između 24. i 25. septembra na Terazijama se slavila pobeda demokratske opozicije, a ta noć bila je uvod u svakodnevne proteste sve do velikog protesta 5. oktobra, posle kog je Milošević i zvanično predao vlast:

Ja lično, upravo zbog tog velikog olakšanja zbog prestanka jedne ogromne odgovornosti koju sam nosio čitavu deceniju imam nameru da se malo odmorim, da provedem više vremena sa svojom porodicom, posebno sa svojim unukom Markom, a da posle toga nastavim da pre svega jačam svoju partiju.

Dačić: SPS ne pati za starim vremenima

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Kraljevu, komentarišući godišnjicu od održavanja republičkih izbora 2000, da pozicije Srbije na međunarodnoj političkoj sceni danas nisu mnogo udaljene od onih iz tog vremena.

"To je bio period velikih nada i izneverenih očekivanja, u kojem smo, kao i u nekim drugim u našoj istoriji, propustili da napravimo iskorak na međunarodnoj političkoj sceni, jer pozicija Srbije danas nije mnogo udaljena od one koju smo imali u to vreme", rekao je Dačić.

Na pitanje da li su zadovoljni 11 godina posle pada Miloševića odgovor treba da tražite od onih koji su tražili promene, rekao je on.

"SPS ne pati za starim vremenima. Nas to više ne zanima, jer gledamo napred, dok se politika nekih stranaka zasniva iskljčivo na tome da građane posvađaju sukobima iz prošlosti", ocenio je Dačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.