Zbog Nikolića i Šešelja sevaju i pesnice

Izvor: Blic, 11.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog Nikolića i Šešelja sevaju i pesnice

Rascep Srpske radikalne stranke i opredeljivanje članstva za Voju ili za Tomu pretvara se u fizičke sukobe po lokalnim odborima. U niškoj opštini Pantelej pristalice Vojislava Šešelja pokušale su preksinoć tučom i maltretiranjem pristalica Tomislava Nikolića da spreče održavanje opštinskog odbora. Tomislav Nikolić, bivši zamenik predsednika SRS, u izjavi za „Blic" okrivio je Vojislava Šešelja da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od njega dolaze instrukcije da se „oni koji mu nisu ostali do kraja lojalni" maltretiraju i tuku.

- Ovo je posao za policiju. Rekao sam ljudima da se paze i čuvaju jer su ovi spremni na sve i ne znam kakve su sve instrukcije dobili - kaže Nikolić. Na pitanje ko daje instrukcije da se deo članstva fizički maltretira, on kratko odgovara: „Onaj koji rukovodi strankom." Nikolić dodaje da je posle pretnji koje su upućene njemu i njegovoj porodici država reagovala. „Primećujem ljude koji možda ne bi voleli da ih vidim i koji predstavljaju službe. Ali i dalje svugde idem sam i živim slobodno."

Todorović: Većina odbora uz Šešelja

Posle tuče radikala pre dva dana u Kikindi, scenario se juče ponovio i u Nišu. Policija je privela dvojicu članova SRS, a kako je saopšteno, „protiv lica će biti pokrenut prekršajni postupak". Predsednik Opštinskog odbora u niškoj opštini Pantelej Slaviša Tasić rekao je juče da je došlo do fizičkog obračune dve grupe članova te stranke.

- Želeli smo da održimo sastanak opštinskog odbora kako bi se ljudi izjasnili o dešavanjima u stranci i da zatražimo održavanje vanrednog kongresa stranke, na kome insistira i dosadašnji zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić. Ali grupa članova stranke koji podržavaju Vojislava Šešelja pokušala je najpre verbalno, a potom i fizički da spreči održavanje sastanka - kaže Tasić.

Usledila je i ostavka na funkcije u SRS, a preksinoć ju je podneo predsednik Opštinskog odbora u najvećoj gradskoj opštini Medijani Darko Bulatović. On je rekao da se protivi stavu stranke u slučaju Tomislava Nikolića i da „podržava njegovu borbu".

Tokom jučerašnjeg dana izjašnjavali su se opštinski odbori SRS.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović tvrdi da je više od 100 od ukupno 186 opštinskih odbora podržalo stranku i lidera radikala Vojislava Šešelja. Todorović je prilikom saopštavanja te informacije napravio lapsus.

- Mi smo do sada dobili odluke preko 100 opštinskih odbora koji podržavaju Srpsku radikalnu stranku i Tomislava Nikolića - izleteo se Todorović.

Javnosti još nisu dostupne precizne brojke jer se nisu svi odbori izjasnili u medijima. Po do sada dostupnim informacijama više odbora se priklonilo Šešelju, znatan broj je i za Nikolića, a neki odbori su se i podelili. Za sada se zna da su niški i kikindski odbor podeljeni, mileševski odbor SRS čeka odluke vrha stranke, a iz SRS srednjeg Banata poručeno je da „nema nikakvih potresa u toj stranci", te da su svi aktivisti i funkcioneri, sa izuzetkom Saše Maksimovića iz Novog Bečeja, ostali verni politici stranke koju vode Vojislav Šešelj i Dragan Todorović. Užičani su juče većinom glasova podržali Šešelja, dok su pirotski radikali stali uz Nikolića. U Pirotu je od 16 odbornika stranke u Skupštini opštine, Nikolića podržalo 12 odbornika. Opštinski odbor SRS u Novom Pazaru ostaje veran Šešelju. Beogradski odbor dao je podršku Šešelju i isključio iz stranke Ljiljanu Miladinović i Borislava Pelevića.

Rascep u stranačkom vrhu SRS preneo se i na niže, opštinske nivoe u Vojvodini i moguće je da će rezultirati osnivanjem posebnog poslaničkog kluba u Pokrajinskoj skupštini, piše list „Dnevnik". Pokrajinski poslanik SRS Ladislav Tomić iz Kikinde rekao je novosadskom listu da je osnivanje novog poslaničkog kluba „vrlo verovatno".

Nikolić: Bolje da sa istomišljenicima krenem od nule

Tomislav Nikolić u izjavi za „Blic" kaže da ne veruje da će pridobiti većinu članova. Ukoliko se ovo predviđanje i ostvari, on i 18 poslanika koji su odustali od lojalnosti Šešelju biće isključeni iz SRS.

- Iako me SRS optužuje da otimam stranku i sprovodi prisilnu anketu o tome ko je za Vojislava Šešelja, uopšte više ne mislim da se borim za ovu partiju. Bolje sa ljudima koji isto misle kao ja da krenemo od početka i nule, a ne da se opet prebrojavamo koga ima više. Kada stranka dođe u situaciju da se unutar nje broji i strepi, od te stranke nema ništa - dodaje Nikolić.

Na Centralnoj otadžbinskoj upravi velikog uticaja imaće i stav Aleksandra Vučića, generalnog sekretara SRS, koji se do sada nije izjasnio kome će se prikloniti. Nezvanično se najavljuje da će Vučić danas konačno javnosti reći svoj stav.

- Mnogo toga se dogodilo u SRS što Vučić ne može da podnese i besmisleno je da ćuti. A na kraju, ako će da sluša naređenja Dragana Todorovića i Vjerice Radete, onda neka se ne bavi politikom uopšte. Mislim da će kod njega inicijalna kapisla biti naše isključivanje iz SRS i da on (Vučić) čeka da stranka pokaže kako joj nije do dijaloga, a to je za njega dovoljan razlog da ne bude u takvoj stranci - ističe Nikolić.

Todorović je drugačijeg stava. On je juče utvrdio da se Vučić ne izjašnjava jer i on podržava tu opciju. „Ako se nije izjasnio, valjda to znači da je na strani SRS i Šešeljevoj", smatra Todorović.

Velimir Ilić: Neću da se opredeljujem, ali Toma i ja smo zemljaci...

Tomislav Nikolić kaže za „Blic" da će ponuditi DSS i NS da zajednički, kao opozicija, „nastave sa pokušajima da obore sadašnju vlast".

- Ne postoji nijedan razlog da ne nastupamo kao opozicioni blok u borbi protiv DS. Ako je do sada i bilo razloga za nešto drugo, oni su sada otklonjeni - ističe Nikolić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić u izjavi za naš list kaže da ne želi da se meša u unutrašnje stvari SRS i dodaje da je teško sada nekog favorizovati. On podseća da je u dobrim odnosima sa Todorovićem, ali dodaje da je sa Nikolićem „jako dobar".

- Videćemo... Došlo je do podele, i to je interno... Drago mi je da oni nastave da sarađuju i da budu zajedno dobra opozicija. Neću da se opredeljujem, ali Toma i ja smo zemljaci i jako sam dobar sa njim, mada sam dobar i sa Vučićem i Todorovićem - kaže Ilić.

U DSS nisu želeli da se izjašnjavaju o tome koja im je opcija bliža. Andreja Mladenović, portparol DSS kaže da će ova stranka i dalje sarađivati sa opozicionim strankama i da je sve ostalo mešanje u unutrašnje stvari drugih stranaka.

O imenu stranke naknadno

Naziv nove stranke radikala koji više nisu lojalni Šešelju još uvek nije poznat. Nikolić kaže da bi voleo da ima u nazivu radikalno, ali i da je spreman od toga da odustane.

- Razmišljao sam da je sve što sam do sada u politici uradio, ali i moji preci vezano za radikale. Ali, ako je to problem za buduće funkcionisanje stranke jer bi dolazilo i do zbunjivanja birača, a i previše je radikalnih stranaka, spreman sam od toga i da odustanem. Međutim, još o tome nismo razmišljali i nije to tema samo za mene i za 18 poslanika. Treba da sednemo, želim da pripremim tako da prvih 100 osnivača i članova budu veoma ugledni. I tada će se odmah razgovarati i o imenu, zastavi, grbu, himni - ističe Nikolić.

Opštinski odbori koji su javno izneli stav

Vojislav Šešelj: Beograd, Zrenjanin, Užice, Novi Pazar, Vrbas, Sombor, Kula, Odžaci, Apatin, Pančevo, Vranje.

Tomislav Nikolić: Pirot, Kikinda

Podeljeni: Niš, Valjevo

Čekaju COU: Prijepolje, Priboj, Sjenica, Nova Varoš
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.