Jandroković prekinuo posetu Beogradu, nejasno da li je Šešelj gazio hrvatsku zastavu ili je to samo saopštio

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jandroković prekinuo posetu Beogradu, nejasno da li je Šešelj gazio hrvatsku zastavu ili je to samo saopštio

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke je danas, oko 12 časova kada je ušao u zgradu Narodne Skupštine Republike Srbije gazio hrvatsku zastavu i psovao delegaciju hrvatskog sabora, saopštila je Srpska radikalna stranka.  Delegacija hrvatskog Sabora nakon saopštenja SRS prekinula posetu Srbiji, srpski i hrvatski zvaničnici osuđuju ponašanje lidera radikala, ali niko ne zna šta se stvarno dogodilo, jer svedoka incidenta za sada - nema.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radikali detaljno opisuju kako je "Šešelj sa poslanikom Stojanovićem došao u parlament oko 12 časova i kada je ugledao hrvatsku zastavu pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama", uz opasku da ih pet članova obezbeđenja nije moglo savladati niti zaustaviti.

"Kad su završili sa gaženjem zastave, ušli su u skupštinsko predvorje, gde se nalazila cela delegacija Hrvatskog sabora", navodi u saopšštenju SRS i ističe da je on zatim vređao i psovao članove delegacije.

Sabor "otišao", privrednici ostali

Hrvatski privrednici nastavljaju posetu Beogradu, i posle odlaska delegacije hrvatskog Sabora, rekao je Tanjugu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Mi se danas sastajemo, prema planu, otvaramo predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, a potom imamo razgovore i svečani prijem. Poslaćemo jasnu poruku da dve privrede žele da sarađuju", rekao je Čadež Tanjugu.

On je osudio incident Vojislava Šešelja, zbog kojeg je delegacija Sabora prekinula posetu.

Šešelj im je, navodno, prišao opsovao majku ustašku, i kako se kaže u saopštenju, "zatim je produžio u skupštinsku salu da obavljao svoje redovne poslaničke dužnosti".

Jandroković: Nisam zadovoljan osudama Gojković i Brnabić

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je večeras, po povratku u Zagreb, da je čuo prve reakcije predsednica Skupštine i Vlade Srbije, Maje Gojković i Ane Brnabić, u kojima su one osudile ispad Vojislava Šešelja, ali, kaže, o njima se može polemisati.

"O njima bi se moglo polemisati - i o saopštenjima i o načinima, jer je učinjen pokušaj relativizacije celog događaja", kazao je on novinarima.

Šef Hrvatskog sabora je rekao i da neće da ulazi u razloge i da odgovara na pitanja zašto se nešto dogodilo, jer, smatra, to treba da učine nadležne službe Srbije.

"Imali smo kvalitetno obezbeđenje, ovde se dogodio propust, ili su u pitanju neki drugi razlozi", rekao je.

Očekuje, kaže, da će se i predsednik Srbije izjasniti i osuditi ovaj incident, ali smatra da je trebalo da reaguje brže, ali nije, za šta je, kaže, očito imao svoje razloge.

"Sačekaćemo", rekao je kratko.

Na konstataciju da je predsednik Aleksandar Vučić bio "presretnut" prilikom posete Zagrebu u februaru, Jandroković je rekao da se to ne može porediti sa ovim što se dogodilo u Beogradu.

"Ova dva događaja nemaju nikakve sličnosti", rekao je i dodao da se, nakon susret dva predsednika Srbije i Hrvatske, Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, dogodio čitav niz susreta na nivou ministara i eksperata, s obzirom na to, kako je rekao, da postoji nekoliko teških pitanja.

"Moramo nastaviti da razgovaramo. Imamo nekoliko otvorenih pitanja, zainteresovani smo za razvoj privredne saradnje i zaštitu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Za nas je bitno da se ova situacija reši", rekao je Jandroković.

Odluka o prekidu posete doneta nakon razgovora sa Plenkovićem

Jandroković je rekao i da odluka o prekidu posete nije doneta na brzinu, te da je to bio trenutak u kojem se ne može odlučiti drugačije.

Jandroković, međutim, nije rekao da je odluku da prekine posetu Beogradu doneo nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Upitan na koji način će se odvijati taj dijalog sada, Jandroković je rekao da je izvesno da će parlamentarna saradnja imati određeni zastoj, ali da će ona biti nastavljena kako bi se rešila određena pitanja.

"Bez obzira na ovaj događaj ostajemo čvrsto uz Hrvate koji žive u Srbiji i nastojaćemo da njihova pozicija bude što bolja", zaključio je Jandroković ne dozvolivši više pitanja novinara.

Hrvatska evroposlanica: Obavestila sam EK o Šešeljevim pretnjama Aleksandri Jerkov

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir kaže da je obavestila Evropsku komisiju o pretnjama poslanika SRS Aleksandri Jerkov, poslanici Demokratske stranke.

"Obavestila sam Evropsku komisiju o Šešeljevim pretnjama, premda smatram da je Vlada Srbije trebalo prva da reaguje", napisala je Petir u komentaru na Tviteru Aleksandre Jerkov.

Ona je zahvalila hrvatskoj evroposlanici.

"Hvala vam poštovana Marijana. Nažalost, oni koji u Skupštini podržavaju Vladu Srbije podržali su i napade na mene danas", napisala je Jerkov.

Inače, na tvitu hrvatske evroposlanice reagovala je predsednica Izvršnog odbora SRS Vjerica Radeta koja je napisala "Uh, al nas uplaši".

Jandroković: Nismo videli gaženje zastave

Šta se tačno dogodilo "između" Šešelja i delegacije hrvatskog Sabora nije u detaljima jasno.

Delegacija Sabora je, prema dostupnim informacijama, napustila Beograd oko 15 sati, nakon što su obavešteni o saopštenju SRS da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu.

Ostalo je, međutim, nejasno da li se taj čin zaista dogodio ili je Šešelj "proizveo" incident samim saopštenjem.

Prema onome što se do sada pojavilo u javnosti, ključno za odluku hrvatske parlamentarne delegacije da prekine posetu Beogradu bilo je, prema izjavi šefa hrvatskog Sabora, saopštenje Srpske radikalne stranke.

Jandroković je, naime, izjavio danas da delegacija Sabora i on lično "nisu videli" da je Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu, već su se o tome obavestili na osnovu saopštenja Šešeljeve stranke, te odlučili, u konsultaciji sa premijerom Plenkovićem, da prekinu posetu Beogradu.

"Dogodilo se to, a da mi nismo videli. Prema informacijama i saopštenju stranke kojoj pripada Šešelj, rečeno je da je on gazio po hrvatskoj zastavi. To je gnusno i neprihvatljivo. I zbog toga smo odučili prekinuti posetu i vratiti se u Zagreb", rekao je Jandroković hrvatskim novinarima u Ambasadi Hrvatske oko 15.00 sati, pre nego što je napustio Beograd.

On je to rekao na pitanje novinara: kako to da nije bilo spomena o incidentu sve do 13.00 sati, preneli su portali Index.hr i N1.

Šta se u međuvremenu događalo?

Dok su u Skupštini Srbije trajali razgovori dve parlamentarne delegacije, redakcijama je tokom pre podneva stiglo saopštenje SRS u kojem je navedeno da je Šešelj "gazio hrvatsku zastavu" pred ulazom u zdanje, a potom i prišao delegaciji Sabora, rekao im šta je učinio i uputio psovke i uvrede.

Tanjugov izveštač iz Skupštine pokušao je da sazna više detalja, ali se ispostavilo da niko od skupštinskih izveštača nije prisustvovao neprimerenoj i uvredljivoj demonstraciji Šešeljevog političkog stava.

Tanjug je kontaktirao i Srpsku radikalnu stranku, u pokušaju da dobije snimak, makar telefonski, onoga što su naveli u saopštenju, ali je odgovor bio da "niko nije snimao".

Ostalo je tako nejasno i da li je bilo i "direktnog" susreta Šešelja i članova delegacije i Jandrokovića i direktnog vređanja.

Jandroković inače u svojoj izjavi novinarima u Beogradu nije spominjao susret, ni uvrede, koje su citirane u saopštenju SRS.

Ambasdorka Srbije u Hrvatskoj odbila protestnu notu

Ambasdor Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu hrvatske diplomatije povodom incidenta koji je navodno izazvao Šešelj, sa obrazloženjem da zvaničnici Srbije nisu učinili ništa loše zbog čega bi poseta bila prekinuta.

"Pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Boris Grigić pozvao je danas ambasadora Srbije u Zagrebu Miru Nikolić u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske sa namerom da uruči protestnu notu povodom incidenta koji je izazvao poslanik Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije tokom posete predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Tom prilikom Nikolić je odbila da primi protestnu notu, sa obrazloženjem da zvaničnici Srbije nisu učinili ništa loše zbog čega bi poseta bila prekinuta.

Ambasadorka Mira Nikolić je rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Zagrebu doživeo i gore neprijatnosti, ali nije napuštao Zagreb.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenjuje da nikome nije u interesu da pojedinačni incidenti zaustave proces dijaloga koji je dobio na intenzitetu posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Zagrebu.

"Srbija ostaje posvećena dijalogu, dobrosusedskoj i regionalnoj saradnji", ističe se u saopštenju.

Gojković: Šešelj ugrozio dostojanstvo Skupštine

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila "brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske" od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja.

"Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva" navela je Gojković.

Kako je rekla, incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se dešavaju ovde u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavne posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu rešenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regionu.

Kitarović:Šešelju najveća kazna postojanje nezavisne Hrvatske

Šešeljevo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini, rekla je danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

"Njemu i takvima najveća je kazna postojanje nezavisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije", rekla je Kitarović, prenosi N1.

Prema njenim rečima, odluka predsednika Hrvatskog sabora o prekidu zvanične posete Srbiji bio je jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, navodi se u saopštenju Ureda hrvatske predsednice.

Ona je pozdravila reakciju najviših zvaničnika Republike Srbije i izrazila nadu da ovaj događaj neće pokvariti napredak u odnosima naših država, postignut u poslednjih nekoliko meseci.

Brnabić: Nedvosmisleno, direktno i najoštrije osuđujem ponašanje Šešelja

Predsednica vlade Ana Brnabić oštro je danas osudila ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

"Želim ovim putem da nedvosmisleno, direktno i najoštrije osudim ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

"Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju", istakla je Brnabić u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Kao predsednica Vlade Srbije apelujem na sve aktere na političkoj sceni da se ponašaju u skladu sa ciljevima koje smo kao društvo postavili - da idemo napred i budemo primer zemlje koja, kroz saradnju sa svima, osnažuje sopstveno društvo i aktivno doprinosi razvoju sveukupnih odnosa u regionu i Evropi, poručila je premijerka.

"Srbija treba da nudi rešenja za sve izazove koje imamo, umesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo", navodi Brnabić.

Nedavnom posetom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Hrvatskoj i sastankom sa predsednicom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, odnosi dve zemlje dobili su novu dinamiku, ukazala je Brnabić.

Izjave svih naših zvaničnika, sastanci i potezi koji su nakon toga usledili dodatno su potvrdili opredeljenje Srbije da sa Hrvatskom razvijamo dobrosusedske odnose. To je put koji smo odabrali, jer je Srbija duboko posvećena regionalnoj saradnji i postizanju stabilnosti u celom regionu.

Ovakvo ponašanje ne predstavlja vrednosti Vlade Srbije i većine naših građana.

Srbija je iskreno i duboko posvećena saradnji, razumevanju i dijalogu. Ovo su vrednosti Srbije koja je okrenuta boljoj budućnosti za sve naše građane, kao i za sve stanovnike ovog regiona.

Plenković: Izolovani incident, ali očekujem osudu

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da je današnji incident u Beogradu izolovani incident Vojislava Šešelja, ali očekuje da vlasti Srbije osude taj događaj.

Plenković je u izjavi novinarima rekao da je razgovarao sa Jandrokovićem, te da su odlučili jednoglasno da prekinu posetu i da se vrate.

"Ono što nama nije drago je da se to događa u organizovanoj poseti, da je Jandroković trebalo da bude na večerašnjem otvaranju Privredne komore Hrvatske. Sutra je trebalo da se susretne sa predsednikom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić", rekao je Plenković.

Plenković incident u Beogradu smatra provokacijom, te kaže da je nota MVEP jedini način da se reaguje.

Upitan da komentariše odbijanje Ambasade Srbije da primi notu, Plenković je rekao da to treba pitati predstavnika Srbije.

Smatra i da je nota primerena, s obzirom na incident i da bi Srbija trebalo da je prihvati.

"Mislim da je ovo što se dogodilo nešto što je pre svega incident koji je izazvao Vojislav Šešelj i njegove pristalice. Očekujem da Srbija osudi taj događaj i da nakon uspostavljanja dijaloga idemo dalje", zaključio je Plenković.

Jandroković sutra trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije i premijerkom

Inače, prema planu posete predstavnika Sabora, nakon sastanka s predsednikom srpskog parlamenta trebalo je da Jandroković održi govor na svečanom otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu, a zatim su bile predviđene izjave za medije.

Sutra je trebalo da se sastane s predsednikom Srbije i premijerkom, a potom da u Subotici popodne razgovara s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Žigmanov: Očekivana reakcija srpskih institucija

Poslanik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) u srpskom parlamentu, Tomislav Žigmanov, izjavio je danas da je reakcija srpskih institucija na ispad lidera SRS Vojislava Šešelja bila očekivana.

"To je minimalno što se moglo očekivati tokom ovog susreta", rekao je Žigmanov i dodao da je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ovoga puta eksplicitno iskazao osudu toga čina i podršku onim nastojanjima koja će tu vrstu prakse sprečavati.

On je rekao da je hrvatska zajednica u Srbiji zadovoljna što je u fokusu interesa hrvatsko-srpske politike, jer taj pristup "relaksira" njihov položaj, i u funkciji je izazova i problema s kojim se suočavaju.

Žigmanov je u izjavi koju je dao HRT-u pre odluke delegacije Sabora da prekine posetu Beogradu, rekao da misli da će u tom smislu razgovori s predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić biti od koristi za hrvatsku zajednicu.

Kao najveće izazove naveo je integraciju hrvatske manjine unutar srpskog društva, i pitanje suočavanja s prošlošću, u šta, kako on tvrdi, spada ne samo proterivanje, već i stradanje Hrvata u Hrtkovcima, Kukujevcima i drugim mestima.


Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jandorković: Došli smo u dobroj nameri, ali ne možemo da predjemo preko incidenta

Izvor: Beta, 18.Apr.2018

Predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izjavio je danas u Beogradu da delegacija hrvatskog parlamenta ne može da predje preko incidenta koji je izazvao lider radikala Vojislav Šešelj i da je zato prekinula zvaničnu posetu Srbiji."Došli smo ovde sa željom da napravimo korak u popravljanju...

Nastavak na Beta...

Prijepolje dobilo narodnog poslanika, Despotović položio zakletvu

Izvor: SandzakPress.net, 19.Apr.2018, 12:24

Predsednik OO Srpske radikalne stranke u Prijepolju i odbornik u Skupštini opštine Zoran Despotović danas je polaganjem zakletve u Narodnoj skupštini postao i narodni poslanik. Despotović je kazao da će se zalagati za dobrobit svih građana a naročito za kraj iz koga dolazi, kao i za ostvarivanje...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.