Predizborna Srbija: Stižu li desniji od desnih

Izvor: VOA, 18.Apr.2016, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna Srbija: Stižu li desniji od desnih

Da li je realna fatalistička prognoza da će se birači u Srbiji u bliskoj budućnosti nakon aprilskih izbora naći pred jedinim izborom - Aleksandar Vučić ili Vojislav Šešelj? Ili je to nerealna projekcija?

Da li je realna fatalistička prognoza da će se birači u Srbiji u bliskoj budućnosti nakon aprilskih izbora naći pred jedinim izborom - Vučić ili Šešelj? Da li takav trend može da nagoveste izbori zakazani za 24. april? Ili je to nerealna projekcija na koju >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << nasedaju čak i oni čija je politička orijentacija na suprotnoj strani političkog sprektra od vladajućih naprednjaka, ne shvatajući da takvim prognozama zapravo idu na ruku Aleksandru Vučiću?

Dok lider naprednjaka i sadašnji premijer Aleksandar Vučić šalje smišljene poruke da može da izgubi izbore, kako bi dodatno motivisao svoje birače, opozicione partije se više manje otvoreno nude budućem mandataru ili najavljuju svoju pobedu, čak i one koje se bore da pređu cenzus.

Istraživači javnog mnjenja poručuju da su stvari jasne i da neće biti velikih promena, dok, sa druge strane, stižu upozorenja da izbori mogu doneti velika iznenađenja. Jedna od prognoza nedavno objavljenih u našem programu izavala je polemiku. Da li se nakon ovih izbora bliži vreme kada će Srbija birati između manjeg i većeg zla, Vučića i Vojislava Šešelja?

Kakve su prognoze naših sagovornika?

Sociološkinja Vesna Pešić predviđa da će Šešelj veoma dobro da prođe na izborima, što će pre svega biti posledica oslobađajuće haške presude.

Sociolog Vladimir Ilić defetistički poručuje da šešeljizacija Srbije zavisi od onoga što se dešava u zemljama čiji je uticaj presudniji za domaću političku scenu od volje birača. Pa tako zaključuje da Šešelj ima šanse, ako se šešeljizira vlast na Zapadu.

“Ako na Zapadu zavladaju fažizirajuće tendencije, za šta ima naznaka (mada je rizično predviđati budućnost), oni će podržavati nekog ovde šešeljolikog”, kaže Ilić.

Analitičar blizak vladajućim naprednjacima Dragomir Anđelković predviđa rast glasova za Šešelja, ali ne smatra da će Srbija brzo birati između Vučića i Šešelja. Šešelj će, po njemu, ubuduće biti faktor koji će bitno uticati na političke procese.

Sociolog Srećko Mihajlović tvrdi da Šešelj nema šanse da ugrozi Vučića: ”On je reciklirani političar koji će doneti svojoj stranci ulazak u parlament i to je sve.”

Za novinarku Olju Bećković između Vučića i Šešelja nema nikakve razlike.

”Kad glasaš za Vučića, glasaš za Šešelja, kad glasaš za Šešelja, glasaš za Vučića. Ne verujem da su oni dva različita lica, mislim da su oni ista opcija. Kad Vučić kaže da mi biramo između prošlosti i budućnosti, on zapravo nama kaže – birate između moje prošlosti i moje budućnosti. U prevodu, ja mogu ponovo da budem Šešelj, ako me nećete kao Evropljanina”, kaže ova poznata novinarka.

Srećka Mihajlovića smo pitali da li Srbiji preti šešeljizacija. Zavisi šta pod tim podrazumevamo, navodi naš sagovornik i dodaje da građani Srbije, u neku ruku, to već imaju sa vladavinom naprednjaka:

”Ostaje pitanje koliko su se oni odmakli od Radikalne stranke i u kojim oblastima je taj pomak vidljiv. U svakom slučaju, taj rascep radikala je izbacio, uslovno rečeno, ‘levo krilo’ radikala na vlast i sada imamo tu vlast koja će, po svemu sudeći, potrajati”, prognozira istraživač javnog mnjenja Srećko Mihajlović.

Birači koji se nećkaju da li da izađu na izbore ili ne, koji ne vide političku opciju po svom ukusu na aktuelnom političkom meniju, nisu svesni toga kakav je ulog na ovim izborima, primećuje Vesna Pešić. Građanske stranke su pod propagandnom paljbom vladajućih stranaka kakva se nije događala ni u Miloševićevo vreme. I ta kampanja ima efekta kaže Pešić:

“Svi su počeli da kritikuju, svi se gade, svi traže dlaku u jajetu. A ne razumeju kakva je situacija. Da u Srbiji rastu profašističke, a to je drugo ime za ultranacionalističke snage”, kaže Vesna Pešić, obraćajući se takvim glasačima:

“Ne možeš da se opredeliš, nego ti fali nešto kod nekoga iz neke od građanskih stranaka, nešto ti smeta, a ne smeta ti ništa kod fašista? To prenemaganje - glas neću dati ako nisi savršen, ako nisi duhovit, ako nisi najpametniji - to je veliko nerazumevanje ove stisnute, zaista zamračene situacije u kojoj se mi sada nalazimo”, kaže Vesna Pešić.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.