Šešelj traži hitno puštanje na slobodu i odštetu od 12 miliona evra

Izvor: Press, 27.Nov.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj traži hitno puštanje na slobodu i odštetu od 12 miliona evra

Navodeći brojne primere otvorenog kršenja osnovnih ljudskih i procesnih prava Šešelja, njegov stručni tim ocenio je da je optuženom neosporno prouzrokovana stvarna šteta.
"Flagrantno kršenje načela ekspeditivnosti ukazuje na očiglednu primenu doktrine zloupotrebe postupka, pa se zahteva obustavljanje krivičnog postupka i hitno i neodložno puštanje dr Vojislava Šešelja na slobodu, jer je očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da se postupak ne može nastaviti na pravičan način", piše u podnesku Šešeljevog stručnog tima.
Šešelj je, zbog svih ovih razloga, pretpreo i nematerijalnu štetu koja se ne može nadoknaditi samo konstatacijom o povredi njegovih prava, već i isplatom naknade štete u iznosu od 12 miliona evra, zaključuje se u ovom dokumentu.
U podnesku je izloženo mišljenje optuženog povodom odluke Pretresnog veća o nastavku procesa nakon što je sudija Frederik Harhof izuzet iz postupka, na zahtev Šešelja.
Konstatujući da je Harhof bio član Pretresnog veća tokom čitavog pretresnog postupka, Šešelj zaključuje da su svi elementi tog postupka ništavni i da se postupak, kao takav, ne može nastaviti.
Optuženi smatra i da sa pravne tačke gledišta nije moguće automatski uključiti novoimenovanog sudiju Mandiaje Nijanga u proces.
Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je krajem avgusta zahtev lidera Srpske radikalne stranke za izuzeće sudije Harhofa zbog sumnje u njegovu nepristrasnost.
Danski sudija je bio član raspravnog veća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.
Vršilac dužnosti predsednika Tribunala sudija Karmel Agijus imenovao je krajem oktobra senegalskog sudiju Nijanga kao člana sudskog veća u procesu protiv Šešelja.

Agijus je izrazio mišljenje i da bi Sudsko veće trebalo da se konsultuje sa Šešeljem oko toga da li da saslušanja budu ponovljena ili da se postupak nastavi s novopostavljenim sudijom.
Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003. godine i od tada je u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu. Prilikom prvog pojavljivanja pred Sudskim većem izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.
Odvojeno od optužbi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u dva navrata pravosnažno osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15 i 18 meseci zatvora, a treći put pred prvostepenim većem na dve godine.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.