Vlada Srbije: Uslovna garancija za Šešelja

Izvor: RTS, 05.Nov.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije: Uslovna garancija za Šešelja

Haški tribunal je zatražio od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja. Srbija spremna da garantuje za Šešelja ukoliko se on obaveže da će poštovati zahteve Tribunala, kaže Rasim Ljajić.

Tribunal u Hagu je naveo da je dobio dodatne poverljive informacije koje ukazuju na pogoršanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Šešeljevog zdravstvenog stanja, prenosi Tanjug.

Srpska radikalna stranka najavila je da će u subotu, 8. novembra, organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, sa koga će zatražiti bezuslovno puštanje svog lidera Vojislava Šešelja.

"Idemo da tražimo slobodu za Šešelja, jer on samo na slobodi može da ima adekvatno lečenje, pošto lečenje u Haškom tribunalu, da ne upotrebim neku težu reč, nije bilo adekvatno", rekao je funkcioner SRS-a Zoran Krasić za Tanjug.

Krasić je, povodom zahteva Haškog tribunala koji je od Holandije i Srbije zatražio da se izjasne o mogućem privremenom puštanju Šešelja, ponovio da SRS i Šešelj nikada nisu tražili ništa od Vlade Srbije i da to neće ni sada.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja Šešelja na slobodu i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje.

Tribunal je od Vlade Srbije zatražio i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantuje da optuženi neće stupati u kontakt sa svedocima ili žrtvama i da će se vratiti pod nadzor Međunarodnog suda u Hagu čim to naloži Sudsko veće.

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je da je Srbija spremna da pruži garancije za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, ali pod uslovom da se on izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala.

Kako se navodi u saopštenju tog tela, Ljajić je istakao da Šešelj treba da se izjasni da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

U odgovoru na pismo predsedavajućeg Pretresnog veća na suđenju Šešelju Žana Kloda Antonetija, u kome se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Šešelja na privremenu slobodu, Ljajić je napisao da se mišljenje Vlade o puštanju Šešelja nije promenilo od kada je Tribunal to prvi put zatražio 1. jula ove godine.

Sudsko veće je nedavno razmatralo mogućnost da se Šešelj usled pogoršanja zdravstvenog stanja privremeno pusti na slobodu, ali je zbog nedostatka saradnje optuženog prekinulo taj postupak. 

Međutim, pošto je Sudsko veće primilo dodatne informacije koje govore da se zdravstveno stanje optuženog pogoršalo i s obzirom na takav razvoj događaja i da bi se izbeglo najgore, Sudsko veće razmatra mogućnost da Šešelja privremeno pusti na slobodu kako bi mu bila ukazana nega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura bezbednost svedoka i integritet postupka, navodi se u saopštenju iz Haga.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.