Polemika Bačevca i Gojkovićeve o Vojislavu Šešelju

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika Bačevca i Gojkovićeve o Vojislavu Šešelju

U delu sednice u kojoj se postavljaju poslanička pitanja, poslanik SDPS-a Muamer Bačevac zahtevao je od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da u narednih nekoliko dana sazove sednicu Administartivnog odbora kako bi lideru SRS-a Vojislavu Šešelju bio oduzet mandat. Gojkovićeva mu je poručila da ne prihvata ultimatume.
Vojislav Bačevac je u delu sednice u kojoj se postavljaju poslanička pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da je prošlu nedelje obeležilo to da je Šešelj radio kampanju za "brata blizanca" Muamera Zukorlića, optuživši pri tom lidera radikala da je doprineo radikalizaciji u Sandžaku.

Bačevac je zamolio ministra policije Nebojšu Stefanovića da se ispitaju indicije i medijski navodi u kojima se kaže da je Šešelj uzeo 50.000 evra za lobiranje za jednu političku opciju.
Istakao je da mu je žao što se SRS u kojoj je, kaže, bilo časnih ljudi, sada svela na "prćiju Vojislava Šešelja koji je koristi za lično bogaćenje".
Poslanik SDPS-a zatražio je potom od Gojkovićeve da sazove sednicu Administrativnog odbora na kojoj bi se Šešelju, koji je, kako ističe, osuđen kao ratni zločinac, oduzme mandat.
"Dajem vam rok od nekoliko dana da je sazovete, a onda ćemo svim snagama i ličnim vezama da izvršimo pritisak da osoba koja je osuđena ne sedi u parlamentu", rekao je Bačevac.
Gojkovićeva mu je odgovorila da ultimatum ne prima i poručila mu da njih može da ispostavlja nekom drugom, ali ne i predsedniku Skupštine Srbije, navodeći da to nije demokratski manir.
Podsetila ga je i da su bili na istoj poslaničkoj listi (SNS i SDPS).
"Ultimatume postavljajte nekom drugom. Valjda ste svoje recitataciju izgovorili, ali bih vas zamolila da slušate...Mene ste uvredili, uvredili ste poslanike i Srbiju rekavši da smo mi društvo koje je zahvatila fašizacija. Niste postavili pitanje sem što se pretili, meni, skupštini, pa i Srbiji", rekla je predsednica parlamenta.

Navela je da, pored "živog predsednika administrativnog odbora" (Aleksandra Martinovića), ona neće zakazivati nikakve sednice, pogotovo ne pod ultimatumom.
"A na vama je da pokrenete te veze i da ucenite Narodnu skupštinu. Očekivala sam da se kada već govorite o fašizaciji jasno odredite od Sulejmana Ugljanina, vašeg koalicionog partnera i da raskinete koaliciju sa njim na lokalnom nivou. Ako vi dajete meni ultimatum, evo ja dajem vama", rekla je Gojkovićeva.
Predsednica parlamenta je rekla da, "kako je fudbaler (Nemanja) Matić odbio da nosi cvet u Velikoj Britaniji", tako ona odbija da je neko ucenjuje.
Iz poslaničkih klupa se čulo i dobacivanje Vojislava Šešelja koji je rekao: "Tako je, Majo!"
Vojislav Šešelj je prethodno rekao da iz nastupa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića može da zaključi da nema dobar kontakt sa direktorom policije Vladimirom Rebićem, jer, kako kaže, "cela policija zna za kriminalne radnje Rasima Ljajića".
Predsednica parlamenta je reagovala i na tekst u jednim dnevnim novinama u kojem su poslanici, kako je rekla, nazvani "šljokarama" i ocenila da neko vodi hajku protiv Skupštine. Gojkovićeva tvrdi da niko od januara 2012. nije uneo alkohol u parlament.
Pitanja o izborima za nacionalne savete, odlikovanjima, konjici...
Poslanik SNS-a Aleksandar Marković pitao je Ministartsvo unutrašnjih poslova u vezi sa događajem od pre dva dana u Vranju kada su, prema pisanju medija, funkcioneri stranke Vuka Jeremića fizički i verbalno napali predsednika i članove biračkog odbora na izborima za savete nacionalnih manjina. 
Poslanica LSV-a Olena Papuga pitala je ministra Branka Ružića zašto se nije oglasio RIK o tome kako su protekli izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, jer, kako je rekla, po zakonu oni su trebali da daju preliminarne rezultate juče, a to se još nije desilo.
Poslanica Nove Srbije-Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić pitala je odakle je potekla netačna informacija da će predsednik Aleksandar Vučić dobiti visoko odlikovanje od Putina.
Pitala je ministra odbrane Aleksandra Vulina da li se konsultovao sa nadležnom upravom u Generalštabu o uvođenju konjice u Vojsku Srbije kao i koja je njihova svrha.
Šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić kako je moguće da Vlada Srbije donela odluku kojom će, kako kaže, ozakoniti korišćenje predsedničke rezidencije od strane Tomislava Nikolića.
Samostalni poslanik Zoran Živković postavio je pitanje u vezi sa niškim aerodromom, odnosno koliko je u njega uloženo od kada je, kako kaže, "otet", navodeći da su neke kompanije smanjile broj letova ili odustale od pojedinih letova.
Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov pitala je ministra prosvete Mladena Šarčevića da li ima nameru da sprovede spoljašnje vrednovanje provere kvaliteta Visoke medicinske škole u Ćupriji budući da je u njoj, kako kaže, došlo do promene nastavnog kadra.
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je da li je Srbija predložila da se Kosovo nađe u Parizu 11. novembra, ocenjujući da se, kako kaže, sprema "veliki susret između Vučića i Tačija".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SDPS: Šešelju uzeti mandat; Gojković: Ne; Šešelj: Tako je

Izvor: B92, 06.Nov.2018

Beograd -- Poslanik SDPS Muamer Bačevac zahtevao od predsednice Skupštine da sazove sednicu Administrativnog odbora kako bi se lideru SRS Vojislavu Šešelju oduzeo mandat...Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković mu je na to odgovorila da ne prihvata ultimatume...Bačevac je u delu sednice u...

Nastavak na B92...

LjAJIĆEVI POSLANICI NASTAVILI RAT SA SRS: Tražili da se Šešelj izbaci

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2018

Poslanik SDPS Muamer Bačevac zahtevao je u utorak od predsednice Skupštine Maje Gojković da zakaže sednicu Administrativnog odbora kako bi lideru SRS Vojislavu Šešelju bio oduzet mandat POSLANIK SDPS Muamer Bačevac zahtevao je u utorak od predsednice Skupštine Maje Gojković...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.