DSS: Koštunica neće biti poslanik

Izvor: B92, 08.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Koštunica neće biti poslanik

Beograd -- Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica za sada neće biti poslanik u Skupštini Srbije, kažu u DSS-u.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kazao je, međutim, da će se tek "videti da li će se to desiti kasnije" i dodao je da će Predsedništvo DSS-a narednih dana odlučiti o izmenama poslanika.

DSS se sprema da bude "jaka opozicija" dojučerašnjim partnerima u Vladi, čemu bi trebalo da doprinese i Politički savet, formiran unutar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke.

Na čelu će biti Vojislav Koštunica, a u Savetu će sedeti i bivši ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, članovi predsedništva stranke i nestranačke ličnosti. DSS još ne otkriva ko će se od visokih funkcionera pojačati njihov poslanički klub.

Umesto u ministarstvima, DSS-ovi funkcioneri Predrag Bubalo, Aleksandar Popović, Radomir Naumov biće angažovani u Ekonomskom savetu stranke, na čijem će čelu biti Nenad Popović. On kaže da Savet nije vlada u senci, mada ga neki i tako doživljavaju.

Popović je zamerio što je u ekspozeu koji je juče izneo predsednik Vlade Mirko Cvetković spomenut samo sporazum o gasu, a ne i o nafti, i uputio je pitanje Cvetkoviću da li je to samo štamparska greška ili opredeljenje nove vlade. Prema njegovim rečima, to je pitao premijera juče u parlamentu, ali nije dobio odgovor.

Mladenović je kazao da najava Nove Srbije da osniva svoj poslanički klub ne znači da se koalicija raspada i naveo je da će ta dva poslanička kluba tesno sarađivati u parlamentu i biti "oštra" opozicija.

Mladenović je kazao da će DSS glasati protiv Sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju jer u njemu nisu navedene konkretne garancije o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i ponovio je stav DSS-a da bi Sporazum trebalo da se povuče iz skupštinske procedure.

"Potrebno je da se Sporazum povuče iz procedure, da se otvore novi pregovori sa EU i da se u Sporazum ubace konkretne garancije o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Ako se to ne učini, mi ćemo biti protiv tog sporazuma", kazao je Mladenović.

NS: Nema jasne politike

Novoformirana Vlada Srbije nema kapacitet da ostvari postavljene zadatke, jer unutar vladajuće koalicije ne postoje čvrsto postavljeni temelji međusobne saradnje i dogovora o budućnosti Srbije, ocenila je danas Nova Srbija.

Ta stranka smatra da je nova vlada sastavljena od stranaka koje zastupaju različite političke i ekonomske stavove i da u njenom programu ne postoji jasna nacionalna politika o zastupanju državnih interesa i zaštiti celovitosti Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.